Elon Musk medyaya karşı savaşını kızıştırdı!

Elon Musk, önümüzdeki günlerde X’teki haberlerin başlıklarını kaldıracağını belirtmesinden sonra medya ile olan savaşını hızlandırdı. Musk’ın geçmişte de haber ajanslarına ateş püskürdüğü biliniyor.

Elon Musk medyaya karşı savaşını kızıştırdı!
Yayınlama: 24.08.2023
A+
A-

Elon Musk medyayı küçümsemekten çekinmiyor ve X’te yaptığı son değişiklik bunu daha da belirgin hale getiriyor.

Fortune’un ilk olarak Pazartesi günü bildirdiğine göre, eski adı Twitter olan sosyal medya platformu, X’teki haber makalelerinden başlığı ve sosyal kopya gibi diğer metinleri çıkarmaya başlamayı planlıyor. Bunun sonucunda, makalelere bağlantılar içeren tweetlerde yalnızca hikayenin ana görseli yer alacak.

Kendisini “ifade özgürlüğünün mutlak savunucusu” ilan eden Musk, saatler sonra planlanan değişikliği ve kendisinin bu değişiklikteki rolünü doğruladı ve X’te “Bu doğrudan benden geliyor. Estetiği büyük ölçüde geliştirecek,”. diye yazdı.

Bu değişiklik, eskiden tweet olarak adlandırılan daha fazla X gönderisinin bir kerede ekrana sığması için yer açmayı amaçlıyor. Fortune’un konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynağa dayandırdığı haberine göre Musk, bu değişikliğin tıklama tuzaklarını dizginlemeye yardımcı olacağını da söyledi.

Platformda paylaşılan bağlantı kartlarının yüksekliğinin azaltılması muhtemelen görünürlüklerini azaltacağından, bu hareket haber yayıncılarının trafiğini azaltabilir. Makalelerden önemli bağlamların çıkarılması da kullanıcılar için kafa karıştırıcı olabilir ve bir kullanıcı bu bilgileri manuel olarak eklemediği sürece onları bir hikayenin ne hakkında olduğunu tahmin etmeye zorlayabilir. Musk yorum talebine hemen yanıt vermedi.

MUSK’IN MEDYAYI ELEŞTİREN BİR GEÇMİŞİ VAR

Bu hamle, Musk’ın son birkaç yıldır basına attığı bir dizi şamarın sonuncusu olacak.

2018’de şu tweeti attı: “Gerçeği iddia eden ama sadece yalanı süsleyecek kadar yayın yapan büyük medya şirketlerinin kendini beğenmiş ikiyüzlülüğü, halkın artık onlara saygı duymamasının nedenidir.” Kısa bir süre sonra, “halkın herhangi bir makalenin temel gerçekliğini derecelendirebileceği ve her gazetecinin, editörün ve yayının zaman içindeki güvenilirlik puanını takip edebileceği bir site” kurma fikrini ortaya attı.

Elon Musk medyaya karşı savaşını kızıştırdı!

KULLANICILAR X DIŞINDAKİ BAĞLANTILARA BEŞ SANİYE SONRA ULAŞABİLDİ

Daha geçen hafta Washington Post tarafından yapılan bir analiz, Musk’ın X’inin Reuters, The New York Times ve yayın platformu Substack’in yanı sıra Facebook, Instagram ve Bluesky gibi X rakiplerine giden kısaltılmış bağlantılara tıklamaya çalışan kullanıcılar için beş saniyelik gecikmeler olduğunu ortaya koydu.

Musk geçtiğimiz hafta “Reuters ve gerçekler birbirini iyi tanımıyor” demişti. Musk’ın bu sözleri, haber ajansının Musk’ın elektrikli araç şirketi Tesla hakkında, araçların menziliyle ilgili şikayetleri bastırmak için gizli bir ekip kurduğuna dair bir soruşturma yayınlamasından günler sonra geldi.

Musk daha önce The New York Times’ı “propaganda” ve “aşırı sol politikacılar için kayıt dışı bir lobi şirketi” olarak nitelendirmişti.

THE NEY YORK TIMES’IN ONAY İŞARETİNİ KALDIRMIŞTI

Twitter Nisan ayında hesaplardan eski doğrulama onay işaretlerini kaldırmaya başladığında, The New York Times onay işaretini kaybeden ilk ve şu ana kadar tek büyük ABD gazetesi oldu. Times, doğrulama için yeni eklenen aylık 1.000 dolarlık ücreti ödemeyi düşünmediğini söylemiş, Musk da buna “Tamam, kaldırırız o zaman” yanıtını vermişti.

Musk’ın NPR ile yaşadığı tartışmayı kim unutabilir? Nisan ayında X, haber kuruluşunun etiketini “hükümet tarafından finanse edilen medya” yerine “devlete bağlı medya” olarak değiştirerek onu Rusya ve Çin gibi ülkelerdeki propaganda kuruluşlarıyla aynı kategoriye soktu. NPR daha sonra Twitter’ı bırakacağını söylediğinde Musk, tekrar paylaşım yapmaya başlamazsa kullanıcı adını vermekle tehdit etti.

Musk’ın X’teki haber makalelerinin gösterimi için planladığı değişiklik tamamen görünüşle ilgili olabilir. Ancak haber medyasını eleştirme konusundaki uzun geçmişine bakılırsa, başka amaçları olması da kuvvetle muhtemel.

sonbasin.com / haber7

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş