Kredi ve kredi kartı faizleri değişecek! Ödenmeyen 1000 TL borca 500 TL…

Merkez Bankası’nın faiz kararı kredi ve mevduat faizlerini de etkileyecek? Uzmanlar Merkez Bankası’nın faiz kararının piyasalara nasıl yansıyacağını açıkladı.

Kredi ve kredi kartı faizleri değişecek! Ödenmeyen 1000 TL borca 500 TL…
Yayınlama: 26.10.2023
A+
A-

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararı belli oldu. Ekim ayı toplantısını yapan TCMB Para Politikası Kurulu, politika faizini beklentilere paralel 5 puan artırarak yüzde 35’e yükseltti.

Merkez Bankası’nın faiz kararı kredi ve mevduat faizlerini de etkileyecek? Uzmanlar Merkez Bankası’nın faiz kararının piyasalara nasıl yansıyacağını açıkladı.

Muhammed Bayram, Kamu bankalarındaki mevduat faizleri yüzde 40 seviyesine gelmişti. Bununla beraber kredilerin biraz daha aşağı ineceğini tahmin ediyoruz. Miktarsal sıkılaştırma öngörüyorsanız daha az krediyi öngörürsünüz. Yüzde 35’e yakınsayan faiz bankaların daha az kredi vermesi demektir. Faizlerdeki düşme 2024’ün sonu itibarıyla olacaktır. Biz Merkez Bankası’nın 500 baz puan faiz artışını şöyle okuyabiliriz. Gazze savaşının çok büyümeyeceğini, küresel riskler olsa da bunun dünya çapında büyümeyeceğini öngörebiliriz.

KREDİ KARTI FAİZLERİ NASIL ETKİLENECEK?

Öncelikle vatandaşın cebini ilgilendiriyor. Burada 1 Eylül itibarıyla nakit çekim faizi 3.87’ydi. Artan 50 baz puan ile beraber 4.2’lere yükselmişti. Şimdi 4,6 – 4.7’lere gelmesini bekliyoruz.

Aynı şekilde kredi kartı gecikme faizi 3.11’yi eylül ayı itibarıyla, ekim ayında 3.60’ya yükseldi şimdi 4’ü geçmesi bekleniyor. Yıllık yüzde 50’ye yakınsayan bir maliyet demek. Vatandaş kredi kartını ödeyemezse bin liraya 500 lira ödeyecektir demek. Bu da ciddi maliyet.”

PİYASALARIN BEKLEDİĞİ ARTIŞ

Doç. DR. Yüksel Okşak ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Ortadoks para politikasını sayın Mehmet Şimşek koordine ediyor. Radikal bir şekilde ortadoks politika bize enflasyona ne kadar yakınsarsanız enflasyonun etkisini azaltmış olursunuz diyor.

Faiz kararı ile iglili önümüzdeki aya ilişkin bekle gör politikası izleyebilir Merkez Bankası, şu an enflasyon tarafında sert baskı olduğunu düşünüyor. Yıl sonu enflasyonumuzun OVP’den de daha yukarı da tamamlayabiliriz. Merkez Bankası bu riskleri gördü. Merkez Bankası piyasların beklentileri doğrultusunda karar aldı.”

 

sonbasin.com / haber7

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş