Pitbull da dahil internette kaçak hayvan satışı

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan izin alınmadan satışı yasak olmasına rağmen bazı hayvanların internet üzerinden kaçak olarak satışı devam ediyor.

Pitbull da dahil internette kaçak hayvan satışı
Yayınlama: 05.12.2022
A+
A-

ÇİĞDEM YILMAZ İstanbul –  ‘Sahiplendiriyoruz’ başlığı altındaki ilanları aradığımızda bazı köpekler için 20 – 30 bin TL, kediler için de 3 bin TL isteniyor. Kanuna göre, ev ve süs hayvanlarının üretim, satış, barınma ve eğitim yerleri için Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan izin alınması şart. Ancak bakanlıktan izinsiz merdiven altı çiftliklerde ev ve süs hayvanları çoğaltılarak satışa sunuluyor. Bu çiftliklerin internette binlerce ilanı var. Pitbull gibi satışı yasaklı türlerin de bu sitelerde satıldığı görülüyor. 

‘60 günlük yavru’

Eskişehir’deki bir köpek satıcısına ulaşıp Maltese Terrier cinsi köpek istediğimizde, “İstediğiniz cinsten 3 tane var, ikisini dün sattık. 60 günlük bir yavru. 7 bin TL’ye satıyoruz” dedi. Balıkesir’de British cinsi yavru kedi satan bir kadın da elinde 4 yavru olduğunu belirterek “6 yavrumuz vardı 2’sini sattık. Fiyat 3 bin TL. Piyasaya göre çok uygun” diye konuştu. Sosyal medyadaki ilanlar, Türkiye’de 14 yıldır pitbull cinsi köpeklerin satılması yasak olmasına rağmen satışın devam ettiğini de ortaya koyuyor. Bir ilandaki numarayı aradığımızda konuştuğumuz kişi, “Fiyatı pitbullu verdiğimizde konuşuruz” dedi. Bir başkası fiyatların 20 bin ile 30 bin TL arasında değiştiğini söyledi. Sitedeki ilanda’sahiplendirme’ ifadesini kullanmasını da “İlanı yüklediğimiz site ‘satılık’ ifadesini kabul etmiyor” diye açıkladı.

Petshop’ta da yasaklanmıştı

Geçen yıl yürürlüğe giren kanun ile petshoplarda kedi ve köpeklerin vitrine konularak satışı yasaklandı. Petshop sahipleri, hayvana ait bilgi ve fotoğrafları internete yükleyerek satışını gerçekleştirebilecek. Hayvanlar, petshop sahipleri tarafından çiftliklerde tutulacak. Denetimler ise Tarım ve Orman İl Müdürlükleri tarafından yapılacak.

‘Denetim şart’

Eskişehir Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Gülçin Yapıcı, “Kanun, sadece bakanlık tarafından izin verilen yerlerde üretim ve satışa izin veriyor. Buna rağmen birçok sitede satış sürüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın denetlemesi lazım. Pitbull gibi yasaklı ırklar da satılıyor” dedi.

 

 

sonbasin.com / Milliyet.com

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş