Çin kaynıyor!

Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde başlayan protestolar ülke geneline yayılırken, Çin televizyonu “maskesiz” Dünya Kupası görüntülerini kesmeye başladı

Çin kaynıyor!
Yayınlama: 29.11.2022
A+
A-

Çin’de hükümetin “sıfır Kovid” stratejisi ve uyguladığı yöntemler, halkta daha önce görülmemiş bir tepkiye neden olurken, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde başlayan ve büyük kentlere yayılan protesto gösterileri devam ediyor.

Protestolar, pazar günü aralarında Şanghay, Pekin, Çengdu, Vuhan ve Guangzhou’nun da bulunduğu kentlerde gerçekleştirildi. Protestolar 3. gününde daha fazla kente yayılırken Şanghay’da yüzlerce protestocu ile polis arasında arbede yaşandı.

Protestocularla onları dağıtmaya çalışan polis arasında arbede çıkarken, BBC muhabiri Edward Lawrence’ın Şanghay’da polis tarafından dövülüp gözaltına alındığı bildirildi. Çin Dışişleri Bakanlığı, daha sonra serbest bırakılan gazetecinin gözaltına alındığı sırada dövüldüğü iddialarını yalandı. İngiltere hükümeti de gazetecinin polis tarafından gözaltına alınmasını kınadı.

Kovid-19 salgınının sıfır noktası olan Vuhan’da ise protestocuların Kovid çadırlarını ve test kabinlerini parçaladığı görüldü.
Halkta oluşan büyük tepki sonrası, Çin devlet televizyonu, Dünya Kupası yayınında maskesiz taraftarların yakın çekimlerini yayından çıkarttı. BBC Çin muhabiri Stephen McDonell, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Çin Merkez Televizyonu’nunda (CCTV) maskesiz taraftarların görüldüğü yakın çekimlerin yayından çıkarıldığını, yalnızca kalabalık alanların gösterildiğini belirtti.

Çin kaynıyor!

Boş beyaz kağıt!

Çin’in, Kovid-19’a karşı 2020’nin başından bu yana “sıfır Kovid” stratejisi çerçevesinde hızlı temas takibi, sık aralıklarla test, uzun süreli karantina ve sokakların dezenfekte edilmesi gibi uygulamalarla mücadelede bulunması, ülkenin farklı kentlerinde protestolara yol açmıştı. Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nin başkenti Urumçi’de karantinada olduğu belirtilen bir apartmanda çıkan yangın sonucu 10 kişinin yaşamını yitirmesi, eylemlerin büyümesine yol açtı. 

Bu eylemler büyük kentlere yayılırken, göstericiler ilk kez Devlet Başkanı Şi Cinping’i ve iktidardaki Komünist Parti’yi istifaya çağırmıştı. Göstericiler, ellerinde “boş beyaz pankartlar” taşırken, bazıları ise 24 Kasım’da Urumçi’de çıkan yangında hayatının kaybedenleri mum yakarak anmıştı. Boş beyaz kağıtların, 2020 yılında Hong Kong’da baskıcı ulusal güvenlik yasasına karşı yapılan protestolarda da görüldüğü belirtilirken, anlamının, yönetimin slogan ve pankartlara yönelik koyduğu yasağı vurguladığı belirtildi. Eylemciler, boş beyaz kağıtların “söylenemeyen şeyleri temsil ettiğini” ifade ediyor.

‘Vaka rekoru kırıldı’ dediler

Çin’de dün 24 saatte tespit edilen 40 bin 347 yeni Kovid-19 vakası ile ülkede ilk kez günlük vaka sayısı 40 bin sınırını aşarak rekor kırdı. Çin Ulusal Sağlık Komisyonu tarafından açıklanan verilere göre, ülkede ilk kez vaka sayısında 40 bin sınırı aşıldı. Bununla birlikte ülkede yaşanan protesto gösterileri, açıklanan verilerin sağlıklı oluşu konusunda soru işaretleri yaşanmasına neden oluyor. Çinliler, Kovid ile ilgili haberlerin abartılı aktarıldığını düşünüyor.

 

sonbasin.com / Milliyet.com

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş