Başkan Geylan: Siyasi partiler kadınların temsil paylarını artırmak için eli taşınmalıdır

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, “Kadın istihdamının kapatılması kaldırılmalıdır. Siyasi partiler kadın haklarını artırmak için eli taşınmalıdır. Kadınların aktif siyaset ve karar mekanizmalarında rol almaları da sınırlı sayıdadır. Kadın milletvekili 2023 genel seçimleri ile birlikte yüzde 20,2’ye yükselmiş olması sevindirici bir şekilde, kadınların TBMM’deki temsiliyetinin hala tam anlamıyla karşılığını söylememiz mümkün değil” dedi.

Başkan Geylan: Siyasi partiler kadınların temsil paylarını artırmak için eli taşınmalıdır
Yayınlama: 07.03.2024
A+
A-

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan’ın, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sayesinde yaptığı açıklamada, kadınların hayatında her alanda varlığını kanıtlama mücadelesi için olduğunu belirterek, “Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında kadınlarımızın hayatında her alanda hala varlığını kanıtlama mücadelesi veriyor. Millî mücadelede erkeklerle omuz omuza çarpışan, ay yıldızlı al ülkelerin ebediyen para kazanması için topraklarımızı müdafaa eden, yüksek irade, feraseti ve özgürlüğe adanmış azmiyle Cumhuriyete uzanan yol taşlarını döşeyen kadınlarımız, Cumhuriyet dönemiyle birlikte başlayan demokratikleşme ve çağdaşlaşma sürecinde Büyük Atatürk sayesinde hakkın sahibi oldu. Bu dönemde kızların kısıtlanması yönünde büyük atılımlar gerçekleştirilirken, kadınlarımızın seçimi ve seçme hakkı elde edildi. Türk Medeni Kanunu getirilerek kadın hakları güvencesi altına alındı, aile içinde demokratikleşme yolunda önemli bir viraja girildi. İlk yıllarından bugüne toplumların genel gidişatında rol üstlenen kadınlarımız eğitim ve çalışma aktif olarak yer almasına, ekonomik olarak bağımsızlığını elde etmesine, sürekli kalkınmasında büyük pay sahibi olmasına rağmen erkek davranış kalıpları, toplumsal gücün erkekler tarafından paylaşılmak istenmemesi, cumhuriyetin gücünün yükseltilmesinden dolayısıyla maalesef hala kadınlarımızın sosyal hayatındaki sürenin istenilen uzunlukta olduğunu söylemek mümkün değil” diye konuştu.

 ‘KADIN İSTİHDAMININ ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILMALI’

Kadın istihdamının engellendiğini vurgulayan Başkan Geylan, “TÜİK istatistiklerine göre istihdam edilenlerin sayısı 2023 yılı IV. Erkeklerde yüzde 65,8 iken, yüzde 31,6’dır. 2023 Yılı IV. bölümdeki katılma oranı erkeklerde yüzde 71,0, kapasite ise yüzde 35,8’dir. 15-24 yaş geneli genelinde genç nüfusta işsizlik oranı erkeklerde yüzde 12,7, erkeklerde ise yüzde 21,8 olarak tahmin edildi. Bu rakamlardan da görüleceği üzere kadın istihdamının uzakta engellerin kalktığı, erkeklerle kıyaslandığında kadının kadınlarına katılmasının daha az olduğu anlaşılmaktadır. Siyasi partiler kadın haklarını artırmak için eli taşınmalıdır. Kadınların aktif siyaset ve karar mekanizmalarında rol almaları da sınırlı sayıdadır. Kadın milletvekili 2023 genel seçimleri ile birlikte yüzde 20,2’ye yükselmiş olması sevindirici, birlikte kadınların Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) temsiliyetinin hala tam anlamıyla karşılığını söylememiz mümkün değil. İlk kez kadınlarımızın milletvekili seçme ve seçme hakkına sahip olduğu 1934 yılı boyunca, yani 90. yıldaki parlamento üyesi temsil sayısında henüz yüzde 25’e dahi ulaşamamış olması düşünülmesi gereken bir husustur. Oysa Türk kadının seçimini ve hakkını birçok batıda tutmanın çok önceden sahibi olmuştu. Bu ülkedeki tüm siyasi partilerin elini taşıması, muhtar, belediye başkanı, milletvekili seçimlerinde kadınlarımızı desteklemesi, parlamentoda önemli görevler ve görevlere getirmesi refahın kalkınması düzeyinde da çok değerli olacaktır” dedi.

‘TOPLU TALEPLERİMİZ HAYATA GEÇİRİLMELİDİR’

Başkan GeSÖZLEŞME ylan, kadın kamu görevlileri için 7’nci Dönem Toplu Sözleşme’de tanıtım getirdikleri önemli miktarda yer aldığını belirterek, “Bunlardan birisi kadın kamu görevlilerinin doğum izni doğum doğum öncesi 12 hafta ve doğumdan sonra 12 hafta olmak üzere toplam 24 haftaya çıkarılmıştır. Kadın memurlarımızın doğumundan sonra süt izni kullanım süresi için bir yıl yeterli değildir. Bu sürenin iki yılda bir çıkarılması özellikle emzirmenin sağlıklı bakımını sağlar. Bunun yanı sıra kadın çalışanların ilave mali ve sosyal haklarının sürdürülmesi ve kadın çalışanların çalışma saatlerinin düzenlenmesi de önemli taleplerimizdendir” dedi.

Başkan Geylan ayrıca, “Şehit öğretmenlerimizi rahmetle anıyoruz. Ceren Damar Şenel, Rabia Sevilay Durukan, Ayşegül Çelik, Aylin Sözer, Aysel Yaşar. Cinayete kurban giden şehit kadın eğitimcilerimizi, deprem şehidi öğretmenlerimizi, terör saldırısının bizlerden kopardığı şehit öğretmenlerimiz Şenay Aybüke Yalçın, Ayşe Konakçı, Neşe Alten, Yasemin Tekin, Nuriye Ak, Nurgül Aladağ, Aynur Sâri, Arzu Özsoy, Ayşenur Alkan, Dilay Kerman, Nesrin Ünügür , Esma Karadoğan, Elif Livan’ı minnetle, fâtihalarla anıyoruz. Şehitlerimizin eşleri ve anneleri başta olmak üzere tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü koruduk” ifadesinden yararlandı. (DHA)

sonbasin.com / DHA

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş