Türkiye’de 4 adet bulunuyor… Birleşik Krallık’tan HAWELSAN teknolojilerine yakın markaj!

İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri, Sistem beyni HAWELSAN tarafından geliştirilen Barış Kartalı olarak da bilinen E-7T Havadan Erken İhbar ve Kontrol (AEW&C) Uçağı teknolojisini inceledi.

Türkiye’de 4 adet bulunuyor… Birleşik Krallık’tan HAWELSAN teknolojilerine yakın markaj!
Yayınlama: 26.05.2023
A+
A-

Türk Hava Kuvvetleri envanterinde, 4 adet E-7T Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçağı bulunuyor. Bu uçaklar, üzerlerinde bulunan özel radar sayesinde yüzlerce kilometre uzaklıktaki hava ve satıh hedeflerini tespit edebiliyorlar. Bu sebepten ötürü E-7T’ler, Türkiye’nin en stratejik hava platformu konumunda bulunuyor.

Boeing’den tedarik edilen ancak HAVELSAN’ın yazılımı konusunda ciddi uğraşlar verdiği E-7T’lerin sorumluluğu, artık tamamen HAVELSAN’da. E-7T Projesi sayesinde erken ihbar ve kontrol uçağı alanında önemli bir kabiliyet kazanan HAVELSAN, kısa süre önce önemli misafirlerini ağırladı.

Türkiye'de 4 adet bulunuyor... Birleşik Krallık'tan HAWELSAN teknolojilerine yakın markaj!

BİRLEŞİK KRALLIK HAWELSAN ÜRÜNLERİNE ODAKLANDI

‘HAVELSAN’ın Başyapıtları Barış Kartalı’ yayınında Barış Kartalı Proje Müdürü İnal Atilla Güneş, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Güneş tarafından yapılan açıklamaya göre; İngiliz (Birleşik Krallık) Kraliyet Hava Kuvvetleri’nden bir heyet, kısa süre önce HAVELSAN’ı ziyaret etti. Ziyaret esnasında İngiliz heyet, HAVELSAN’ın AEW&C alanındaki tecrübeleri ve kabiliyetleri hakkında bilgi aldı.

Öte yandan HAVELSAN’ın bu alandaki ziyaretçileri, sadece Birleşik Krallık ile sınırlı değil; Güney Kore, Pakistan ve Ukrayna gibi birçok ülke, HAVELSAN’ın AEW&C teknolojileriyle yakından ilgileniyor.

Bu ülkelerin bazılarıyla mevcut platformların modernizasyonu, bazılarıyla ise yeni AEW&C platformlarının geliştirilmesi konusunda iş birliği üzerinde görüşülüyor.

Türkiye'de 4 adet bulunuyor... Birleşik Krallık'tan HAWELSAN teknolojilerine yakın markaj!

TÜRKİYE’DE DÖRT ADET BULUNUYOR

Dört adet Havada Havadan Erken İhbar ve Kontrol (HİK) Uçağı ve 1 adet Yer Destek Sistemi tedarikini içeren 1 milyar 468 milyon dolar değerindeki anlaşma, 4 Haziran 2002 tarihinde Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile Boeing arasında imzalanmıştır.

Halihazırda Türk Hava Kuvvetleri envanterinde; KUZEY, DOĞU, GÜNEY ve BATI isimlerinde dört adet HİK uçağı bulunmaktadır.

Boeing 737 platformu üzerine kurulu olan HİK uçakları; 370+ kilometre menzile sahip Çok Rollü Elektronik Taramalı Radar’a (MESA), hava ve deniz tarama modlarına, 550+ kilometre menzilli dost-düşman tanımlama (IFF) sistemine, 41.000ft işletimsel irtifa tavanına, 10 kişilik görev ekibine, 2 kişilik uçuş ekibine ve 18 saate kadar (yakıt ikmali ile) havada kalış süresine sahiptir.

Bu uçaklarla yaklaşık 400 kilometre çapında bir harekat sahasında yer alan öncelikle hava araçları ve hava savunma sistemleri ana harekat merkezi ile koordine edilerek dost ve düşman olarak tanımlanır.

Düşman olarak tanımlanan unsurların hareketleri sürekli gözlenerek dost hava savunma uçak/silah sistemlerine aktarılır ve yine ana harekat merkezi ile koordineli olarak gerekirse angajman başlatılır ve yönetilir.

Türkiye'de 4 adet bulunuyor... Birleşik Krallık'tan HAWELSAN teknolojilerine yakın markaj!

HİK’İN BEYNİ HAVELSAN TARAFINDAN GELİŞTİRİLİYOR

Proje kapsamında, Türk savunma sanayii firmaları da çok kritik roller üstlenmiştir. Bu kapsamda Türkiye’nin önde gelen savunma sanayii firmaları arasında yer alan HAVELSAN; Hava Kuvvetleri Komutanlığı için Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçağının harekat faaliyetlerini yöneten görev bilgisayarı yazılımlarının geliştirilmesi ve entegre edilmesi, yer destek sistemlerinin geliştirilmesi, bu sistemlerin ömür devri içerisindeki bakım ve yeniden uyarlama faaliyetlerinde yer almıştır.

Bu faaliyetler, HİK Projesi için kritik öneme haizdir. Uçuş ekibinin talepleri doğrultusunda HAVELSAN tarafından ilave yetenekler de geliştirilerek harekat yazılımlarına yeni kabiliyetler ilave edilmektedir.

sonbasin.com / haber7

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş