Hava savunmasında dengeler değişiyor… Bu yıl envantere girecek!

TÜBİTAK SAGE, GÖKHAN Projesi’nde ilerlemeler kaydediyor! Proje kapsamında füzede kullanılacak sıvı yakıtlı RamJet motorunun geliştirilmesinde önemli aşamalar kaydedildi. GÖKHAN, MBDA üretimi METEOR’dan daha iyi bir performans sergileyecek.

Hava savunmasında dengeler değişiyor… Bu yıl envantere girecek!
Yayınlama: 12.04.2023
A+
A-

TÜBİTAK SAGE, Türkiye’nin ilk ‘RamJet İtkili Hava Hava Füzesi’ GÖKHAN için bir süredir çalışmalarını gerçekleştiriyor. 

ÖN TASARIM FAALİYETLERİ AŞAMASINA GEÇİLDİ

Geçtiğimiz yılın Nisan ayında Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir tarafından  yapılan açıklamada, “Seyir füzesi alanında farklı bir boyuta ulaştığımızı göreceğiz. Seyir füzelerimizin yerlilik oranlarının artırılması için çalışmalarımız devam ediyor. Yakında, RamJet itkili füzelerimizin testleri söz konusu olacak.” ifadelerine yer verilmişti.

Son edinilen bilgilere göre; Milli Uzun Menzilli Görüş Ötesi Hava Hava Füzesi GÖKHAN’ın kavramsal tasarım faaliyetleri, 2022 yılı içerisinde başarıyla tamamlandı. GÖKHAN Projesi kapsamında fiili olarak ön tasarım faaliyetleri aşamasında geçildi.

Hava savunmasında dengeler değişiyor... Bu yıl envantere girecek!

GÖKHAN, METEOR FÜZESİNDEN DAHA İYİ PERFORMANS GÖSTERECEK!

Halihazırda TÜBİTAK SAGE, GÖKHAN Projesi kapsamında proje takviminin daha da ilerisinde bulunuyor. SAGE, füzeye ilaveten füzede kullanılacak sıvı yakıtlı RamJet motorunun geliştirilmesi yönünde de önemli aşamalar kaydetti. GÖKHAN’ın, MBDA üretimi METEOR Füzesi’nden daha iyi bir performans göstermesi hedefleniyor.

Rakip füzelerin özelliklerine bakıldığında;

Teknik Özellikler
METEOR
AIM-120C7 AMRAAM

Menzil:
200 kilometre
70+ kilometre

Ağırlık:
190 kilometre
150 kilogram

Uzunluk:
3.65 kilometre
3.7 metre

Çap:
178mm
180mm

Hız:
4+ Mach
4 Mach

Arayıcı Başlık:
Aktif RF
Aktif RF

Kısa süre önce Yunanistan tarafından da tedarik edilen METEOR Hava Hava Füzesi; 200 kilometre menzile, 190 kilogram ağırlığa, 3.65 metre uzunluğa, 178mm çapa ve 4+ Mach hıza sahip. METEOR’un menzili, birçok NATO ülkesinin temel görüş ötesi hava hava füzesi olan AMRAAM’a kıyasla yaklaşık 3 kat daha fazla.

Hava savunmasında dengeler değişiyor... Bu yıl envantere girecek!

BU YIL ENVANTERE GİRECEKLER

GÖKHAN RamJet İtkili Uzun Menzilli Görüş Ötesi Hava Hava Füzesi Projesi kapsamında, 2025 yılına kadar çok önemli aşamaların kaydedilmesi bekleniyor. Öte yandan Türkiye’nin ilk havadan havaya füzeleri olan AMRAAM muadili GÖKDOĞAN ile Sidewinder muadili BOZDOĞAN’ın ise bu yıl içerisinde envantere girmesi bekleniyor.

sonbasin.com / haber7

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş