Büyükelçi Doç. Dr. Hasan Doğan: İslamofobi bir dönüşüm içindedir

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ile Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen’4’üncü Uluslararası Medya ve İslamofobi Forumu’na konuşmacı olarak katılan Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Büyükelçi Doç. Dr. Hasan Doğan, İslamofobi bir dönüşüm içindedir. Bu dönüşüm kavramsal olduğu gibi kurumsal da olmaktadır. İslam İşbirliği Teşkilatı bünyesinde kurulan İslamofobi Gözlemevi bu kurumsal dönüşümün önemli bir örneğidir dedi.

Büyükelçi Doç. Dr. Hasan Doğan: İslamofobi bir dönüşüm içindedir
Yayınlama: 14.03.2024
A+
A-

Moderatörlüğünü Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal’ın üstlendiği ‘Yerel Boyutlarıyla İslamofobi’ temalı oturumda, Doç. Dr. Doğan, 15 Mart’ın İslamofobi’yle Mücadele Günü olarak tescillenmesinin bir farkındalık oluşturduğunu belirtti. Avrupa’da son yıllarda İslam düşmanlığının arttığına dikkati çeken Doğan, şu bilgileri paylaştı:

‘ALMANYA’DA 686 İSLAM KARŞITI SUÇ İŞLENDİ, İNGİLTERE’DE CAMİLERE YÜZDE 35 ORANINDA SALDIRI’

“Almanya’da 2023 yılında 686 İslam karşıtı suç işlendiği ve İngiltere’de camilere yönelik yüzde 35 oranında saldırı düzenlendiği dikkate alındığında koca bir kitleye yönelmiş ciddi bir nefretin olduğu görülmektedir” dedi.

Büyükelçi Doç. Dr. Hasan Doğan: İslamofobi bir dönüşüm içindedir

‘BU DÖNÜŞÜM KAVRAMSAL OLDUĞU GİBİ KURUMSAL DA OLMAKTADIR’

Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı’nın, İslamofobi’yi İslam dinine mensup bireylerin maruz kaldıkları ayrımcılık olarak tespit etmesinin önemli bir kazanım olduğunu dile getiren Doğan, “İslamofobi bir dönüşüm içindedir. Bu dönüşüm kavramsal olduğu gibi kurumsal da olmaktadır. İslam İşbirliği Teşkilatı bünyesinde kurulan İslamofobi Gözlemevi bu kurumsal dönüşümün önemli bir örneğidir. Bu nedenle kavramsal dönüşüm noktasında elde edilen mesafenin küçümsenmeyeceği kanaatindeyim” diye konuştu.

Büyükelçi Doç. Dr. Hasan Doğan: İslamofobi bir dönüşüm içindedir

‘AVRUPA’DA İSLAM KARŞITI SÖYLEMLER’

Bütün bunlar meydana gelirken Avrupa’da İslam karşıtı söylemleriyle öne çıkan aşırı partilerin büyük güç edindiklerini de ifade eden Doç. Dr. Doğan, Müslümanların inançlarını ve kimliklerini muhafaza ederek toplumlarıyla entegre olmaları gerektiğini vurguladı. İslamofobi’nin hukuk sistemlerinde istenilen şekliyle açık ve net olarak tanımlanan bir suç olmadığını kaydeden Doğan, “Farkındalığın artırılması noktasında İslamofobi ve benzer bazı kavramların bizim yasalarımızda daha net, daha açık zikredilmesi anlamlı olabilir” dedi.

Büyükelçi Doç. Dr. Hasan Doğan: İslamofobi bir dönüşüm içindedir

‘İSLAM DİNİ, MÜSLÜMAN KİMLİĞİ DÜNYAYI AYDINLATAN BİR GÜNEŞ OLMUŞTUR’

Doğan, bağırtıyla, gürültüyle, uğultuyla İslam’ın ve hakikatin sesinin bastırılamayacağını vurgulayarak, “İslam dini, Müslüman kimliği dünyayı aydınlatan bir güneş olmuştur ve olmaya devam edecektir.” ifadesini kullandı.

sonbasin.com / DHA

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş