Iraklı duvar ustası, yarım asırdır kerpiç evleri yaşatmaya çalışıyor

Iraklı duvar ustası Yasin Enver Küreci, betonlaşan yapılara rağmen yaklaşık 50 yıl önce babasından öğrenerek başladığı kerpiç sanatını devam ettiriyor.

Iraklı duvar ustası, yarım asırdır kerpiç evleri yaşatmaya çalışıyor
Yayınlama: 12.11.2022
A+
A-

ERBIL (AA) – Erbil’in Şemamık nahiyesine bağlı Pirdavud köyünde yaşayan Küreci, ilkbahar mevsiminden sonbaharın son günlerine kadar kerpiç yapımını sürdürüyor.

Küreci’nin ürettiği el emeği kerpiçler özellikle köy tarzı ev yapımında kullanılıyor.

“Ömrümün sonuna kadar da sürdüreceğim”

Iraklı kerpiç ustası, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “1970’li yıllarda babamın yanında çalışarak bu işe başladım. Ömrümün sonuna kadar da sürdüreceğim.” dedi.

Toprak ile samanı karıştırdıktan sonra suda çamur haline getirdiğini söyleyen Küreci, sonrasında bu karışımı kalıplara döktüklerini kaydetti.

Küreci, bu işlemin belli bir matematiksel orana göre yapıldığını belirterek, şunları söyledi:

“Biri ev yapımında kullanılan kare ve dikdörtgen kalıp, biri de özellikle kümbetlerde kullanılan küre şeklindeki kalıplar var. Bu kerpiçler, önceden hazırlanmış bir tahta blok sayesinde kalıba sokuluyor ve kurutulmak üzere hazır hale getiriliyor.”

Kerpiç, enerji tasarrufu ve doğal yaşam alanı sunuyor

Küreci, havaların serinlemesiyle birlikte kerpiç yapımını da iki günde bire düşürdüklerini çünkü kerpiçlerin bir kuruma süresi olduğunu anımsattı.

Günde 600 ile 650 kerpiç ürettiklerini söyleyen Küreci, “Daha önce bin adedini 450 bin Irak Dinarına (yaklaşık 6 bin TL) sattığımız kerpiçleri, alıcıların isteği üzerine 350 bine düşürdük.” diye konuştu.

Kerpiç evlerin yapıyı kışın sıcak, yazın ise serin tutarak, doğal bir ısı yalıtımı sunduğunu belirten Küreci, bu sayede hem enerji tasarrufu hem de doğal bir yaşam alanı sağladığına işaret etti.

Küreci, bu işi yanında çalıştırdığı kişilere de öğrettiğini belirterek, “İşimiz çok zor, çocuklarımın da bu işi yapmasını istedim ama onlar tamirci olmak istedi.” ifadesini kullandı.

Muhabir: Heman Hussein Yaseen,Emrah Akbulak,Bekir Aydoğan

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş