BM yapay zeka risklerine yönelik ilk toplantısını gerçekleştirdi… ‘Sınır tanımıyor!’

BM yapay zeka risklerine yönelik ilk toplantısını gerçekleştirdi. Ciddi bir telaşın hakim olduğu toplantıda yapay zekanın sınır tanımadığı belirterek, bütün ülkelerin bu teknolojiye karşı ortak hareket etmesi gerektiği belirtildi.

BM yapay zeka risklerine yönelik ilk toplantısını gerçekleştirdi… ‘Sınır tanımıyor!’
Yayınlama: 19.07.2023
A+
A-

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Salı günü yapay zeka konusundaki ilk toplantısını gerçekleştirirken Çin, teknolojinin “kaçak bir at” haline gelmemesi gerektiğini söyledi ve ABD, insanları sansürlemek veya baskı altına almak için kullanılmasına karşı uyarıda bulundu.

İngiltere’nin Temmuz ayındaki dönem başkanlığında toplantıya başkanlık eden İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, yapay zekanın “insan hayatının her yönünü temelden değiştireceğini” söyledi.

BM yapay zeka risklerine yönelik ilk toplantısını gerçekleştirdi... 'Sınır tanımıyor!'

“YAPAY ZEKA SINIR TANIMIYOR”

James Cleverly yapay zeka”nın iklim değişikliğinin ele alınmasına ve ekonomilerin güçlendirilmesine yardımcı olabileceğini söyledikten sonra, “Dönüştürücü teknolojilerin küresel yönetişimini acilen şekillendirmemiz gerekiyor çünkü yapay zeka sınır tanımıyor” diye ekledi. Ancak teknolojinin dezenformasyonu körüklediği ve hem devletlere hem de devlet dışı aktörlere silah arayışında yardımcı olabileceği konusunda da uyarıda bulundu.

Reuters’in aktardığı bilgilere göre 15 üyeli konsey, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, yüksek profilli yapay zeka girişimi Anthropic’in kurucu ortağı Jack Clark ve Çin-İngiltere Yapay Zeka Etik ve Yönetişim Araştırma Merkezi’nin eş direktörü Profesör Zeng Yi tarafından bilgilendirildi.

Guterres, “Yapay zekanın hem askeri hem de askeri olmayan uygulamaları küresel barış ve güvenlik için çok ciddi sonuçlar doğurabilir” dedi.

BM yapay zeka risklerine yönelik ilk toplantısını gerçekleştirdi... 'Sınır tanımıyor!'

YAPAY ZEKANIN YÖNETİLMESİNE YÖNELİK YENİ BİR BM ORGAN OLUŞTURULABİLİR

Guterres, bazı devletlerin Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü ya da Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli gibi “bu olağanüstü teknolojinin yönetilmesine yönelik kolektif çabaları desteklemek üzere” yeni bir BM organının oluşturulması yönündeki çağrılarını destekliyor.

Çin’in BM Büyükelçisi Zhang Jun yapay zekayı “iki ucu keskin bir kılıç” olarak nitelendirdi ve Pekin’in BM’nin yapay zeka için yol gösterici ilkeler oluşturma konusunda merkezi bir koordinasyon rolünü desteklediğini söyledi.

“İyi ya da kötü, iyi ya da kötü olması, insanlığın onu nasıl kullandığına, düzenlediğine ve bilimsel gelişmeyi güvenlikle nasıl dengelediğimize bağlıdır” diyen Zhang, gelişmeyi düzenlemek ve “bu teknolojinin kaçak bir at olmasını önlemek” için insanlara ve yapay zekaya odaklanılması gerektiğini sözlerine ekledi.

BM yapay zeka risklerine yönelik ilk toplantısını gerçekleştirdi... 'Sınır tanımıyor!'

TÜM ÜLKELERİN BİRLİKTE HAREKET ETMESİ GEREKTİĞİ BELİRTİLDİ

ABD’nin BM Büyükelçi Yardımcısı Jeffrey DeLaurentis de barış ve güvenliği tehdit eden insan hakları risklerini ele almak için ülkelerin yapay zeka ve diğer yeni teknolojiler üzerinde birlikte çalışmasına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Konseye “Hiçbir üye devlet yapay zekayı insanları sansürlemek, kısıtlamak, baskı altına almak veya güçsüzleştirmek için kullanmamalıdır” dedi.

Rusya, uluslararası barış ve güvenliği korumakla görevli olan konseyin yapay zekayı tartışması gerekip gerekmediğini sorguladı.

Rusya’nın BM Büyükelçi Yardımcısı Dmitry Polyanskiy, “Gerekli olan profesyonel, bilimsel, uzmanlığa dayalı bir tartışmadır ve bu tartışma birkaç yıl sürebilir ve uzman platformlarda halihazırda devam etmektedir” dedi.

sonbasin.com / haber7

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş