Türkiye ile Suriye arasında ikinci temas! Moskova’da dörtlü zirve gerçekleştirildi

Suriye ile ilişkilerin normalleşmesine yönelik temaslar devam ederken, 11 yıl sonra istihbarat başkanları düzeyinde gerçekleştirilen ilk toplantının ardından Moskova’da kritik bir zirve daha düzenlendi. Türkiye, Rusya, Suriye ve İran arasında dışişleri bakan yardımcıları düzeyindeki Suriye konulu toplantıda taraflar istişarelere devam edilmesi konusunda mutabık kaldı.

Türkiye ile Suriye arasında ikinci temas! Moskova’da dörtlü zirve gerçekleştirildi
Yayınlama: 04.04.2023
A+
A-

Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yönelik çabalar devam ediyor. Aralık ayında Rusya‘nın başkenti Moskova’da istihbarat başkanları düzeyinde yapılan, Türkiye’den Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan’ın katıldığı toplantının ardından bir zirve daha düzenlendi.

MOSKOVA’DA İKİNCİ “SURİYE” ZİRVESİ

Moskova’da 3-4 Nisan tarihlerinde Türkiye, Rusya, Suriye ve İran dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde dörtlü istişareler gerçekleştirildi. Taraflar, müteakip Dışişleri Bakanları toplantısının hazırlıklarına ilişkin hususları ele alırken, her ülke tutumunu ve görüşlerini şeffaf ve açık bir şekilde dile getirdi.

“İSTİŞARELERE DEVAM” KARARI

Bu bağlamda, taraflar istişarelere devam edilmesi hususunda mutabık kaldı. Rusya Dışişleri Bakanlığında, Bakan Sergey Lavrov’un açılış konuşmasını yaptığı toplantıda, Türk heyetine Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar başkanlık etti.

BASINA KAPALI YAPILDI

Toplantıya Rusya’yı temsilen Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Orta Doğu ve Afrika Ülkeleri Özel Temsilcisi Mihail Bogdanov, İran’ı temsilen Dışişleri Bakanı Siyasi İşler Danışmanı Ali Asgar Hacı, Suriye’yi temsilen de Dışişleri Bakan Yardımcısı Eymen Susan katıldı. Toplantı basına kapalı olarak gerçekleşti.

“LİDERLER OLARAK BİR ARAYA GELECEĞİZ”

Ocak ayında Rusya Devlet Başkanı Putin’le görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye meselesi ile ilgili şunları söylemişti: ” Rusya-Türkiye-Suriye olarak istihbarat, savunma bakanlarımızın Moskova’da bir araya gelişleriyle bir süreç başlattık. Ardından inşallah dışişleri bakanlarımızı yine üçlü olarak bir araya getireceğiz. Daha sonra da gelişmelere göre liderler olarak bir araya geleceğiz. Derdimiz bölgedeki sükuneti, suhuleti sağlamak, bölgede barışı egemen kılmak.”

ESAD ŞART KOŞMUŞTU

Mart ayı içerisinde Vladimir Putin’le görüşen Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Rus ajansı Novosti’ye verdiği röportajda Türk askerlerinin Suriye’nin kuzeyinden çekilmesi koşuluyla Erdoğan’la görüşmeye hazır olduğunu söylemişti.

sonbasin.com / haberler.com

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş