Türkiye çok ucuza doğal gaz ve petrol alabilir! Fiyatlar düşecek, ABD rahatsız olacak

Rusya’nın Çin, Hindistan ve son olarak Pakistan’a uyguladığı indirim ham petrol kararının bir benzeri Türkiye için gelebilir. Uzmanlar, Cumhurbaşkanı Edoğan’ın açıklamalarına işaret ederek; Rusya’dan enerji tarafında gelecek bir indirim kararı hem cari açık hem de enflasyon üzerinde olumlu gelişmelerin yaşanmasını sağlayacak dedi.

Türkiye çok ucuza doğal gaz ve petrol alabilir! Fiyatlar düşecek, ABD rahatsız olacak
Yayınlama: 06.12.2022
A+
A-

Haber7 / Fuat Öner

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bizim şu anda cari açığımız ağırlıklı olarak enerjiden kaynaklanıyor. Sayın Putin ile yaptığımız görüşmelerde fiyat politikalarını da görüşerek orada olumlu istikamette adımı atabileceğiz.” açıklaması sonrası uzmanlar Rusya’nın verdiği 3 indirim kararına dikkat çekti.

RUSYA’DAN ÇİN, HİNDİSTAN VE PAKİSTAN’A İNDİRİMLİ PETROL

Avrupa Birliği ülkelerinin, Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Rusya’dan alınan enerjiye kısıtlama ve tavan fiyat gibi uygulamalar getirmesi Rusya’yı yeni pazarlara iterken, diğer bir taraftan Rusya  Çin, Hindistan ve Pakistan gibi bazı ülkelere indirim uygulamaya başladı.

Haber7’ye açıklamalarda bulunan MÜSİAD Enerji ve Çevre Sektör Kurulu Başkanı Altuğ Karataş, Rusya’nın Hindistan, Çin ve Pakistan’a yaptığı indirimi Türkiye’ye de uygulayabileceğini söyledi.

Türkiye çok ucuza doğal gaz ve petrol alabilir! Fiyatlar düşecek, ABD rahatsız olacak

RUSYA YENİ PAZARLAR ARIYOR

Karataş, Avrupa’nın aldığı kararlar sonrası Rusya’nın kendine yeni pazarlar aradığına dikkat çekerek, Öncelikle dünyada enerji piyasası Rusya Ukrayna savaşıyla beraber ABD ve Avrupa’nın Rusya’ya uyguladığı ambargolar ile birlikte son derece dinamik bir yapı almaya başladı. Avrupa’nın alımları kapatma ve tavan fiyat gibi uygulamaları var. Dünya büyük… Rusya kendine yeni pazarlar buluyor ve indirimli satışlar yapıyor. Rusya daha önce Hindistan ve Çin’e bu şekilde uygulama yaptı. Şu anda Rusya, Hindistan’ın en büyük petrol tedarikçisi konumuna geldi. Çin’de bu fırsattan istifade ediyor. Şimdi de Pakistan…Bu durum şunu gösteriyor, Rusya ürettiği petrol ve doğal gaza Avrupa pazarından talep olmayacaksa dünyanın başka pazarlarından müşteri bulmak isteğinde. açıklamasında bulundu.

“ABD’NİN TEPKİSİ ÇEKECEK”

“Bu uygun fiyatları enerji almak alarak avantaj elde eden ülkeler ABD’nin tepkisini çekecektir” diyen Karataş,” İndirim durumunda Türkiye içinde büyük avantaj olacak. Türkiye’nin 2020 yılında 40 milyar dolar olan enerji ithalatı şuandaki hesaplamalara göre sene sonunda 100 milyar doları aşacak. Bu çok büyük bir rakam.

Türkiye çok ucuza doğal gaz ve petrol alabilir! Fiyatlar düşecek, ABD rahatsız olacak

TÜRKİYE’NİN 100 MİLYAR DOLARLIK FATURASINI İNDİRECEK

Türkiye’nin ihracat ve ithalatını karşılaştırdığınız zaman, aslında eşit. Cari açığın ağırlıklı sebebi enerji. Türkiye eğer, Rusya ile petrol ve doğal gazda özel bir fiyat anlaşmasına giderse, bu durum 100 milyar doları geçen enerji ithalatını aşağı çekecektir. Aynı zamanda enflasyonun düşmesi açısından da önemli olacaktır.” ifadelerini kullandı.

İNDİRİM, CARİ AÇIĞI VE ENFLASYONU DÜŞÜRÜR

Daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Putin ile yaptığı özel görüşmeleri hatırlatan Karataş “Ben bu görüşmelerde petrol, doğal gaz ve hatta kömür konusuna kadar birçok konunun özel olarak görüşüldüğü kanaatindeyim. Türkiye’nin uzun dönemli kontratları bitiyor, Türkiye gelecek projeksiyonunu çizmek zorunda. Rusya görüşülen ülkelerden biri. Rusya, Çin, Hindistan ve Pakistan gibi ülkelere indirimli satışlar yaparken ilişkilerinin çok iyi gittiği, Ukrayna meselesinde tarafsız ve arabulucu konumunda olan Türkiye bu indirim teklifini sunacağını düşünüyorum. Burada yapılacak her indirim Türkiye’nin 100 milyar doları aşan enerji ithalatın düşürerek, cari açığın azalmasına katkı sağlayacak.” dedi.

sonbasin.com / haber7

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.