Tarım ve Orman Bakanlığı, su verimliliği çalışmalarını paylaştı

Tarım ve Orman Bakanlığı’nca ’22 Mart Uluslararası Su Günü’ nedeniyle su verimliliği alanında yapılan çalışmalar paylaşıldı. Su verimliliği seferberliğine ilişkin farkındalığın artırılması için hazırlanan ‘suverimliligi.gov.tr’ internet sitesi de kullanıma açıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, su verimliliği çalışmalarını paylaştı
Yayınlama: 22.03.2023
A+
A-

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; tatlı su kaynaklarının önemine dikkat çekmek ve bunların sürdürülebilir yönetimine odaklanılmasını sağlamak amacıyla her yıl 22 Mart’ta ‘Uluslararası Dünya Su Günü’ kutlanıyor. Birleşmiş Milletler Su (UN-Water) mekanizmasınca organize edilen kutlamalar için her yıl farklı bir tema belirleniyor. 2023 yılı ‘Dünya Su Günü’nün teması, ‘Ortaklıklar ve İş Birliği Yoluyla Değişimi Hızlandırmak’ olarak seçildi. Kuraklık tehdidine karşı eylem planı hazırlayan Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, ‘Suda Sıfır Kayıp’ sloganı ile başlattığı seferberlik de yaygınlaştırılıyor. Bakanlığa bağlı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü ve Tarım Reformu Genel Müdürlüğü başta olmak üzere birçok birim, kuraklığa karşı çalışmalar yürütüyor.

SU-NÜFUS PROJEKSİYONLARI

Bu kapsamda; Tarım Reformu Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan ve Bakan Vahit Kirişci tarafından kamuoyuna paylaşılan ‘2023-2027 Dönemi Türkiye Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı’ ile tarımsal kuraklık konusunda kamuoyunun bilincinin artırılması, sürdürülebilir tarımsal su kullanımının planlanması, kuraklığın yaşanmadığı dönemlerde gerekli tedbirlerin alınması ve kriz dönemlerinde etkin mücadele programı uygulanarak kuraklığın etkilerinin en aza indirilmesi amaçlandı. Önümüzdeki 100 yıl için yapılan iklim değişikliği tahminlerine göre, Türkiye’de su kaynaklarının yaklaşık yüzde 25 azalması beklenirken; Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nce iklim değişikliğinin su kaynaklarına olası etkilerine yönelik 2100 yılına kadar su-nüfus projeksiyonları belirlendi. 

SU VERİMLİLİĞİ SEFERBERLİĞİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde ‘Suda Sıfır Kayıp’ ilkesiyle başlatılan ‘Ulusal Su Verimliliği Seferberliği’ çerçevesinde de 31 Ocak 2023 tarihinden bu yana etkinlikler gerçekleştirildi. Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nce de ‘Değişen İklime Uyum Çerçevesinde Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı’ hazırlandı. Plan kapsamında; 2100 yılına kadar içme suyu sistemlerindeki su kaybı oranının yüzde 10’a indirilmesi, tarımsal sulama sistemlerinde randıman oranının yüzde 75’e çıkarılması, sanayide suyun en az yüzde 50 oranında daha verimli kullanılması ve kişi başı su tüketiminin günlük 75 litreye düşürülmesi hedeflendi.

‘SU KANUNU’ TASLAĞI HAZIRLANDI

Su-gıda-enerji-ekosistem ilişkisini temel alan, su arzının kısa ve uzun vadeli politikalarının, planların ve stratejilerinin oluşturulması, izlenmesi, geliştirilmesi faaliyetlerini yürütecek Ulusal Su Kurulu oluşturulması için de harekete geçildi. Türkiye’nin ihtiyaçlarını karşılayabilecek nitelikte su kaynaklarının sürdürülebilir şekilde korunması, kullanılması, iyileştirilmesi, geliştirilmesine yönelik ‘Su Kanunu’ taslağı hazırlandı. Su verimliliği seferberliği ile ilgili farkındalığın artırılması amacıyla hazırlanan ‘suverimliligi.gov.tr’ internet sitesi de internet arama motorlarında hizmete sunuldu. Seferberlik kapsamında yapılan etkinliklere, hazırlanan dokümanlara ve diğer bilgilere internet sitesi üzerinden ulaşılabiliyor.

‘MİLLİ VE KÜRESEL BİR MEVZU’

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, yazılı açıklamasında suyun verimli kullanılmasının büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, “Hayatımızdaki yeri ve önemi tartışılmaz olan suyun verimli kullanımı, kurumsal değil milli ve küresel bir mevzudur. Tatlı su kaynaklarının korunması ile su kaynaklarının verimli ve sürdürülebilir şekilde kullanılması hayati öneme sahiptir” dedi.

sonbasin.com / DHA

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş