Faslıların yarısı Avrupa yolcusu!

Fas’ın Belçika’yı 2-0 yenmesi üzerine Esenyurt’taki sevinç gösterileriyle gündem olan o Faslılar Milliyet’e konuştu. Faslıların bir kısmı, Türkiye’ye Avrupa’ya gitmek için, bir kısmı ise turistik gezi için geldiğini söyledi.

Faslıların yarısı Avrupa yolcusu!
Yayınlama: 29.11.2022
A+
A-

Çiğdem Yılmaz- Katar’da düzenlenen 2022 FIFA Dünya Kupası F Grubu ikinci maçında, Fas’ın Belçika’yı 2-0 yenmesi üzerine İstanbul Esenyurt’ta yaşayan Faslılar sokağa döküldü. Dünya Kupası’nda 24 yıl sonra gelen galibiyet, Esenyurt’taki Fas uyruklu vatandaşlar, park ve meydanlarda bir araya gelerek kutladı. Ellerinde meşalelerle tezahürat yapan Faslıların sevinç gösterileri, İstanbul’daki Fas nüfusunu da gözler önüne serdi. Milliyet, galibiyet sevinçleri gündem olan Faslılarla konuştu.

Bölgede yaşayan Fas uyruklu göçmenleri bulmak için ‘Faslıların Kafesi’ diye anılan ‘İstanbul Kafe’ye gittik. Gittiğimizde 10-15 Faslının bulunduğu kafe ilerleyen dakikalarda doldu. Çoğunluğu erkeklerden oluşan Faslıların İstanbul’a geliş sebepleri ise Türkiye üzerinden Avrupa’ya gitmek. Konuştuklarımızdan bazıları turistik gezi için geldiğini söylese de Faslılarla iletişimizi sağlayan tercüman, ‘Korktukları ve konuşmaktan çekindikleri için gezmeye geldiklerini söylüyorlar’ dedi ve Faslıların bu kafeyi geçiş güzergahı olarak kullandıklarını belirtti.

Faslıların gittiği İstanbul Kafe’yi bir Suriyeli işletiyor. 4 ay önce kafeyi bir Faslıdan devralmış. Kafenin eski ismi Kasablanka’ymış. İsmi değiştirdiğini söyleyen Daham Somait, “Maçı burada kalabalık bir gurup izlemiş. Maç sırasında ben kafede yoktum. Maç bittikten sonra da kapıya çıkıp kutlamışlar. Kutlamalara katılanların yüzde 80’i Faslıydı ama Araplar da destek vermiş. Biz de çok sevindik kazanmalarına” diye konuştu.

‘Gidemezsek kalırız’

Maçtan sonra kutlamalara katılan 23 yaşındaki Eyüp Hanun, “6 ay önce Türkiye’ye geldim burada bir otelde kalıyorum ve çalışmıyorum. Türkiye, Avrupa’ya gitmek için geldim. Bir kez Edirne’den gitmeyi denedik ama Yunan polisi bize izin vermedi. İsveç’e gitmeye çalışıyorum yine deneyeceğim. Önceki günkü galibiyete de çok sevindik. 6 aydır buradayım ilk kez bu kadar mutlu oldum” diye konuştu.

Mervan Burna da (24), Avrupa’ya gitmek için Türkiye’ye geldiğini söyledi: “20 gün önce İstanbul’ 6 arkadaşımla geldim. Burada bir ev kiraladık birlikte o evde kalıyoruz. Hepimizin istediği Avrupa. Gidemesek de belki Türkiye’ye kalırız. Maçı da burada hep birlikte izledik.”

‘Turist olarak geldim’

Hamid Elalle de (20), 20 gün önce Türkiye’ye geldiğini belirterek şunları anlattı: “Buraya gezmek için geldim. Fas’ta kafe işletiyorum. Türkiye’yi beğendim, bir süre daha kaldıktan sonra Fas’a döneceğim.”

27 yaşındaki Sümeyya Musafa da, “Türkiye’ye 2 ay önce turist olarak geldim. Maçı burada izledim, sonucuna çok sevindim ama kutlamalara katılmadım” dedi. Turistlik geziye geldiğini iddia eden 25 yaşındaki İsmail Hasan da “15 gün gezmeye geldim. Fas’a döneceğim ama dönüş tarihim belli değil. Fas’ta taksicilik yapıyorum, burayı da merak ettiğim için geldim” dedi.

‘Ne olduğunu anlamadık’

Esenyurt’ta yaşayan bir vatandaş da şunları söyledi: “Önceki günkü eğlencenin de ilk ne olduğunu anlamadık, sesler ve kalabalık başta korkuttu. Kalabalık bir erkek gurubu kafeden birden çıktı, bağırıyordu ne dediklerini de anlamıyorduk sonra maça sevindiklerini öğrendik.”

Faslıların yarısı Avrupa yolcusu!

Doz kaçtı, Avrupa kentleri karıştı!

Dünya Kupası’nda Fas’ın Belçika’yı mağlup etmesi sonrası, başta Brüksel olmak üzere, Avrupa kentleri karıştı. İsyana dönüşen kutlamalar esnasında, özellikle Faslı nüfusun yoğun olduğu Brüksel’de sokaklarda skuterler ve bisikletler ateşe verildi, otobüs ve tramvay durakları tahrip edildi. Yüzlerce kişi polise havai fişek ve şişeler fırlatıp, sopalarla saldırdı. Brüksel polisi, olayları engellemek için merkezi caddelere çok sayıda ekip sevk ederken, çok sayıda kişi gözaltına alındı. Anvers ve Liege kentlerinde de benzer sahneler yaşandı.

Olaylardan Hollanda da nasibini aldı. Hollanda’nın başkenti Amsterdam’ın yanı sıra Rotterdam ve Lahey’de de olaylar çıktı. Rotterdam’daki olaylarda iki polis yaralandı. Yaşananlar büyük tepki çekerken, iki ülkede siyasi tartışmalara da neden oldu. Polis, siyasilerin politikaları yüzünden çaresiz kaldıklarını ifade ediyor. Olaylar sonrası Belçika ve Hollanda, Perşembe oynanacak Fas-Kanada maçı nedeniyle olağanüstüsü güvenlik önlemlerine hazırlanıyor. -DIŞ HABERLER SERVİSİ

sonbasin.com / Milliyet.com

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş