Sudan Ordu Komutanı Burhan: “Henüz harekete geçirmediğimiz askeri üslerimiz var”

Sudan’da ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri arasında çıkan çatışma ülke geneline yayılırken, tansiyonu yükseltecek bir açıklama geldi. Hızlı Destek Kuvvetleri’nin evine saldırdığını söyleyen Sudan Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, “Henüz harekete geçirmediğimiz askeri üslerimiz ve uygulamadığımız iyi taktiklerimiz var.” dedi.

Sudan Ordu Komutanı Burhan: “Henüz harekete geçirmediğimiz askeri üslerimiz var”
Yayınlama: 15.04.2023
A+
A-

Sudan‘da ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri arasındaki çatışma her geçen dakika alevlenirken, başkent Hartum‘daki uluslararası havalimanında bazı uçaklardan duman yükseldi. Sudan Ordusu, RSF güçlerinin havalimanındaki uçakları hedef aldığını, yolcuların da mahsur kaldığını belirtti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Tüm aktörleri acilen şiddeti durdurmaya çağırıyoruz.” dedi.,

/////////

Sudan Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, “Henüz harekete geçirmediğimiz askeri üslerimiz ve uygulamadığımız iyi taktiklerimiz var.” dedi.

Burhan, Al Jazeera kanalında katıldığı canlı yayında, “Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) sabah saat 09’00’da evime saldırdı. Ayrıca Hartum‘un güneyindeki Spor kenti bölgesinde yerleşik orduyu taciz etti.” diye konuştu.
Ordu Karargahı ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı gibi tüm stratejik tesislerinin kontrolleri altında olduğunu söyleyen Burhan, “Henüz harekete geçirmediğimiz askeri üslerimiz ve uygulamadığımız iyi taktiklerimiz var. Hala aklın sesine kulak veriyor ve Hartum‘a giren HDK güçlerinin yerlerine geri dönmesini talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Burhan, savaş hali devam ederse farklı bölgelerden güçleri Hartum‘a sokacaklarına işaret ederek, “Kimse savaşı tercih etmez ama yaşananlar insanlara ibret olsun.” diye konuştu.
Burhan’ın açıklamaları, ilerleyen saatlerde milis güç HDK’ye karşı top ve tank ateşiyle desteklenecek yeni bir askeri operasyon başlatılabileceğine yönelik iddiaları güçlendirdi.
HDK ise tüm askeri karargahlar kendilerine teslim edilinceye kadar çatışmaların süreceğini açıkladı.
Başkent Hartum‘daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı yakınlarında ve birçok kentte tarafların çatışmaları sürüyor.
Çatışmalarda 3 sivil öldü
Sudan’da ordu ile milis güç olan Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki silahlı çatışma sonucunda 3 sivil öldü.
Sudan Doktorlar Komitesinden yapılan açıklamada, Hartum Uluslararası Havalimanı’nda iki sivilin, Ubeyd şehrinde de bir sivilin çatışmalarda hayatını kaybettiği belirtildi.
Açıklamada, Şark-ı Nil bölgesi ve Hartum’un güneyinde 3 vatandaşın yanı sıra Ubeyd şehrinde 5 vatandaşın kurşunla yaralandığı ifade edildi.

/////////

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Sudan’da ordu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmaları şiddetle kınadı.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, konuya ilişkin yazılı açıklama yayımladı.

Guterres’in, Sudan’da ordu ile paramiliter HDK arasında çıkan çatışmayı şiddetle kınadığını aktaran Dujarric, “Genel Sekreter, HDK ve Sudan Silahlı Kuvvetleri liderlerini çatışmaları derhal durdurmaya, sükuneti sağlamaya ve mevcut krizi çözmek için diyalog başlatmaya çağırıyor.” ifadesini kullandı.

Dujarric, çatışmaların daha fazla tırmanmasının sivilleri kötü etkileyeceğine ve ülkede zaten istikrarsız olan insani durumu daha da kötüleştireceğine dikkati çekerek, Guterres’in, bölgedeki üye ülkeleri, düzeni yeniden sağlama çabalarını desteklemeye çağırdığını aktardı.

Bu kapsamda Genel Sekreter’in bölgedeki liderlerle temas halinde olduğunu belirten Dujarric, “Genel Sekreter, BM’nin, Sudan halkını demokratik bir geçişi yeniden tesis etme ve barışçıl, güvenli bir gelecek inşa etme isteklerini gerçekleştirme çabalarını desteklemeye yönelik taahhüdünü yeniden teyit eder.” açıklamasında bulundu.

//////////

NE OLMUŞTU?

Sudan’da tansiyonun tırmanması, ordu ile HDK arasında “askeri güvenlik reformu” konusunda yaşanan bir dizi anlaşmazlığın ardından geldi. HDK’nin tamamen orduya entegrasyonuyla tek ve milli bir ordu kurulması ve ordunun da ticari ve siyasi faaliyetleri bırakıp kışlaya çekilmesi gibi maddeleri kapsayan güvenlik reformu, 2021’den bu yana süren yönetim krizi ve asker-sivil anlaşmazlığını çözmek için 5 Aralık 2022’de imzalanan çerçeve anlaşmanın en önemli maddeleri arasında yer alıyor. Sudan Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, HDK’nin mevcut yapısının değiştirilerek orduya katılması konusunda ısrarla açıklamalar yaparken HDK Komutanı Orgeneral Muhammed Hamdan Dagalu da entegrasyona karşı çıkmadıklarını ancak bunun tamamen sivil bir yönetimin çatısı altında gerçekleşmesini istediklerini ifade ediyor.

sonbasin.com / haberler.com

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş