İngiltere’den süper bilgisayar için 273 milyon dolarlık bütçe!

Birleşik Krallık, ABD ve Çin ile rekabet edebilmek için yapay zeka süper bilgisayarına 273 milyon dolar yatırım yaptı

İngiltere’den süper bilgisayar için 273 milyon dolarlık bütçe!
Yayınlama: 02.11.2023
A+
A-

Birleşik Krallık hükümeti Çarşamba günü yaptığı açıklamada bir yapay zeka süper bilgisayarına 225 milyon sterlin ya da 273 milyon dolar yatırım yapacağını duyurarak, ABD ve Çin’i yakalamak için yarışan ülkenin teknolojide liderlik etme hırsını vurguladı.

Bristol Üniversitesi, 19. yüzyılda yaşamış İngiliz mühendis Isambard Brunel’in adını taşıyan Isambard-AI adlı süper bilgisayarı inşa edecek. Duyuru, İngiltere’nin Bletchley Park’ta düzenlenen yapay zeka güvenlik zirvesinin ilk gününe denk geldi.

İngiltere hükümeti Isambard-AI’nin İngiltere’deki en gelişmiş bilgisayar olacağını ve tamamlandığında “İngiltere’nin şu anki en hızlı makinesinden 10 kat daha hızlı” olacağını söyledi.

İngiltere'den süper bilgisayar için 273 milyon dolarlık bütçe!

BİLGİSAYARDA NVDİANIN EN GÜÇLÜ YAPAY ZEKA ÇİPLERİ BULUNACAK

Bilgisayarda ABD’li yarı iletken devi Nvidia tarafından üretilen güçlü yapay zeka çipleri olan 5,448 GH200 Grace Hopper Superchips bulunacak.

Amerikan bilişim devi, bilgisayarın yapımına yardımcı olacak ve sonunda onu yeni duyurulan Dawn adlı Cambridge süper bilgisayarına bağlamayı hedefliyor. Dell ve Birleşik Krallık firması StackPC tarafından inşa edilen bu bilgisayar, güç tüketimini azaltmak için su soğutması kullanan 1.000’den fazla Intel çipi tarafından desteklenecek. Önümüzdeki iki ay içinde çalışmaya başlaması bekleniyor.

Birleşik Krallık hükümeti bu iki süper bilgisayarın füzyon enerjisi, sağlık hizmetleri ve iklim modellemesi alanlarında çığır açmasını umuyor.

YAPAY ZEKA YARIŞINDAKİ CİDDİYET ARTIYOR

Hükümet, makinelerin 2024 yazından itibaren çalışmaya başlayacağını ve araştırmacıların güvenlik özelliklerini test etmek ve ilaç keşfi ve temiz enerji alanlarında atılımlar yapmak için gelişmiş yapay zeka modellerini analiz etmelerine yardımcı olacağını söyledi.

Hükümet daha önce ülkenin çip tedarikini güvence altına almak ve ticari açıdan en önemli mikroçipler için Doğu Asya’ya olan bağımlılığını azaltmak amacıyla yarı iletken endüstrisine yatırım yapmak için 1 milyar sterlin ayırmıştı.

sonbasin.com / haber7

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş