CHP Lideri Özel: Hatay’ı Türkiye gündeminden düşürmelerine izin vermeyeceğim

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkımın yüzde 44’ünün Hatay’da yaşandığını ancak buna rağmen kentin unutulduğunu belirterek, Bundan sonra Hatay’ı Türkiye gündeminden düşürmelerine izin vermeyeceğim dedi.

CHP Lideri Özel: Hatay’ı Türkiye gündeminden düşürmelerine izin vermeyeceğim
Yayınlama: 12.11.2023
A+
A-

CHP Genel Başkanı Özgür Özel,  beraberinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile bir dizi ziyaret ve toplantı için deprem bölgesi Hatay’a geldi. Hatay İl Başkanlığı’nı ziyaret eden Özel  daha sonra vatandaşlarla bir araya geldi.

‘ZARARIN YÜZDE 44’ÜNÜ HATAY GÖRDÜ’

CHP Genel Başkanı Özgür Özel depremlerden en çok yıkımın Hatay’da yaşandığını hatırlatarak, kentin gündemde kalması gerektiğini söyledi. Özel, “Yıkılan bina sayısı açısından karşılaştırdığınızda Hatay bu zararların yüzde 44’ünü gördü. Türkiye’de 100 bina yıkıldı, bunlardan 44 tanesi Hatay’da yıkıldı ve Hatay ilk günler koştuk geldik. Önceki Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla milletvekillerimiz buraya geldi, nöbet tuttuk. Kendisi buraya defalarca geldi. Sevgili Seyit Torun, belediyelerden sorumluydu. Hatay’ın en önemli, en çok sahip çıkılması gereken, en büyük yıkım olduğunu hemen tespit etti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ilişkilendirdi ve daha ilk günden Ekrem Başkanımız kırmızı yeleğini geçirdi, ekiplerinin başında Hatay’a sahip çıktı. Lütfü başkan bu büyük acıya, travmaya rağmen görevinin başındaydı. Ekrem başkan onun yanı başındaydı. CHP örgütü buradaydı. Özellikle ben CHP örgütünde evladını kaybetmiş, anasını-babasını kaybetmiş kişilerin birkaç gün içinde o acılarını yüreğine gömüp başkalarının yardımına koştuğunu gördüm. Örgütümüzle, hepinizin koca yüreğiyle ayrı ayrı gurur duyuyorum” dedi.

‘HATAY’I UNUTTULAR, GÜNDEMDEN DÜŞTÜ HATAY’

İlk günlerde büyük bir koordinasyonsuzluk yaşandığını söyleyen  Özel, şöyle konuştu:

“O süreçte tüm Türkiye’de geç kalındı ama Hatay’da çok geç kalındı. Şimdi enkazlar kalkıyor, 9 şehirde bitti, Hatay’da daha bitmedi. Bir görüşe göre yüzde 20’si duruyor, bazıları daha çoğu duruyor, diyorlar. Bütün Türkiye’de söz verdikleri gibi 1 yılda evler yetişmeyecek ama Hatay’da durum kötü. 275 bin konut yapılması gerekiyor, 33 bin tanesinin ihalesi yapıldı, inşaata başlanan bunun çok daha azı. Yani, ihalesi yapılanların bitmeyeceği de ortada ama tut ki bitti, 1 sene sonunda 10 Hataylıdan 9’u yine sokakta. ‘Konteyner kentlerde kalınıyor’ deniyor, yağmur alıyor, sızdırıyor, birçok sorunu var konteynerlerin, insanlar kendileri onarmaya çalışıyor, kimi de bıkıyor çadır alıp mahalle arasına gidiyor. Mahalle arasındaki çadırlar konteyner istiyor, konteyner veren yok. Başvuru yapılınca yardım kesiliyor. Yani sorun çok Hatay’da. İl başkanım, ilçe başkanlarım dedi ki, ‘Hatay’ı unuttular, gündemden düştü Hatay.’ O yüzden Hatay’ı gündemde tutmak lazım. Ben de bundan 20 gün önce onlara dedim ki, ‘Bir, seçilirsem ki inanıyorum, mazbatayı almadan önce gider anamın-babamın elini öper, ana kucağından baba ocağından helallik alırım, mazbatadan sonra ilk ziyareti Hatay’a yapacağım’ dedim, o yüzden karşınızdayım.”

‘VERİLEN SÖZLERİ TUTMALILAR. TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’

“Hatay’ı gündemde tutmak için benim söyleyeceğim birinci söz şu; Bu partinin 1’inci Genel Başkanı Hatay’ın sevdalısı, demiş ki ‘Hatay benim şahsi meselemdir’. Son Genel Başkan olarak, şu anda görevdeki genel başkan olarak ben de diyorum ki ‘Bundan sonra Hatay benim şahsi meselemdir'” diyen Özel, ” Bundan sonra Hatay’ı Türkiye gündeminden düşürmelerine izin vermeyeceğim. Ana muhalefet lideri bir işi şahsi meselesi bellerse o kenti Türkiye’nin gündeminden düşürmeye kimsenin gücü yetmez. Milletvekillerimizi göndereceğiz, genel başkan yardımcılarımızı göndereceğiz, parti meclisi üyelerimizi göndereceğiz. Milletvekili grubumuz Hatay’a verdiği önemi artırarak sürdürecek ve bundan sonraki süreçte Hatay için sesimizin duyulması, yaraların sarılması için ne gerekiyorsa takip edeceğiz. Deprem konutlarını takip edeceğiz. Önemli olan bir hızlı yapmalılar ama hızlı yaparken alelacele dolgu alanlara değil sağlam zeminlere yapmalılar. Verilen sözleri tutmalılar. Seçime kadar idare edip seçimden sonra bu işin arkasından çekilmemeleri için mutlaka ve mutlaka bu işin takipçisi olacağız” dedi.

‘İLK TALİMATIM, HATAY’DAKİ SAĞLIK SORUNLARI’

Hatay’daki tüm sorunları takip ettiğini vurgulayan Özel,  şöyle devam etti:

“Sağlıkta, Allah rahmet eylesin, burada 60 doktor öldü, 5 doktor hala kayıp, 600’den fazla sağlık emekçisi hayatını kaybetti Türkiye’nin dört bir yanından ve Hatay’dan. Hastaneler perişan durumda ve bugün Hatay’da kalp krizlerine müdahale edilemediği için yeterli teknik donanımlar olmadığı için ölümler yaşanıyor. Doğumda sorun var, gebelerde sorun var. Bunların hepsini sağlıktan sorumlu genel başkan yardımcımız, Sağlık Bakanını takip eden gölge kabinemizdeki doktorumuz Zeliha hanım çok yakından takip edecek. Yarın kendisine ilk talimatım Hatay’daki sağlık sorunlarını incelemek üzere hekim milletvekillerimizden bir heyet oluşturması olacak. Gelecekler burada çalışacaklar ve Hatay’a özgü bir raporu hızla yapıp hem Sağlık Bakanı’na sunacaklar hem tüm Türkiye kamuoyuna paylaşacaklar. Sonra da bizim üzerimize ne düşüyorsa biz de gereğini yapacağız. Eğitimle ilgili sorunları, okullar ve öğrencilerin sorunlarını biliyorum. Buraya atanmayan öğretmenleri biliyorum, özel okul öğretmenlerinin işsizlik sorunlarını biliyorum, hepsini tek tek çalıştım, okudum notlarımı aldım, Hatay bundan sonra benim şahsi meselemdir. Önceki dönem birbirinden kıymetli 4 milletvekilimiz vardı. 24-25-26-27’nci dönemde çalışan hemen tüm arkadaşlarımız burada. Bu dönem çok kıymetli milletvekillerimiz eşlik ediyor. Ben grup başkanvekilliğinden gelen bir genel başkan olarak onların sahada var olmalarının önemini çok iyi biliyorum ve o konuda hepsinin emeklerine teşekkür ediyoruz. Birazdan grubumuzun her bir milletvekilinin geçen dönem maaşlarını bağışlamalarıyla oluşturduğumuz konteyner kentin açılışını yapacağız.”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in göreve seçildikten sonra ilk ziyaretini Hatay’a yaptığını belirterek, “Hepinizin huzurunda Genel Başkanımız Özgür Özel’e hem teşekkür ediyorum hem de üstün başarılar diliyorum. Hatay’ın hiçbir anını kendimizden uzak görmeyeceğiz” diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Özel ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu daha sonra halkla buluşmak üzere Dörtyol İlçe Başkanlığı’na hareket etti.

CHP Lideri Özel: Hatay’ı Türkiye gündeminden düşürmelerine izin vermeyeceğim (2)

DEPREM MEZARLIĞINI ZİYARET ETTİ

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve beraberindekilerle birlikte, Antakya ilçesi Narlıca Mahallesi’nde depremde hayatını kaybedenlerin mezarlarını ziyaret edip dua etti.

‘BELEDİYEDEKİ ÇOĞUNLUĞU İSTİYORUZ’

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile beraberindekiler daha sonra Dörtyol ilçesindeki Halk Buluşması’na katıldı. Burada konuşan Özgür Özel, Türkiye’nin ikinci yüzyılının birinci kurultayında, 43 yaş ortalamasıyla tarihin en genç parti meclisini seçen delegelere, üyelere ve 7’nci Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na selam gönderdi. Özel, “CHP kurultayları görev almaz, görev verir. Başka kurultaylar gibi değildir. Liderin salona girdiğinde herkesin ayağa kalktığı, ‘Otur’ deyince oturan, onun listesini onaylayan, 1,5 saatte kurultay bitirenlerden değildir. Bizde herkes Cumhuriyet için, bu ülkenin, bu partinin iyiliği için çalışır, çabalar, karar verir. Şimdi o kurultay bize bir görev verdi, size bir görev verdi, hepimize bir görev verdi. Atatürk’ün partisini iktidar yapma görevi aldık. Atatürk’ün partisini iktidar yapmanın yolu, önümüzdeki yerel seçimlerden geçiyor. Biz, elimizdeki Hatay, İstanbul dahil tüm büyükşehirleri tekrar kazanacağız. Ayrıca, üzerine Türkiye’de büyükşehirler, Hatay’da da ilçeler ekleyeceğiz. Bunların da en başında gelenlerinden biri Dörtyol Belediyesi’ni alacağız. Dörtyol’u alalım ki, daha pek çok ilçeyi alalım ki, bundan sonra CHP’li Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin belediye başkanının elini, kolunu bağlayamasınlar, belediyedeki çoğunluğu istiyoruz” dedi.

‘İHRACATÇIYA DEĞİL, ÜRETİCİYE DESTEK İSTİYORUZ’

Yerel seçimleri kazandıktan sonra Dörtyol’un sorunlarını teker teker çözeceklerini vurgulayan Özel, şöyle devam etti:

“CHP gelecek, her şey çok güzel olacak. Sonra daha çok çalışacağız, var gücümüzle çalışacağız ve sonra artık kimsenin narenciye üreticisini ezmesine izin vermeyeceğiz. Bu partinin birinci genel başkanı ve Türkiye’nin birinci Cumhurbaşkanı, ‘Köylü milletin efendisidir’ demişti. Sonuncusu, ‘Al ananı da git’ diyor. İnsan utanır. Hatay’da 1,6 milyon ton narenciye üretildi. Düşünün parayı. Kilosu 3 liraya satılanı 1 lira fazlaya satsanız 1,6 milyar Hatay’a ek katkı olacak ama beceriksizler yüzünden, kötü yönetim yüzünden, üreticiye doğru destek, doğru danışmanlık yapılmadığı için bu sene ürünün yüzde 40’ı dalda kaldı. Kayba bakın. Toplatmaya, İstanbul’a yollatmaya masraflar engel oluyor. Ürünümüzü dalda bırakanlara yazıklar olsun. Bu ürünün dalda kalması, bir anda 6 liralık mazotun 30 liraya çıkmasındandır. Bu ürünün dalda kalması, artık mazot fiyatlarına çiftçinin yetişememesidir. Bu ürünün, toplamaya gelen işçinin maliyeti ve İstanbul’a gitmesi, Anadolu’nun dört bir yanına gitmesi imkansız hal gelmiştir. Bu yüzden narenciye üreticisine doğrudan destek vermek şarttır. İhracatçıya değil üreticiye destek istiyoruz.”

GÖLGE BAKANLAR, BAKANLARI TAKİP EDECEK

CHP’nin iktidar kadrosunda, hangi bakan varsa onun tam karşısında, o konuyu bakandan daha iyi bilen bir gölge bakan olacağını kaydeden Özel, şöyle konuştu:

“Meseleyi sadece sermaye için değil, halk için okuyan, gören, işçiyi seven, esnafı seven, çiftçiyi seven, köylüyü seven, sizin için çalışacak bakanlarımız var. Şimdi, bundan sonra Tarım Bakanı ne yaparsa onu adım adım takip edecek ve bundan sonraki süreçte sizin sesinizi tüm Türkiye’ye duyuracak bakanımız var. Tarım Bakanını gölgesi gibi takip edecek gölge Tarım Bakanımız var. Çok çalışacak ve sesinizi duyuracak. Bu kardeşiniz, hem Dörtyol’un hem Hatay’ın tüm sorunlarını Türkiye’ye duyurmaya söz verdi. Ben 15 gün önce genel başkan adayı olarak Hatay’daydım. İl binamızın önünde dünya kadar kamera, kalabalık vardı. Dedim ki ‘80 ilde siyaset yaparım, Hatay’da yapmaya gerek yok. Ama Hatay’ın sesini duyurmaya gerek var.”

YOLSUZLUK İDDİASI

Özel’in sözünü kesen bir kadın, yolsuzluk iddiasında bulundu. Bunun üzerine konuşan Özel, “Bir ablamız sesini duyurmak istediğini söyledi. Ablamızın söylemeye çalıştığı şu; Dörtyol Kaymakamlığı yardım kolilerini dağıtmak yerine orada bir yolsuzluk yapmış, onunla ilgili Dörtyol Kaymakamlığı’na, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya sesleniyorum. Ayrıca CHP’nin İçişleri Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş bu konuyla ilgili yarın ilgilenecek. Buradaki soruşturmaya hep birlikte dikkat kesileceğiz, söz veriyoruz. ‘Ben CHP’li değilim ama kaymakamın yaptığını kime söylediysem sesimi duyuramadım, ezildim’ diyor. Ben de diyorum ki; karınca gibi seni ezemezler. Karıncanın kardeşi var o da CHP’dir. Dörtyol’da 60 kişi hayatını kaybetti, Allah gani gani rahmet eylesin ama Hatay ve diğer ilçeleri çok büyük bir yıkımla karşı karşıya. Geç geldiler, erken gittiler. Her yerde yıkımı bitirdiler, Hatay’da yapmadılar, ihtiyaç olan deprem konutunun 10’da birine bile başlamadılar ve senesi geliyor insanlar çadırda, konteynerde bu sorunun gündemde tutulmasını istiyorlar” diye konuştu.

‘HERKESİ CHP’YE, BABAEVİNE DAVET EDİYORUM’

Çiftçinin de emekçinin de emeklinin de dostunun CHP olduğunu vurgulayan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“İyi olsun diye başka yerlere oy verenlerin artık ağızları yandıysa, artık bir şeyler değişsin istiyorlarsa ben CHP’nin Genel Başkanı olarak hepsini CHP’ye, yani babaevine davet ediyorum. Babaevinin kapıları açık. Herkes babaevinde doğar, kimi ırakta oturur, kimi yakında. Kimi büyüğünü arzular, kimi de küçüğüne kanaat getirir ama herkes bilir ki babaevinde çorba kaynamaktadır, bacası tütmektedir. O babaevinin bacasını tüttürenler işte burada. CHP’ye gelen herkes baş tacı, çünkü başkan dese ki ‘Sokmam’, derler ki ‘Tapusu sende mi?’ Biz desek ki ‘Sokmuyoruz’, derler ki ‘Nasıl sokmuyorsun, tapusu senin mi? Vallahi doğru. Ne Kemal Beyin ne Özgür Özel’in. Ecevit’in de değildi, İsmet Paşa’nın da. Babaevinin tapusu bir kişiye kayıtlıdır, o da Mustafa Kemal Atatürk. Dörtyol’da Atatürk’ü seven herkesi, Atatürk’ü seven milliyetçileri, Atatürk’ü seven, başka partilere geçmişte oy veren herkesi Atatürk’ün kurduğu partiye, babaevine davet ediyoruz. Hatay’ı çok seviyoruz, Dörtyol’u çok seviyoruz. Seçimlerde Dörtyol Belediyesi’ni kazanmayı, Dörtyol’un bundan sonraki sürecine Ekrem Başkanın İstanbul’u gibi bambaşka bir sosyal belediyeciliğin sözünü veriyoruz.”

Konuşmaların ardından Özgür Özel ve beraberindekiler, Erzin ilçesine hareket etti.

sonbasin.com / DHA

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş