Altındaki yükselişin nedeni belli oldu: Gram altında rekor yükseliş

Altın fiyatları haftanın son işlem gününde yukarı yönlü hareketlendi. Gram altın 1830 lira ile tüm zamanların rekorunu kırdı. Altın fiyatlarında sert yükselişin nedeni belli oldu.

Altındaki yükselişin nedeni belli oldu: Gram altında rekor yükseliş
Yayınlama: 04.11.2023
A+
A-

Altın fiyatları son günlerde yönünü yukarı çevirmiş durumda. Gram altın tüm zamanların rekorunu kırarak 1830 lira seviyesine çıktı. Peki altın fiyatları neden bu kadar yükseldi? 

Ata Yatırım Hazine GMY Etem Öztekin açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Çarşamba günkü FED tutanaklarından sonra Amerika ekonomisinde haftanın son işlem gününde gelen zayıf işgücü piyasası verileri ile FED’in faiz indirimi beklentisi piyasada yaklaşık 2 ay önceye çekilirken aynı zamanda Amerikan hazine tahvilleri eğrisinin orta ve uzun vadeleri yaklaşık 15-20 baz puan aralığında aşağıya geldi. Bu gelişmeler de, İsrail-Filistin savaşından sonra ciddi bir yükselişe geçen altın fiyatlarına destek vererek ons fiyatının 2000 dolar seviyelerine kadar yükselmesine sebep oldu. İçerde ise dolar TL kurunun bir süredir yukarı yönlü, kademeli olarak artışı sonrasında gram altın fiyatında da rekor seviyeleri görmüş olduk.

FED FAİZ ARTIRIMINA ARA VERMEYE DEVAM EDER Mİ?

Öncelikle FED’in faizleri sabit tutması piyasa oyuncuları tarafından beklenen bir aksiyondu. Ancak FED tutanakları ve Başkan Powell’ın soru-cevap bölümündeki yorumlarından sonra global risk iştahında artışı ve Doların diğer ülke para birimleri karşısındaki güç kaybını gözlemledik. Özellikle Cuma günü Amerika’daki tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verilerinin beklenenden kötü gelmesi, bir gün önce açıklanan FED tutanaklarındaki güvercin söylemleri destekler nitelikteydi. Bu da riskli varlıkların değer artışını güçlendiren bir gelişme oldu.

ALTIN ALACAKLAR VEYA ALTIN YATIRIMI OLANLAR NE YAPMALI?

Altın fiyatının, önümüzdeki dönemde yine jeopolitik gelişmeler ve Amerika ekonomisinden gelecek verilere göre şekilleneceğini düşünüyoruz. Bu bağlamda bir süredir dillendirdiğimiz yukarı yönlü potansiyel hâlâ devam etmekle birlikte, İsrail-Filistin savaşında bir süredir dillendirilen ateşkes ihtimallerine bağlı olarak aşağı yönlü risklerin mevcut olduğunu düşünüyoruz.

BORSADA AŞAĞI YÖNLÜ BASKI SÜRER Mİ?

Jeopolitik risklerin, yatırımcıların kâr alma isteğiyle birleşmesi neticesinde son haftalarda borsada gördüğümüz satışların, haftanın son iki iş gününde olumluya döndüğünü takip ettik. Önümüzdeki dönemde açıklanacak olan bilançolar ile beraber, bahsettiğimiz jeopolitik risklerde olumsuz bir haber akışının olmaması durumunda borsadaki aşağı yönlü baskının azalmasını bekleyebiliriz.”

Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “İsrail ile Hamas arasındaki gerginliğin zamana yayılmış olsa da yatırımcı tercihlerinde ciddi bir değişikliğe sebep olduğunu düşünüyoruz. Jeopolitik gerilimin tırmandığı zaman diliminde yatırımcıların tercihi güvenliği liman şeklinde gerçekleşirken ABD’nin borçluluğunun yarattığı etki ile ABD 10 yıllık tahvil getirilerinde kritik olan %5’lik seviye aşıldı. Hafta içerisinde Fed’in de yapmış olduğu açıklamalar sonrasında tahvil getirilerinin faiz artırım görevi gördüğünün yinelenmesiyle birlikte ABD tahvil getirilerinin gevşemenin ve sonucunda bunun altın fiyatlarında da katalist bir etken yarattığı görüşündeyiz.

FED FAİZ ARTIRIMINA ARA VERMEYE DEVAM EDER Mİ?

Fed’in 2024 yılı için faizlerin kısıtlayıcı seviyelerde kalacağı ve geçtiğimiz faiz kararında da tahvil getirilerindeki yükselişin faiz artırımı etkisi yarattığı da ifade edilmişti. Bu söylemlerin yanı sıra artan jeopolitik risklerin yanı sıra ABD’deki bankacılık sektörüne yönelik riskler ve şirketlerin geleceğe yönelik kötümser senaryoları Fed toplantısı öncesinde faiz sabit bırakacağına yönelik beklentileri %98 oranında fiyatlanmadığını gözlemlemiştik. Bu fiyatlanmanın etkisiyle pek bir volatilite artışı da görülmedi.

ALTINDA HALA YÜKSELİŞ BEKLİYOR MUSUNUZ?

Altın jeopolitik risklerle beraber yükselen bir yatırım argümanı olsa da bunun tek bir etmen olmadığını söyleyebiliriz. Özellikle Fed’den beklenen faiz indirimleri, dolar cinsi varlıklarda görülebilecek geri çekilmeler ve ABD borçluluk seviyelerine yönelik endişelerin de altında katalist etkisi yaratabileceği görüşündeyiz. Bu riskleri düşündüğümüzde altındaki talebin potansiyeli olduğu görüşündeyiz.

BORSADA AŞAĞI YÖNLÜ BASKI SÜRER Mİ?

Borsa İstanbul’da son 1 aydır jeopolitik risklerin etkisi, kredi yoğunlukta pozisyonların taşınması ve bu pozisyonların maliyetlerinin yüksek olması olası kar satışlarını süresini bir miktar uzatmakla beraber geri çekilmelerin sert bir şekilde olmasına zemin hazırladığı görüşündeyiz. Özellikle bu haftada endekse para girişleri ve hacimlerin de az olduğunu düşündüğümüzde Borsa İstanbul’da aşağı yönlü baskı bir miktar daha sürebilir. Seviye bazında endekse baktığımızda 8100-7900 aralığını pozitif, 7900-7700 aralığını konsolidasyon ancak pozitif ağırlıklı, 7700-7400 aralığını ise testere piyasası olarak tabir edilen sert hareketlerin görüldüğü aralık olarak değerlendiriyoruz. 7400 seviyesini ise kritik destek seviyesi olarak karşımıza çıkıyor. 8100 üzerindeki kapanışlarda ise endekste pozitif bir momentum göreceğimizi düşünüyoruz.”

sonbasin.com / haber7

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş