Yalnız hisseden kişilerin beyinleri farklı çalışıyor!

Fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) kullanarak yaşları 66 üniversite birinci sınıf öğrencisi üzerinde yaptıkları çalışmada, yalnız hisseden kişilerin beyinlerinin farklı çalıştığı keşfedildi.

Yalnız hisseden kişilerin beyinleri farklı çalışıyor!
Yayınlama: 11.07.2023
A+
A-

Genç 66 yetişkin üzerinde yapılan nörogörüntüleme testlerinde, yalnız insanların beyinlerinin bilgiyi işleme biçiminde yaşıtlarına kıyasla ciddi farklılıkların olduğu keşfedildi.

Kaliforniya Üniversitesi’nde yapılan araştırma, sadece yalnız ve yalnız olmayan gönüllüler arasında değil, aynı zamanda yalnız bireyler arasında da önemli farklılıklar olduğunu ortaya koydu.

Psikolog Elisa Baek, “Yalnız insanların birbirlerine daha da az benzediğini görmek şaşırtıcıydı” diyor.

Yalnız hisseden kişilerin beyinleri farklı çalışıyor!

ANLAŞILDIĞINI HİSSETMEMEK FARKLILAŞTIRIYOR

Ekip kendilerini sosyal olarak izole edilmiş olarak gören insanların beyinlerinde neler olup bittiğini araştırmak için çalışmalar yürüttü. ‘Anlaşıldığını hissetmemenin, bazı insanların diğerlerinden kopuk hissetmesinin büyük bir parçası olabileceğini’ belirten Baek ve meslektaşları tam da bu bağlantı hakkında daha fazla bilgi edinmek istedi.

Araştırmacılar, yaşları 18 ila 21 arasında değişen 66 üniversite birinci sınıf öğrencisi üzerinde yaptıkları çalışmada, öğrenciler 14 video klip izlerken beyin faaliyetlerini görüntülemek için fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) kullandılar.

İzletilen içeriğin, katılımcıların görev sırasında zihinlerinin dolaşmasından kaynaklanan veri farklılıklarını en aza indirecek kadar ilgi çekici olması amaçlandı. Videolardaki konular duygusal müzik videolarından parti ve spor etkinlikleri tasvirlerine kadar çeşitlilik gösteriyordu.

Yalnız hisseden kişilerin beyinleri farklı çalışıyor!

İKİ GRUBA AYRILDILAR: YALNIZ VE YALNIZ OLMAYANLAR 

Katılımcılar, yalnızlık ve sosyal izolasyon duygularını ölçmek için bir öz bildirim olan UCLA Yalnızlık Ölçeğini doldurmuş ve sonuçlara göre yalnız ve “yalnız olmayanlar” (yalnızlık yaşamayanlar) iki gruba ayrılmıştır.

Psikolog Elias Baek ve ekibi, beynin 214 farklı bölgesinin videolardaki uyaranlara zaman içinde nasıl tepki verdiğini analiz etti ve tepkilerinin ne kadar benzer veya farklı olduğunu görmek için her beyin bölgesindeki farklı bireyler arasındaki aktiviteyi karşılaştırdı.

Yalnız insanların benzersiz beyin tepkilerine sahip olma olasılığı daha yüksek.

Yalnız olmayan insanlar nörolojik açıdan aşağı yukarı benzer olsalar da, yüksek yalnızlık seviyesine sahip bireylerin, kaç arkadaşları olduğuna bakılmaksızın, benzersiz beyin tepkilerine sahip olma olasılıklarının daha yüksek olduğu belirtildi.

Yalnız hisseden kişilerin beyinleri farklı çalışıyor!

ARAŞTIRMA SONUCU ‘NET OLMASA DA MUHTEMEL’ OLARAK GÖRÜLÜYOR

Baek ve meslektaşları yayınladıkları makalede, “Sonuçlarımız, yalnız bireylerin dünyayı akranlarına ve birbirlerine benzemeyen bir şekilde işlediklerini gösteriyor,” diyor ve ekliyor: “Bu da genellikle yalnızlığa eşlik eden anlaşılma hissinin azalmasına katkıda bulunabilir.”

Yalnız insanlardaki benzersiz işleyişin yalnızlıklarının bir nedeni mi yoksa sonucu mu olduğu net değildir, ancak ortak anlayış eksikliğinin insanların kurabileceği ilişkileri etkilemesi kesinlikle muhtemeldir.

sonbasin.com / haber7

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş