Çaresiz kaldılar… ChatGPT durdurulamıyor!

ChatGPT’nin hızlı bir şekilde gelişme göstermesi hükümetleri denetim konusunda çaresiz bırakıyor. Barındırdığı milyarlarca parametre ile kendi kendine öğrenme dilline sahip olan modelin gittikçe daha çok kendini geliştirdiği söyleniyor.

Çaresiz kaldılar… ChatGPT durdurulamıyor!
Yayınlama: 08.04.2023
A+
A-

Yapay zeka teknolojisine yönelik düzenleme yapmak isteyen hükümetler, bu alandaki gelişmelere ayak uydurmakta zorlanıyor. 

CHATGPT KENDİSİNİ NASIL EĞİTİYOR?

OpenAI’ın üreticisi olduğu ChatGPT, GPT-3 yapay zeka dil modelini kullanan bir sohbet robotudur. Barındırdığı 175 milyar bilgi parametresi sayesinde çok büyük bir kütüphaneyi andırıyor. ChatGPT tam da bu noktada sahip olduğu bilgileri analiz ederek yeni fikirler üretebiliyor. Bu da onun kendi kendini öğretmesini sağlıyor. Onunla sohbet ettiğinizde bile ChatGPT bunu kendisini geliştirmek için kullanıyor.

Hükümetlerin yapay zekayı düzenlemesi için yapılan çağrılar, OpenAI’nin 2022’nin sonlarında ChatGPT’yi yayınlamasından çok daha öncesine dayanıyor. Ancak yetkililer, yapay zekanın kitlesel gözetimi mümkün kılma, uzun süredir devam eden eşitsizlikleri daha da kötüleştirme veya insanları fiziksel tehlikeye sokma potansiyeliyle başa çıkmak için bir yaklaşım geliştirmedi. Bu zorluklarla birlikte, kendi kendine içerik oluşturan sohbet robotları gibi üretken YZ olarak adlandırılan sistemlerin aniden ortaya çıkması, bir dizi yeni zorluk ortaya çıkarıyor.

Çaresiz kaldılar... ChatGPT durdurulamıyor!

DÜZENLEMELERİN GERİYE YÖNELİK OLDUĞU BELİRTİLDİ

New York’ta kar amacı gütmeyen bir araştırma kuruluşu olan Data & Society’nin yönetici direktörü Janet Haven, “Bunu düzenlemeliyiz, yasalara ihtiyacımız var” diyor. “Teknoloji şirketlerinin istedikleri her şeyi inşa edip dünyaya sundukları ve toplumun bu şeye uyum sağlamak ve yol açmak için çabaladığı fikri geriye doğru.” dedi.

ABD’de birkaç kamu kurumu, üretken yapay zeka araçlarının yaygınlaşmadan önce nasıl kullanılacağını sınırlamaya çalışıyor: New York Şehri Eğitim Bakanlığı, ChatGPT’yi cihazlarında ve ağlarında yasakladı. Bazı ABD finans kurumları da bu aracı yasakladı. McKinsey & Co. tarafından 2022 yılında yapılan bir ankete göre, daha geniş anlamda yapay zeka için, şirketler son yıllarda risk azaltmada “önemli bir artış olmadan” yeni yönergeleri hızla benimsiyor.

Çaresiz kaldılar... ChatGPT durdurulamıyor!

ŞİRKETLER SINIRLARI YOK SAYIYOR

Araştırma sonuçlarına göre yapay zeka üzerine yoğunlaşan şirketlerin bu teknolojide lider olabilmek için sınırları yok saydığı söyleniyor. Bunu en büyük örneği ise Microsoft’un yapay zeka alanındaki etik çalışma grubunu işten çıkarması olarak görülüyor.

Teknoloji şirketlerinin bu alanda lider olabilmek için her imkanı deneyebilecek olmaları, yapay zeka teknolojilerinin denetlenmesini zorlaştırıyor. Bu durum ise yapay zeka alanında gerçekleşen gelişmelerin yeni riskler oluşturabileceği ihtimalini doğuruyor.

Çaresiz kaldılar... ChatGPT durdurulamıyor!

YAPAY ZEKAYA YÖNELİK ENGELLEMELERE GİDİLMİŞTİ

Yapay zeka teknolojisi deyince akla ilk olarak OpenAI şirketinin geliştirdiği ChatGPT geliyor. Herkesin hayret ederek kullanmaya devam ettiği uygulamayı yasaklayan ilk ülke ise Çin olmuştu. Ayrıca İtalya’da kişisel verilerin yeterince korunmadığını iddia ederek ChatGPT’yi yasaklayan ikinci ülke olmuştu.

sonbasin.com / haber7

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş