CEO’lar, korkutan uyarıya imzalarını attı… “Nükleer savaşla eşit düzeyde!”

100’den fazla yapay zekâ uzmanı yapay zekanın yok olma riskinin azaltılması gerektiği konusunda anlaşmaya vardı. Bu kişiler arasında Google Deepmind CEO’su Demis Hassabis, OpenAI CEO’su Sam Altman ve Anthropic CEO’su Dario Amodei yer alıyor

CEO’lar, korkutan uyarıya imzalarını attı… “Nükleer savaşla eşit düzeyde!”
Yayınlama: 30.05.2023
A+
A-

Yapay zekâ bilimcileri, mühendisleri ve diğer önemli isimlerden oluşan uzun bir liste, yapay zekânın yok olma da dâhil olmak üzere oluşturduğu acil riskler konusunda uyarıda bulunan bir bildiriye imza attı.

NÜKLER SAVAŞLARLA EŞDEĞER TUTULUYOR

“Yapay Zeka Risk Bildirisi” Yapay Zeka Güvenliği Merkezi (CAIS) web sitesinde yayınlandı. Yayınlanan bildiride;

“Yapay zeka kaynaklı yok olma riskinin azaltılması, salgın hastalıklar ve nükleer savaş gibi diğer toplumsal ölçekli risklerle birlikte küresel bir öncelik olmalıdır.” ifadelerine yer verildi.

Bu imzacılar arasında Demis Hassabis (CEO, Google Deepmind), Sam Altman (CEO, OpenAI) ve Dario Amodei (CEO, Anthropic) yer alıyor.

İmzacılar listesi, uzmanlar ve önemli şahsiyetler (yöneticiler, profesörler, liderler) kabul ettikleri takdirde imzalamaya teşvik edildikçe büyümeye devam ediyor. Bu yazının yazıldığı sırada, Peter Norvig, Bruce Schneier ve DeepMind, OpenAI ve bir dizi yapay zeka odaklı şirket ve üniversiteden çok sayıda önemli isim de dahil olmak üzere 120’den fazla imza daha katıldı.

“YAPAY ZEKA GÜVENLİĞİ OLDUKÇA İHMAL EDİLİYOR”

CAIS,  “Yapay zekadan kaynaklanan riskleri yönetmek için yeterince hazırlıklı olmadığı bir ortamda yapay zeka güvenliğinin oldukça ihmal edildiğine” inanıyor. Bu düşünceyle CAIS, bir araştırma ekosistemi oluşturuyor ve “yapay zekanın güvenli ve sorumlu bir şekilde kullanılması” için yönergeler oluşturmak amacıyla endüstri liderlerine ve politika yapıcılara danışmanlık yapıyor.

Geçtiğimiz hafta Microsoft, ABD ve diğer ülkeleri yapay zekayı düzenlemeye adanmış devlet kurumları kurmaya çağırdı. OpenAI’den Sam Altman da bu ayın başlarında bir kongre oturumu sırasında düzenleme talep ederken, önemli teknoloji uzmanlarının yapay zekanın insan ırkı için ne anlama geldiği konusunda bazı korkularını dile getirdi.

Bu arada, Amerikalıların çoğu ChatGPT’nin ne olduğunu bildiği, ancak çok azı gerçekten kullanabildiği belirtiliyor.

sonbasin.com / haber7

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş