KAAN projesi büyüyor: Azerbaycan’dan sonra bir ülke ile daha ortaklık kuruluyor!

Milli Savunma Bakan Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi, Pakistan’ın Türkiye’nin Milli Muharip Uçak Programı’na katılım sürecine yönelik adımlar attığını ifade etti.

KAAN projesi büyüyor: Azerbaycan’dan sonra bir ülke ile daha ortaklık kuruluyor!
Yayınlama: 03.08.2023
A+
A-

PN MİLGEM Projesi kapsamında üretilen dördüncü ve son korvet olan Tariq, bugün Pakistan’ın Karaçi şehrinde denize indirildi. Törende bir konuşma gerçekleştiren Milli Savunma Bakan Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi, Milli Muharip Uçak Programı hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Tüfekçi tarafından yapılan açıklamada, “Çok yakında bu ay içinde Pakistan’ı Milli Muharip Uçağımıza (KAAN) resmen dahil etmek için Pakistanlı mevkidaşlarımızla bir araya geleceğiz. Şu anda 200 yetkili, zaten geliştirme programında yer alıyor.” ifadelerine yer verildi.

KAAN projesi büyüyor: Azerbaycan'dan sonra bir ülke ile daha ortaklık kuruluyor!

AZERBAYCAN DA KATILMIŞTI

IDEF’23 marjında Azerbaycan, Milli Muharip Uçak Programı’na katılmaya karar vermiş ve bir iş birliği anlaşması imzalanmıştı. Programın ilk yurtdışı katılımcısı, böylelikle Azerbaycan oldu.

Öte yandan geçtiğimiz hafta IDEF’23 fuarında, TUSAŞ, Pakistan Aeronautical Complex Kamra ile Yapısal Parça Üretimi konusunda iş birliği sözleşmesi imzalamıştı.

KAAN projesi büyüyor: Azerbaycan'dan sonra bir ülke ile daha ortaklık kuruluyor!

MMU KAAN’IN PROGRAM TAKVİMİNDE YER ALAN AYRINTILAR

• Milli Muharip Uçak KAAN’ın T0 denilen başlangıç şartlarının yerine getirildiği tarih, 2018.

• Faz-1 Aşama-1 kapsamında, 2018-2022 yılları arasında KAAN’ın ön dizayn faaliyetleri icra edildi.

• Faz-1 Aşama-2 kapsamında ise 2022-2029 döneminde, MMU KAAN’ın detay tasarım ve kalifikasyon faaliyetleri gerçekleştirilecek. Bu doğrultuda KAAN; 2023 yılında hangardan çıkış yaptı. 2026 yılına kadar, 3 adet prototipin üretilmesi hedefleniyor.

• Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilecek Blok-10 konfigürasyonunun ise 2029 yılına kadar geliştirilmesi hedefleniyor. Faz-2 kapsamında üretilecek 10 adet TF-X Blok-1 savaş uçağı, 2030-2033 yılları arasında Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim edilecek. Ancak Türk Hava Kuvvetleri tarafından açıklanan bu tarih, TUSAŞ tarafından 2028 olarak revize edildi.

• 2034-2040 yılları arasındaki Faz-3 kapsamında ise diğer TF-X bloklarının geliştirilmesi ve seri üretim faaliyetleri gerçekleştirilecek. Bu tarih de TUSAŞ tarafından 2030 olarak revize edildi.

sonbasin.com / haber7

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş