Akıllı saatler Parkinson hastalığının teşhisi için umut olacak!

Yarım milyondan fazla insanın verilerini kapsayan bir araştırmaya göre, akıllı saatlerin Parkinson hastalığının semptomlardan yedi yıl öncesine kadar teşhis edilmesine yardımcı olabileceği belirtildi.

Akıllı saatler Parkinson hastalığının teşhisi için umut olacak!
Yayınlama: 05.07.2023
A+
A-

Cardiff Üniversitesi’ndeki Birleşik Krallık Demans Araştırma Enstitüsü ekibi, 103.712 akıllı saat kullanıcısından gelen verileri analiz etmek için yapay zeka kullandı.

İncelenen veriler ile 2013 ile 2016 yılları arasında tek bir hafta boyunca hareket hızlarını takip ederek, hangilerinin Parkinson’a yakalanacağını tahmin edebildiler.

Akıllı saatler Parkinson hastalığının teşhisi için umut olacak!

“PARKİNSON’UN ERKEN EVRESİNİ TESPİT ETMENİN UCUZ VE KOLAY YOLU”

Bunun nihayetinde akıllı saatlerin bir tarama aracı olarak kullanılabileceği umuluyor.

Ancak araştırmacılar Nature Medicine dergisinde, bu bulguların ne kadar doğru olacağını kontrol etmek için dünya çapında toplanan diğer verilerle karşılaştıran daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu söylüyor.

Çalışma lideri Dr. Cynthia Sandor, Birleşik Krallık nüfusunun yaklaşık %30’unun akıllı saat kullandığını ve bu saatlerin Parkinson’un erken evresini tespit etmek için ucuz ve güvenilir bir yol sunabileceğini söyledi.

Akıllı saatler Parkinson hastalığının teşhisi için umut olacak!

PARKİNSON HASTALIĞI YEDİ YIL ÖNCE TEŞHİS EDİLEBİLECEK

Sandor, “Burada tek bir haftalık verinin yedi yıla kadar gelecekteki olayları tahmin edebileceğini gösterdik. Bu sonuçlarla, Parkinson’un erken teşhisine yardımcı olacak değerli bir tarama aracı geliştirebiliriz.

Bunun hem klinik araştırmalara katılımın artırılması hem de gelecekte bu tür tedaviler mevcut olduğunda hastaların tedavilere daha erken bir aşamada erişebilmelerine olanak tanınması açısından klinik uygulamalar üzerinde etkileri olacaktır.” dedi.

Çalışmada, yarım milyondan fazla insanı kapsayan derinlemesine bir sağlık veri tabanı olan Birleşik Krallık Biobank’tan elde edilen veriler kullanıldığı belirtildi.

Çalışmada görev alan Dr. Kathryn Peall, BBC News’e yaptığı açıklamada, “Bu çalışmanın alan için potansiyel olarak önemli olduğu nokta, nihayetinde hastalığın ilerlemesini yavaşlatmamıza olanak tanıyan yeni tedavilerin kullanılabilir hale gelmesini umuyor olmamızdır” diye ekledi.

sonbasin.com / haber7

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş