‘MİT Müsteşarı olmak istiyordu’

Necip Hablemitoğlu cinayetine ilişkin iddianamede, tanık olarak ifade veren eski sağlık bakanı Halil Şıvgın’ın “Hablemitoğlu bana MİT Müsteşarı olacağını söyledi” dediği öne sürülüyor.

‘MİT Müsteşarı olmak istiyordu’
Yayınlama: 05.12.2022
A+
A-

Mert İnan –  Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu cinayetine ilişkin iddianamede eski siyasetçilerden Halil Şıvgın ve Ramazan Toprak ile Ergenekon davası sanıklarından yazar Ergün Poyraz’ın ifadeleri dikkat çekiyor. 

İddianamede tanık olarak ifade veren eski sağlık bakanı Halil Şıvgın, Hablemitoğlu’nun kendisine MİT Müsteşarı olacağını söylediğini öne sürerken, şu iddiaları sıralıyor: “Bir gün Ramazan Toprak, Hablemitoğlu’nun benimle görüşmek istediğini söyledi.Yöneticisi olduğum vakfın bürosuna geldiler. Hablemitoğlu, ‘Alman vakıfları ve Fetullah Gülen (FETÖ) ile ilgili araştırma yapıyorum’ dedi. ‘Bunları senden kim istiyor?’ dedim. ‘Bunu yapmamı asker istedi, MİT Müsteşarı olacağım’ dedi ve bana Alman vakıflarıyla ilgili birçok bilgi verdi. Daha sonra ayrılırken büroya Enver Altaylı geldi. Altaylı ‘Kim bunlar’ dedi. Konuştuğumuz konularıı Altaylı’ya ilettim.”

‘Yılmaz’ı sevmiyordu’

Şıvgın, ifadesinde Hablemitoğlu’nun Mesut Yılmaz’ı hiç sevmediğini de öne sürerken, şunları anlatıyor: “Mesut Yılmaz’a muhalif olmam sebebiyle benimle irtibata geçmiş olabilir. Cemaatten (FETÖ) olanları ‘çok tehlikeli’ olarak ifade ediyordu. 2002’de de Ramazan Toprak’ın evinde Necip Hablemitoğlu ve Toprak, Abdullah Gül ile buluşmak üzere anlaşmış. Beni de çağırdılar. Toprak, ‘Arkadaşımız faydalı çalışmalar yapıyor, bizimle siyaset yapsa iyi olur’ dedi. Hablemitoğlu da  Gül’e ‘Çalışmalarınızı takip ediyorum, hatta Amerika’da bir lobi toplantısında bizi iktidara getiren Amerika ne isterse onu yapacağız demişsiniz’ diye bir açıklamada bulundu. Gül çok şaşırdı ve ‘Ben öyle bir şey söylemedim’ dedi. Ben, Gül’e ‘Sen kimlerle toplantı yaptın’ dedim. Çünkü  Anavatan Partisi döneminde Amerika’daki lobi faaliyetlerini yürütüyordum. ‘Elin Makowski ve Türkiye’den göçme bir Yahudi olan Henry Barkley ile görüştüm’ dedi. ‘Ben o şekilde söylemedim’ diye Gül bize ifade etti. Necip de ‘O ifadeler bize farklı intikal etti’ dedi. Gül, Hablemitoğlu’ndan bu yönde bir bilgi sahibi olması nedeniyle tedirgin oldu.”

‘Ivır zıvır işler’

İddianamede Halil Şıvgın’ın şu ifadeleri de yer alıyor: “Enver Altaylı, Hablemitoğlu’nun yaptığı işlerle ilgili ‘ıvır zıvır’ demesine rağmen Mustafa Özcan’a farklı aksettirmiş ki yardımcı olmamı istedi. Ben Özcan’ı daha önce tanımadım. Gülen cemaatinden (FETÖ) Şerif Ali Alan’ı, Nurettin Veren’i ve Kemalettin Özdemir’i tanırım. Turgut Özal, MSP kapatılmadan İzmir’den milletvekili olduğunda Gülen kendisini desteklemiş. Özal’ın başbakanlık yıllarında, ilk başlarda diyalogları vardı ancak Sızıntı dergisinde Özal’ı kötüleyen ifadeler nedeniyle ‘Yalan söylüyorlar’ şeklinde değerlendirmede bulunduğunu biliyorum.”

‘Gül çalışmalarımızı durdurmamızı istedi’

Tanık olarak ifadesi alınan eski milletvekili Ramazan Toprak da ifadesinde Necip Hablemitoğlu’nun Mesut Yılmaz’dan rahatsız olduğunu, MİT müsteşarlığı görevine talip olduğunu iddia ederken, şunları söylüyor: “Abdullah Gül’ün katıldığı dörtlü toplantıyı 19 Temmuz 2002’de evimde yaptık. Bu görüşmede Necip bey, Gül’ün ‘yakın geçmişte ABD’de bir Yahudi kuruluşunda isimlerini verdiği kişilerle neler görüştüğünü’ anlattı. Gül rahatsız oldu. Necip bey, Alman vakıflarıyla ilgili kitabını Gül’e hediye ederken ben de benzeri bir çalışma yaptığımdan bahsettim. Gül, ‘Şimdilik bu
çalışmalarınızı durdurun’ dedi.”

‘MİT Müsteşarlığı teklif edildi’

Yazar Ergün Poyraz da ifadesinde, Hablemitoğlu’nun MİT Müsteşarlığı teklifi aldığını dile getirdiğini öne sürerken, “Öldürülmeden bir süre önce Kırıkkale Valisi’nin yemeğinde, kendisine iki üst rütbeli asker tarafından MİT müsteşarlığı teklif edildiğini söyledi. Sonraki görüşmelerimizde bu askerlerden birinin mason olduğunu, kendisinin de mason olması gerektiğini teklif ettiklerini söylemişti. Hablemitoğlu’na o dönem başbakan olan Mesut Yılmaz’ın kendisini MİT Müsteşarı yapmayacağını söyledim” diyor.

 

 

 

sonbasin.com / Milliyet.com

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş