Deney aşamasında… Ölümcül bakterilere karşı yapay zeka hamlesi!

Bilim insanları, tehlikeli enfeksiyonlara neden olabilen A baumannii bakterisine karşı etkili bir ilaç olan abaucin’i keşfetmek için yapay zekayı kullandı.

Deney aşamasında… Ölümcül bakterilere karşı yapay zeka hamlesi!
Yayınlama: 26.05.2023
A+
A-

Bilim insanları yapay zekâ kullanarak hastane kaynaklı ölümcül ve tedaviye dirençli enfeksiyonlara karşı kullanılabilecek yeni bir antibiyotik keşfetti.

Kanada’daki McMaster Üniversitesi’nden araştırmacıların da dahil olduğu araştırmacılar tarafından geliştirilen süreç, diğer birçok zorlu bakteriyi tedavi etmek için yeni antibiyotiklerin keşfedilmesinin önünü açabilir.

Nature Chemical Biology dergisinde yayınlanan çalışmada bilim insanları, WHO’ya göre dünyanın en tehlikeli ilaca dirençli bakterilerinden biri olarak sınıflandırılan Acinetobacter baumannii’yi tedavi etmek için acilen yeni ilaçlar geliştirmeye çalıştı.

Bakterinin zatürreye, menenjite neden olduğu ve yaraları enfekte etmesine ve bunlarla birlikte ölüme yol açabildiği vurgulandı.

Deney aşamasında... Ölümcül bakterilere karşı yapay zeka hamlesi!

ÖLÜMCÜL BAKTERİLER İÇİN KESİN SONUÇ VEREBİLİR

Yeni çalışmada, bilim insanları daha önce bilinmeyen antibakteriyel molekül sınıflarını tahmin etmek için yapay zekayı kullandılar ve abaucin adını verdikleri yeni bir bileşik belirlediler.

Araştırmacılar, yapay zeka algoritmalarını kullanarak antibakteriyel özelliklere sahip yüz milyonlarca, muhtemelen milyarlarca molekülü değerlendirebildiler.

Çalışmanın başyazarı Jonathan Stokes yaptığı açıklamada, “Bu çalışma, yeni antibiyotik arayışında makine öğreniminin faydalarını doğruluyor.

Yapay zekayı kullanarak, kimyasal alanın geniş bölgelerini hızla keşfedebilir ve temelde yeni antibakteriyel moleküller keşfetme şansını önemli ölçüde artırabiliriz” dedi.

The Guardian’ın haberine göre, Bilim insanları yeni abaucin bileşiğinin sadece A baumannii’yi hedef aldığı için umut verici olduğuna inanıyor.

KULLANDIĞIMIZ ANTİBİYOTİKLERİN ZARARLARINDAN BAHSEDİLDİ

Çoğu antibiyotik tüm bakterileri etkileyen geniş spektrumlu bir aktiviteye sahip olduğundan, vücudun yararlı bağırsak bakterilerini bozabilir ve ölümcül C difficile de dahil olmak üzere ciddi enfeksiyonlara kapı açabilir.

Araştırmacılar, A baumannii’nin yeni ilaçla hedeflenmesinin, hızla ilaç direnci geliştirme olasılığını azaltabileceğini ve yeni hassas ve etkili tedavilerin oluşturulmasına yardımcı olabileceğini söylüyor.

YAPAY ZEKA YENİ ANTİBİYOTİKLERİN KEŞFEDİLMESİNE OLANAK SAĞLIYOR

Çalışmanın bir diğer yazarı James J Collin, “Algoritmik modellerin işe yaradığını biliyoruz, şimdi mesele yeni antibiyotikleri daha verimli ve daha az maliyetli bir şekilde keşfetmek için bu yöntemleri yaygın olarak benimsemek” dedi.

Dr. Stokes ise bu yoruma “Yapay zeka yöntemleri bize yeni antibiyotikler keşfetme hızımızı büyük ölçüde artırma fırsatı veriyor ve bunu daha düşük bir maliyetle yapabiliriz. Bu, yeni antibiyotik ilaçlar için önemli bir keşif yoludur,” sözlerini ekleyerek tıp alanındaki yapay zeka çalışmalarından memnuniyet duyduğunu belirtti.

sonbasin.com / haber7

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.