‘İki hapı ezip uyuşturucu yapıyorlar’

TBMM Amasra Maden Kazası’nı Araştırma Komisyonu’nda Polyak Eynez Enerji Üretim Madencilik Şirketi Genel Müdürü Serkan Bahçekapılı, uyuşturucunun madenlere indiğini belirterek ‘İki hapı eziyorlar, karıştırıp bunu burundan çektiklerinde 24 saat yok. Bu riskleri gözeterek madende nasıl ‘Kaza riski sıfır’ diyebilirim ki’ dedi.

‘İki hapı ezip uyuşturucu yapıyorlar’
Yayınlama: 02.12.2022
A+
A-

Önder Yılmaz – TBMM Amasra Maden Kazası’nı Araştırma Komisyonu’nda maden sahipleri Türkiye’nin kanayan yarası uyuşturucu ve madde bağımlılığının maden ocaklarına kadar indiği yönünde çarpıcı çıkış yaptı. Polyak Eynez Enerji Üretim Madencilik Şirketi Genel Müdürü Bahçekapılı, madenlerde madde bağımlılığının son dönemde ciddi artış gösterdiğini ve bunun birçok riski beraberinde getirdiğini söyledi.

‘Yer altına iniyorlar’

Bahçekapılı, “Madencilikte birçok riskten bahsediyoruz, yönetimden bahsediyoruz ama madde bağımlılığı konusunda mevzuatımızda hiçbir çalışma yok” dedi. Bir anda dikkat kesilen komisyon üyesi milletvekilleri “Nasıl yani madenlere kadar indi mi bu ya! Madde bağımlılığından neyi kastediyorsunuz?” sorular üzerine Bahçekapılı, “Uyuşturucu efendim. Satışı, kullanımı, tedariki çok ciddi boyutta ve bununla çok ciddi mücadelelerimiz var fakat biz bu konuda biraz yalnız kalıyoruz. Çünkü bizim belirleyici yapabileceğimiz bir şey yok. Çünkü insanlar bunu kullanarak, yer altına girdiğinde çok ciddi iş güvenliği problemleri çıkıyor” değerlendirmesini yaptı.

‘Akıllara ziyan’ yöntem

Komisyon Başkanı Yıldız’ın “Sendikalardan bu hususta yardım istediniz mi?” sorusuna Bahçekapılı, şöyle devam etti:

“Vallahi, biz bu konuda herkesten yardım istedik. Hepsinden istedik ama burada şöyle bir şey var: Biz insanların vücut bütünlüğünden dolayı herhangi bir analiz yapma şansımız yok. Böyle bir ihbar varsa biz bu arkadaşı bildiririz, gerekli işlemler yapılır, bu iş yürür. Ama çok fazla var. Yani bu sadece Polyak Eynez’e has bir şey değil, o bölgedeki firmaların hepsinin yaşadığı sıkıntı. Mücadelemizde yaşadığımız en büyük sıkıntı; tespit. Mesela, öyle bir örnek var ki yani akıllara ziyan: İki hapı eziyorlar, karıştırıp bunu burundan çektiklerinde yirmi dört saat yok. Şimdi bana bunu narkotikten bir arkadaş söyledi. Ben şimdi adamın yanında (eczaneden alınan) hap var diye ben bu adama ne diyeyim? Sen uyuşturucu mu kullanıyorsun diyeyim. Bu riskleri gözeterek nasıl kaza riski sıfır diyebilirim ki? Adam ocağa girip o hâlde…”

‘Kamikaze gibi’

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın “Kamikaze gibi iniyor madene o zaman” çıkışı üzerine Bahçekapılı, somut bir örnek vererek durumu anlattı:

“Bir eleman -tabii biz bunu sonra tespit ediyoruz- yer altında, çok alakasız bir yerde arkadaşıyla tartışıyor ve arkadaşının kafasına kazmayla vuruyor, adamı öldürmeye gidiyor. Biz alıyoruz onları, bir bakıyoruz adam uyuşturucu almış. Şimdi, bu adam o adamı orada öldürse bu bir iş kazası olarak geçecek ve ölümlü kaza. Şimdi, ben nasıl derim ki bu riski sıfırlayabilirim, sıfırlayamam. 3000 kişi, 3000 farklı karakter, hepimiz dâhiliz buna yani bu karakterleri yönetmek, analiz etmek, onların psikolojik durumlarını ortaya koyabilmek imkânsız. İşletmemizde psikolog var, sosyolog var, yetmiyormuş gibi dışarıdan danışmanlık da alıyoruz; problemi olan, revire gelen her arkadaşı biz bu anlamda da değerlendirmeye çalışıyoruz ama maalesef…”

İlk defa konuşuluyor

Komisyonda şaşkınlıklarını gizleyemeyen milletvekilleri bunun dünyada nasıl önlendiğine ilişkin sorular sordular ve Araştırma Komisyonu’nun Sağlık Bakanlığı’ndan bilgi almasını istedi. Bahçekapılı, “Ne istiyorsanız, nasıl bir ekip istiyorsanız gelin bakın inceleyin” dedi. Komisyon Başkanı Yıldız ise “İlk defa komisyonumuzda gündeme geliyor bu, çok önemli bir şey bu” değerlendirmesini yaptı.

Havalandırma kısa devre mi yaptı?

İmbat Madencilik Enerji Turizm Sanayi Ve Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Aygün Ekici, madene temiz hava sağlayan ana yolda “kısa devrenin” yaşanma olasılığının güçlü olduğunu vurgulayarak, ana yoldan geçen hava miktarının Türkiye Taşkömürü Kurumu Yönergesi’nde, kurulduğu yerdeki temiz havanın yüzde 70’ini geçmeyecek şeklinde düzenlendiğini söyledi. Komisyonda sunum yapan Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Yüksel de “Dünyanın her yerinde metan kazası, grizu patlaması varsa havalandırma sorunu vardır. Ateş, kaynağını bir yerden bulmuştur. Bunlar araştırılarak, olay yerinde tespit edilerek ortaya konulabilir” dedi. Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Çağlar Öztürk de, kesin olmamakla birlikte eldeki veriler incelendiğinde grizu patlamasının ikinci kartiyedeki eksi 320 kalın damar baştaban yolu içinde olduğunun değerlendirildiğini aktardı. Öztürk “Havalandırılmayan bacalarda birikmiş olan metan gazı da muhtemel ikincil patlamalar açısından değerlendirilmelidir” dedi.

sonbasin.com / Milliyet.com

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş