Florida’daki kasırga mağduru Favere, felaket gününü anlattı

ABD’nin Florida eyaletini vuran Ian Kasırgası’nın şoku sürerken, bölgede yaşayanlar felaketin ardından normal hayatlarına dönmek için mücadele veriyor.

Florida’daki kasırga mağduru Favere, felaket gününü anlattı
Yayınlama: 04.10.2022
A+
A-

NEW YORK (AA) – AA muhabirinin telefonla ulaştığı felaketin vurduğu bölge sakinlerinden 59 yaşındaki John Favere, kasırgada yaşadıklarını ve bölgedeki son durumu anlattı.

Kasırganın en şiddetli vurduğu şehirlerden Fort Myers’ın yaklaşık 2 saat kuzeyindeki North Port yerleşkesinde eşiyle yaşadığını belirten Favere, “Şimdiye kadar hiç böyle bir felaket görmedim. Kendimi bir sinema filminin içindeymiş gibi hissediyorum.” dedi.

Favere, Ian Kasırgası’nın 5. kategoriye çıkarak bu kadar kötü vurmasını hiç beklemediklerini belirterek “Televizyonlarda başka ülkelerde veya eyaletlerde böyle felaketler görürdüm ancak onun içinde olmak çok farklı bir tecrübeymiş, gerçekten çok korkutucuydu.” ifadesini kullandı.

Kasırga sırasında evin içinde korunmak için eşiyle en güvenli yer olan banyo gibi noktalara sığındıklarını aktaran Favere, şiddetli rüzgar nedeniyle bir meşe ağacının da evinin çatısına yıkıldığını ve içeriye su dolduğunu dile getirdi.

Favere, “Çok şükür her şeye rağmen tehlikeyi atlattık, hayattayız. Mahallede benim evden çok daha kötü durumda, hasar gören evler, binalar var. Birçoğunu zaten su bastı.” diye konuştu.

“Sudaki timsah ve yılanların arasından geçtik”

Kasırgadan önce söz verilmesine rağmen şehir yetkililerince kendilerine 6 gündür ulaşılmadığını vurgulayan Favere, şöyle devam etti:

“Gerçekten üzücü bir durum, yetkililerden önce komşular, insanlar birbirlerinin yardımına koştu. Kayık ve botları olanlar bunları kullanarak selin olmadığı en yakın otobana ulaştı ve buralara diğer bölgelerden getirilen yiyecek ve içecek ile jeneratörler için yakıt gibi asli ihtiyaçlara ulaşabildi. Ben de bazı komşularımla 1 ila 1,5 metre derinliğindeki suları geçerek bu noktalara ulaşabildim. Suda bazen timsahlar ve yılanlar gördük, bunların arasından geçerken kendimizi korumak için yanımızda değnek gibi şeyler taşıdık. Şükür ki saldırıya uğramadık.”

Favere, mahallesinde 70 yaşlarındaki birçok komşusunun aynı zorluğu yaşadığına dikkati çekerek “Evet, bu bir doğa olayı ama yetkililer, kasırgadan önce söz verdikleri gibi bize gerekli yardımı ulaştırmalıydı. Bütün bunları yaşamamız büyük haksızlık. Her yaştan insan hayatta kalma mücadelesi verdi.” ifadesini kullandı.

Yetkililerin, kasırgadan önce vatandaşlardan evlerini “gönüllü” olarak boşaltmalarını istediğini vurgulayan Favere, “Eğer zorunlu bir boşaltma istemedilerse, bizim güvenliğimizden de sorumlu olmalıdırlar.” dedi.

“İzlediğim filmlerin içinde gibi hissettim”

Favere, mahallede hala elektriğin olmadığını, yetkililerin cumartesi günü elektrik vermeye başlayacakları sözü verdiğini belirterek kendisi gibi bütün komşularının evlerinde gaz veya benzinli jeneratör kullandıklarını ifade etti.

John Favere, “Eğer iklim krizi doğruysa ve daha da kötüleşecekse, şuna emin olun ki; bu tip kasırgalar gerçekten yaşamak istediğiniz şeyler olmayacak.” dedi.

Favere, sözlerini şöyle tamamladı:

“Diğer ülkelerden sınırlara yığılan düzensiz göçmen sahnelerini görmüşsündür, Florida’da neredeyse tam olarak böyle görüntüler yaşandı. Kayıklarla, botlarla insanlar aileleri için yiyecek, su ve benzin aramak için yollara düştü. Film sahneleri gibiydi, bazen izlediğim bu filmlerin içinde gibi hissettim kendimi.

Evet, Meksika’dan veya diğer ülkelerden ABD’ye gelen göçmenler gibiydik. Hayatta kalmak için evimize gıda, su, benzin götürmek zorundaydık. ABD gibi bir ülkede tehlikeli sulardan geçerek yaşadığımız bütün bunlar gerçekten çok üzücü bir durumdu.”

Muhabir: Islam Doğru

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş