Çin, ÇKP Kongresi’nin ardından diplomasi atağına hazırlanıyor

Çin, ülkeyi yöneten Komünist Partisinin (ÇKP) geçen hafta yapılan 20. Ulusal Kongresi’nin ardından dünya liderlerini ağırlamaya hazırlanıyor.

Çin, ÇKP Kongresi’nin ardından diplomasi atağına hazırlanıyor
Yayınlama: 30.10.2022
A+
A-

PEKIN (AA) – Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamalarda, Vietnam Komünist Partisi Genel Sekreteri Nguyen Phu Trong, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Tanzanya Devlet Başkanı Samia Suluhu Hassan ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un, bu hafta Pekin’e resmi ziyaretlerde bulunacakları bildirildi.

Vietnamlı lider Nguyen’in, Devlet Başkanı ve ÇKP Genel Sekreteri Şi Cinping’in davetiyle yapacağı ziyaret için bugün Pekin’e ulaşması bekleniyor.

Nguyen, ÇKP Kongresi’nin ardından ülkeyi ziyaret eden ilk yabancı lider olacak.

Şi, beş yılda bir yapılan kongrede yeniden genel sekreterliğe seçilerek, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurucusu Mao Zıdong’dan bu yana parti liderliğini iki dönemden fazla sürdüren ilk lider olmuştu.

Çin gibi tek parti iktidarının olduğu komünist rejimle yönetilen Vietnam’da 2018-2021 yıllarında devlet başkanlığı yapan 78 yaşındaki Nguyen, görevini geçen yıl devretmiş fakat, tıpkı Şi gibi, parti liderliğini üçüncü döneme taşımıştı.

İki komşu ülkenin, kongrenin ardından ilk temaslarında partiler arası bağı vurgulaması dikkati çekiyor.

Şerif’in ilk ziyareti

Çinli mevkidaşı Li Kıçiang’ın davetiyle 1 Kasım’da Pekin’i gelmesi beklenen Pakistan Başbakanı Şerif de kongre sonrası Çin’i ziyaret eden ilk liderlerden biri olacak.

Nisanda göreve gelen Şerif’in Çin’e yapacağı ilk ziyarette iki ülke arasında ekonomik iş birliği bağlarının vurgulanması bekleniyor.

Pekin yönetimi, Pakistan ile ikili ilişkisini “her koşulda üst düzey stratejik iş birliği” olarak tanımlıyor. İki ülke Kuşak ve Yol Girişimi’nin parçasını oluşturan Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru kapsamında çok sayıda ulaştırma ve altyapı projesi yürütüyor.

Tanzanya ile altyapı ve sanayi alanlarında yeni iş birliği

Doğu Afrika ülkesi Tanzanya’nın lideri Hassan’ın ziyaretinin de ekonomik ilişkilere odaklanması bekleniyor.

Devlet Başkanı Şi, 2013’te Tanzanya’ya yaptığı ziyarette Çin’in Afrika ülkeleri ile ilişkilerinde gözettiği ilkeleri, “samimiyet, gerçek sonuçlar, yakınlık ve güven” olarak sıralamıştı. Çin’in son yıllarda Afrika ülkelerine yaptığı yatırımların arttığı ve stratejik bir yaklaşımın hakim olduğu gözleniyor.

Hassan’ın ziyaretinde tarım alanındaki geleneksel iş birliğinin yanı sıra kritik altyapı projeleri, sanayileşme ve tedarik zincirleri konusunda yeni iş birliği anlaşmalarının imzalanması bekleniyor.

Scholz, salgının başından bu yana Çin’i ziyaret eden ilk G7 lideri

Pekin’e 4 Kasım’da gelmesi beklenen Almanya Başbakanı Scholz, Kovid-19 salgınının başlamasından bu yana ülkeyi ziyaret eden ilk G7 lideri olacak.

Scholz’un ziyareti, Çin’in ABD ile artan stratejik rekabette Avrupa ülkeleri ile iş birliğini geliştirme fırsatı olarak yorumlanıyor.

ÇKP’nin yayın organı “Global Times”ta bu hafta yayımlanan baş yazıda, “Çin ile ekonomik bağları koparma konusu çokça tartışılsa da Avrupa ülkelerinin, stratejik rekabeti teşvik eden Washington’ı sorgulamadan desteklemek yerine kendi ekonomik çıkarlarını, halklarının refahını ve genel stratejilerini hesaba kattığı anlaşılıyor.” ifadelerine yer verildi.

Yazıda, Scholz’un 12 Ekim’de, ülkesinde katıldığı iş forumunda, “Çin ile rekabette ekonomik bağları koparmanın yanlış bir yaklaşım olacağına” ilişkin sözleri aktarıldı.

Scholz, forumdaki konuşmasında, küreselleşmenin çok sayıda insanı refaha kavuşturan bir başarı hikayesi olduğunu, bu yüzden savunulması gerektiğini vurgulayarak, “Ekonomik bağları koparmak doğru yanıt değil. Bazı ülkelerle ekonomik bağları koparmak zorunda değiliz. Açıkçası Çin ile iş yapmayı sürdürmemiz gerektiğini düşünüyorum.” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Scholz’un ziyaretinin öncesinde, Çin’in gemi taşımacılığı şirketi Cosco’nun bu hafta için Alman liderin bir zamanlar belediye başkanı olduğu Hamburg kentinin limanın bir terminalde yüzde 24,9 hisse almasına izin verilmesi dikkati çekti.

Ziyarette iki ülke ekonomik ilişkilerinin, ABD ile Çin arasındaki yeni stratejik rekabetin yarattığı koşulların gölgesinde ele alınması bekleniyor.

Muhabir: Emre Aytekin

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş