Çatalhöyük’e Tanıtım ve Karşılama Merkezi açıldı

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ÖNCÜLÜĞÜNDE ÇALIŞMALARI YÜRÜTÜLEN, TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK AHŞAP KONSTRÜKSİYONLU KAMU BİNASI OLAN ÇATALHÖYÜK TANITIM VE KARŞILAMA MERKEZİ’NİN AÇILIŞI, KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI MEHMET NURİ ERSOY’UN KATILIMIYLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

Çatalhöyük’e Tanıtım ve Karşılama Merkezi açıldı
Yayınlama: 23.11.2023
A+
A-

Anadolu Üniversitesi öncülüğünde çalışmaları yürütülen, Türkiye’nin en büyük ahşap konstrüksiyonlu kamu binası olan Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi’nin açılışı, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla gerçekleştirildi.

Kazıları 2020 yıllından itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığı adına Anadolu Üniversitesi öncülüğünde uluslararası ekiplerle beraber ve kazı başkanlığını Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Umut Türkcan’ın yürüttüğü Çatalhöyük’te, 2021 yılında başlayan Konya Büyükşehir Belediyesi ve Mevlâna Kalkınma Ajansı iş birliğiyle yürütülen çalışma sonucunda Tanıtım ve Karşılama Merkezi hizmete girdi. Yapının şu anda Türkiye’de bilinen en büyük ören yeri ziyaretçi merkezlerinden biri olarak Konya ve ülke turizmine ivme getireceği düşünülüyor.

“Çatalhöyük Türkiye’nin ve dünyanın en önemli arkeolojik değerleri arasında”

Çatalhöyük’ün önemini hatırlatarak başladığı konuşmasında açılan merkezin son derece farklı ve işlevsel olduğuna dikkat çeken Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çatalhöyük’ün UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan, Türkiye’nin ve dünyanın çok önemli arkeolojik değerlerinden biri olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Çatalhöyük dünyaya, insanlığın yaklaşık 9 bin yıl önceki hayat tarzına dair çok kıymetli bilgiler sunmaktadır. Evlerin biçimlerinden, içerdikleri yapı malzemelerine, duvar resimlerinden, rölyeflere sayısız materyal binlerce yıl öncesine ışık tutmaktadır. Çatalhöyük vesilesiyle o dönem Anadolu’sunun madencilik tarihine, mülkiyet kavramına, zirai üretimi ile kentleşme olgusuna dair emsalsiz bilgilere sahip olduk, oluyoruz. Merkezimiz de ziyaretçilerimizin tarihe, arkeolojiye meraklarının cevabını bulacağı, bu cevabı alırken de sosyal ihtiyaçların ihmal edilmeyeceği, gelenin bir daha gelmek isteyeceği bir yer oldu. Bu güzide eser ülkemiz ve şehrimizin turizm potansiyeline büyük katkılar sunacaktır.”

Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Uğur İbrahim Altay, açılan merkezin çok önemli ve Çatalhöyük’e yakışır bir yapı olduğunu belirttiği konuşmasının sonunda kazı başkanlığını yapan Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Umut Türkcan’a bugüne kadar yaptığı çalışmalar ve katkılar için ayrıca teşekkür etti.

Çatalhöyük’e Tanıtım ve Karşılama Merkezi açıldı
Çatalhöyük’e Tanıtım ve Karşılama Merkezi açıldı
Çatalhöyük’e Tanıtım ve Karşılama Merkezi açıldı
Çatalhöyük’e Tanıtım ve Karşılama Merkezi açıldı
sonbasin.com / İHA

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş