‘İBB’de 1668 kişi terör bağlantılı’

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) alınan 25 bin 361 kişiden, 4 bin 227 kişi hakkında adli soruşturma ve kovuşturma yürütüldüğünü, bunlardan toplam 1668 kişi hakkında terör örgütleriyle irtibatlı ve iltisaklı olduklarına dair ilişik kaydı ve adli kayıt bulunduğunu açıkladı.

‘İBB’de 1668 kişi terör bağlantılı’
Yayınlama: 28.11.2022
A+
A-

SEZER ÖNSAL Ankara – Soylu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Mersin Belediyesi, Adana Seyhan Belediyesi, İstanbul Ataşehir Belediyesi’nin terör örgütlerine neler yaptıklarını haftaya basın toplantısıyla açıklayacağım” sözlerini kullanmıştı. Soylu, dün Ankara’da bu soruşturmalara ilişkin basın toplantısı düzenledi.

E-Devlet hilesi

Soylu, bazı belediyelerde “arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması” yaptırılan ve komisyonlarca işe alınması sakıncalı görülen kişilerin idare tarafından olumlu değerlendirilerek işe alındığını vurgularken, “Adli sicil belgeleri e-Devlet üzerinden alınırken kamu/özel seçeneğinden ‘özel’ seçeneğinin seçilmesi nedeniyle, kişilerin büyük çoğunluğuyla ilgili sadece özel şirketler için verilen adli sicil kaydının olduğu, arşiv kaydının ise bulunmadığı anlaşılmıştır” diye konuştu. Soylu, “terör örgütleriyle bağlantılı veya anayasal düzene karşı suçlardan” mahkumiyet kararı bulunanların da işe alındığının belirlendiğini kaydetti. Terör örgütü PKK’nın “değer ailesi” olarak adlandırdığı ailelere mensup, örgütle iltisaklı kişilerin HDP’li belediyelerde işe alındığını ifade eden Soylu, PKK adına kırsal alanda silahlı faaliyet yürütenlere de bu belediyelerde iş verildiğini söyledi.

Soylu, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve bağlı şirketlerde toplam 54 kişinin terör örgütleriyle irtibat/iltisaklı olduğunun tespit edildiğini, bunlardan 30’u hakkında örgüt suçundan mahkeme kararları olduğunu, diğerlerinin yargılamalarının sürdüğünü belirtti. Soylu, Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Mersin Büyükşehir Belediyesinde 2 adli soruşturma yürütüldüğünü, 1’si Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Bedrettin Gündeş olmak üzere 28 kişinin gözaltına alındığını, bunlardan 4’ünün tutuklandığını ve 14’ü hakkında da kamu davası açıldığını kaydetti.

Adana Seyhan Belediyesi’ne örgüt bağlantılı kişileri işe aldığı belirlenen Belediye Başkan Yardımcısı Funda Buyruk’un yargılamasının devam ettiği ve açığa alındığını belirten Soylu Seyhan İmar İnşaat Kültür Sağlık Ticaret Anonim Şirketi’nde işe alınan 501 kişiden 234 kişi hakkında güvenlik soruşturması yapılmadığını bu kişilerden 12’sinin terör bağlantılı eylem yaptıkları, 3’ü hakkında örgüt suçlarından mahkumiyet kararına rağmen çalıştıklarını belirtti.

Soylu, İBB ve 30 iştirakine 2019’dan itibaren 25 bin 361 kişinin ilk defa işe alındığı, 15 bin 125 kişi hakkında hiçbir güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması talebinde bulunulmadığını ifade etti. Soylu, İBB’nin özel teftişin başlamasından sonra 120 kişiyi güvenlik soruşturmaları nedeniyle işten çıkardığını kaydetti. Soylu, İBB’de ilk işe alınanlardan 4 bin 227 kişi hakkında adli soruşturma ve kovuşturma bulunduğunu 1668 kişi hakkında da terör irtibatlı ve iltisaklı olduklarına dair ilişik kaydı ve adli kayıt bulunduğunu söyledi. Soylu, “1668 kişinin terör örgütlerine göre dağılımı şöyledir; FETÖ/PDY 875, PKK/KCK 432, DHKP/C 143, THKP/C 66, TKP/ML 64, MLKP 33, DEAŞ 3, El Kaide 1 ve diğer örgütler 51” dedi.

Soylu, incelemeye konu olan bu 505 kişiden, 36 kişinin sözde değer ailesi mensubu olduğu, 6 kişinin ise bizzat PKK/KCK terör örgütü adına kırsal alanda silahlı olarak faaliyet gösterdiklerini ifade etti.

Soylu, 1668 kişi arasında ayrıca diğer suçlarından 1 yıl ve üzeri mahkumiyetİ bulunan 456 kişi bulunduğu da açıkladı.

sonbasin.com / Milliyet.com

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş