Zam oyununa dikkat: “Yüzde 25’ten fazla artışı kabul etmeyin!”

Ev sahiplerinin yüzde 25’in üzerinde kira talebi durumunda kiracıların bunu kabul etmemesi ve ödemeleri banka hesabına yapması gerektiği belirtildi. 5 yılı dolduran kiracılar için bu oranın üzerinde artış gerçekleşecek.

Zam oyununa dikkat: “Yüzde 25’ten fazla artışı kabul etmeyin!”
Yayınlama: 24.06.2023
A+
A-

Kira artışlarını yüzde 25’le sınırlayan düzenleme 4 Temmuz 2024’e kadar uzatılırken ev sahipleri bu oranın üzerinde zam yapamayacak, kiracıları zorla çıkaramayacak, tahliye davaları reddedilecek.

Sabit artış oranında fatura dâhil, eşyalı ev ayırımı bulunmuyor. Kiracı kira dönemi gelince yüzde 25 artış yapacak, ancak beşinci yılını dolduran kiracılar için bu oranın üzerinde artış olabilecek. Ev sahiplerinin yüzde 25’in üzerinde kira talebi durumunda kiracıların bunu kabul etmemesi ve ödemeleri banka hesabına yapması gerekiyor. Kira sınırı, ev sahiplerinin usulsüz uygulamaları başta olmak üzere merak edilen bazı başlıklar şöyle:

1 YILLIK SÖZLEŞME BİTİNCE ÇIKARAMAZ

Bir yıllık kira sözleşmesi bitince “süre bitti” diyerek evden, işyerinden çıkarmak mümkün değildir. Ev sahibi kiracıyı 10 yıllık sürenin sonunda yasal olarak tahliye edebilir. Bunun için de sözleşme bitiminin 3 ay öncesinde kiracıya yazılı olarak evi tahliye etmek istediğini bildirmesi gerekiyor.

TADİLAT GEREKÇİSİYLE ÇIKARILAMAZ

Borçlar Kanunu uyarınca yeniden inşa ve imar amaçlı boşaltılan taşınmazlarda bu işlemler bittikten sonra öncelikle aynı kiracıya teklif götürülür. Ev sahibi taşınmazı başkasına kiraya verirse eski kiracısına son kira yılında ödenmiş olan bir yıllık kira bedelinden az olmamak üzerde tazminat ödemekle yükümlü oluyor.

EVİN SATILMASI DURUMUNDA

EV satılsa da kiracının eski sözleşmesi geçerliliğini korur. Yeni ev sahibi isterse kiracıya 6 ay süre verir, isterse kira sözleşmesinin bitim tarihinden 1 ay içinde dava açabilir. Evi yeni alanın dava açabilmesi için burada oturacağını, ihtiyacı olduğunu ispatlaması gerekiyor.

sonbasin.com / haber7

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş