Beştepe’de asgari ücret ve EYT zirvesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün takvimi belirlenecek asgari ücret görüşmeleri öncesinde Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’le bir araya geldi.

Beştepe’de asgari ücret ve EYT zirvesi
Yayınlama: 01.12.2022
A+
A-

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yaklaşık 3 saat süren toplantı sonrası bir açıklama yapılmazken, asgari ücret ve Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konularının ele alındığı öğrenildi.

Takvim bugün belirlenecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin bugün TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay ve TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ile görüşecek. Asgari ücrete yapılacak zam için çalışma takviminin bu toplantıda netleşmesi bekleniyor. 1 Ocak 2023’ten itibaren geçerli olacak yeni rakam Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun çalışmaları sonucunda belirlenecek. Asgari ücret halen net 5 bin 500 TL düzeyinde bulunuyor. Edinilen bilgiye göre EYT’lilere ilişkin de toplantıda bilgi alışverişi yapıldı. Düzenlemenin bütçeye olacak etkisinin, işverene gelecek olan tazminat yükü ve emekli çalışanla normal çalışan arasındaki prim farkının kapatılması da masaya yatırıldı.

Öte yandan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, aralık ayında Meclis’e intikal edecek olan EYT çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Bilgin, “İki şartı (prim ve yıl) doldurup yaşı bekleyenler var. ‘Hiç yaş şartı olmasaydı bugün kaç kişi emekli olabilir’ diye baktık. Bunların sayısı aydan aya değişiyor. Haziran rakamları 1,5 milyonun biraz üzerindeydi. Yarın bu sayı 1,6 milyon, 1,7 milyon veya aralık sonu itibarıyla da tahmin ediyorum Meclis’ten kanun çıkarken bakılacak 2 milyon civarında olabilir” dedi. Bilgin, yapılacak düzenleme ile 696 sayılı KHK ile kadroya geçirilen işçilerin zorunlu emeklilik şartının ortadan kaldırılacağını belirtti.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun gelecek hafta toplanacağını da hatırlatan Bilgin, “İşçileri enflasyona ezdirmeyeceğiz. Enflasyonun tahribatından koruyacak bir düzenlemeyi geçen sene yapmaya çalıştık ama enflasyonun tahribatı devam ediyor. Dolayısıyla bunu dikkate alan bir düzenleme yapacağız” dedi.

50-D’liler için kadro

Bilgin, Twitter’dan yaptığı açıklamada ise “Uzun yılların sorunlarını çözüyor ve sözleşmeli çalışanları kadroya geçiriyoruz. Üstelik sadece 4-B’li çalışanlar değil, sözleşmeli öğretmenleri, uzun süredir güvence sorunu yaşayan 50-D’li araştırma görevlilerini ve sözleşmeli Kültür Bakanlığı sanatçılarını da kapsama dahil ediyoruz” ifadesini kullandı.

 

sonbasin.com / Milliyet.com

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş