Tüm dünyayı sardı: İşte internet bağımlılığında kritik beş kategori!

Yeni çalışma internet bağımlılığı spektrumunu tanıttı. İnternet bağımlısı olup olmadığınızı ve ölçekte nerede olduğunuzu belirleyen araştırma dört kategoriye ayrıldı.

Tüm dünyayı sardı: İşte internet bağımlılığında kritik beş kategori!
Yayınlama: 03.10.2023
A+
A-

Surrey Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, farklı yaş gruplarındaki bireylerin internet alışkanlıklarına ışık tuttu.

TechXplore’un haberine göre, 796 katılımcının yer aldığı araştırma, kullanıcıları çevrimiçi davranışları ve bağımlılık düzeylerine göre beş gruba ayıran İnternet Bağımlılığı Spektrumu adlı yeni bir çerçeve ortaya koydu.

Araştırmaya göre, 24 yaş ve altındaki genç bireyler, ağırlıklı olarak akıllı telefonları aracılığıyla günde ortalama altı saatlerini internette geçiriyor. Buna karşılık, 24 yaş ve üzerindekiler çevrimiçi faaliyetlere ortalama 4,6 saat ayırıyor.

Tüm dünyayı sardı: İşte internet bağımlılığında kritik beş kategori!

BAĞIMLILIK KATEGORİLERİ

1. Sıradan Kullanıcılar (%14,86):

Bu grubun çevrimiçi etkileşimleri çoğunlukla görev odaklıdır ve uzun süreli kalışlar olmaksızın hızlı oturum kapatmalarla karakterize edilir.

Bu grup ortalama 33,4 yaş ile daha ileri yaşlarda olma eğilimindedir ve yeni uygulamaları keşfetmeye yönelik sınırlı merak göstermektedir.

2. İlk Kullanıcılar (%22,86):

Bu grup genellikle kendilerini başlangıçta amaçladıklarından daha fazla çevrimiçi zaman geçirirken bulur.

Ev sorumlulukları geri planda kalsa da, davranışlarını bağımlılık göstergesi olarak algılamamaktadırlar. Uygulamalara olan ilgileri orta düzeydedir ve yaş ortalamaları 26,1’dir.

3. Deneyciler ( %21,98):

Bu kullanıcılar internet bağlantısı kesildiğinde bir huzursuzluk veya endişe hissi yaşarlar. Yeniden bağlanmak hissedilir bir rahatlama duygusu getirir.

Yaş ortalaması 22,8 ile 24,3 arasında değişen bu kesimin yeni uygulamaları ve teknolojileri denemeye yönelik eğilimi yüksektir.

4. İnkarcı Bağımlılar (%17,96):

Bu kullanıcılar, çevrimiçi ilişkiler kurma ve gerçek dünyadaki yükümlülükleri bir kenara bırakma gibi bağımlılık eğilimleri gösterirler. Ancak, çevrimdışıyken rahatsızlık hissettiklerini kabul etmekte tereddüt ederler. Ek olarak, mobil teknolojiyi kullanma konusunda yüksek düzeyde güven gösterirler.

5. Bağımlılar ( %22,36):

Bu grup, internete olan bağımlılıklarını açıkça kabul etmekte ve bunun yaşamları üzerindeki olumsuz etkisinin bilincindedir.

Bu kesim yeni uygulama ve teknolojileri benimseme konusunda en yüksek güven düzeyine sahiptir. Çevrimiçi varlıkları Sıradan Kullanıcılarınkini önemli ölçüde aşmaktadır.

Tüm dünyayı sardı: İşte internet bağımlılığında kritik beş kategori!

İNTERNET BAĞIMLILIĞINDA ELE ALINMASI GEREKENLER

Çalışmanın başyazarı Dr. Brigitte Stangl, sorunlu internet kullanımı ile bağımlılığı birbirinden ayırmanın önemini vurguladı. Araştırma, genç bireylerin internet bağımlılığı olasılığının daha yüksek olduğunu ve yaş ilerledikçe bu eğilimin azaldığını vurguladı.

Araştırma ayrıca, duygusal deneyimlerin ya da bir uygulamayı kullanırken ortaya çıkan duyguların, özellikle artırılmış gerçeklikle etkileşime girerken gelecekteki davranışları tahmin etmede çok önemli bir rol oynadığını ortaya koymuştur. Buna karşılık, bir web sitesinde gezinmek veya bir oyuna katılmak gibi eylemler bağımlılar için daha az önemliydi.

Çalışmamız, internet bağımlılığının çeşitli aşamalarındaki bireyler için özel müdahalelere ve desteğe duyulan ihtiyacın altını çizmektedir. Bulgular, dijital hizmetlerin ve AR uygulamalarının tasarımını ve geliştirilmesini kesinlikle etkileyecek ve mevcut dijital ortamda kullanıcıların çeşitli ihtiyaçlarını karşılamalarını sağlayacaktır” dedi.

sonbasin.com / haber7

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş