Bankacılık krizi Bitcoin’e yaradı

JPMorgan’ın Küresel Piyasalar Stratejisti Panigirtzoglou mart ayındaki bankacılık krizinin Bitcoin için destekleyici bir gelişme olduğunu söyledi. Borsa uzmanı ayrıca kripto para birimini güçlendiren iki gelişmeye daha dikkat çekti

Bankacılık krizi Bitcoin’e yaradı
Yayınlama: 07.04.2023
A+
A-

Kripto para birimlerinin fiyatlarının fazlasıyla değişken olduğu biliniyor. Ancak Bitcoin’in bu yılki %69’luk yükselişi birçok kripto yatırımcısı için oldukça etkileyiciydi. Çoğu zaman kripto paralarla karşılaştırılan altınınsa fiyatı bu yıl ancak %11 yükselebildi. Aynı dönemde ABD borsalarında S&P 500’ün kaydettiği yükselişse sadece %7’ydi.

Financial News’in haberine göre hem altının hem de Bitcoin’in bu yılki yükselişinde mantıklı bir temel olduğu belirtiliyor. Zira Silicon Valley Bank, Signature Bank ve Silvergate Bank’in iflas etmesi, sistemik açıdan önemli bir finans kurumu olan İsviçre bankası Credit Suisse’in UBS’e zorla satılması gibi gelişmeler geleneksel bankacılık sistemine ilişkin endişeleri ortaya çıkardı.

Western Alliance’ın hisseleri, bankanın 5 Nisan’da mevduat çıkışlarını açıklamamasının ardından %12 değer kaybetti. Bu da bankacılık krizinin henüz tam olarak aşılmadığını gösterir nitelikte.

JPMorgan Küresel Piyasalar Stratejisti Nikolaos Panigirtzoglou bu süreçte kripto paralardaki yükselişi açıklarken, “Kripto destekçileri için, ABD bankacılık krizi geleneksel finansal sistemin zayıflıklarını ortaya çıkardı. Kriz banka varlıklarındaki vade uyumsuzluğunun mevduat kaçışlarına duyarlı olduğunu gözler önüne serdi” ifadelerine yer verdi.

Panigirtzoglou, “Kripto destekçileri uzun zamandır kripto ekosisteminin daha üstün olduğunu savunuyorlar. Zira mevduatlar, para piyasası fonlarının dijital bir biçimi olarak yüksek kaliteli likit varlıklarla %100 desteklenen ve bu nedenle mevduat kaçışlarına daha az duyarlı olan sabit-coin’ler gibi varlıklarda tutuluyor” dedi.

Ancak Panigirtzoglou, o kadar iyi bilinmeyen iki desteğe daha dikkat çekiyor. Borsa stratejisti doğrudan Bitcoin ağında bulunan ve NFT’leri mümkün kılan Bitcoin derecelerinin lansmanına işaret etti.

JPMorgan stratejisti, “Metin veya görüntüler gibi metaverilerin herhangi bir akıllı sözleşmeye ihtiyaç duyulmadan direkt Bitcoin ağında yazılabiliyor. Diğer blockchain ağlarında ise NFT’ler akıllı sözleşmeler yoluyla üretilebiliyordu” ifadeleriyle bu lansmanın ne anlama geldiğini açıkladı. Panigirtzoglou’na göre eğer bu yeni Bitcoin varlıkları daha önceki NFT boğa piyasasına benzer bir etki yaratırsa işlem ücretleri daha yüksek bir seviyeye çıkabilir ve Bitcoin madencilerinin gelirini artırabilir.

Panigirtzoglou Bitcoin için bir diğer önemli olayın da Nisan 2024’te gerçekleşecek Bitcoin bölünmesi olduğunu belirtti. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Bitcoin her dört yılda bir bölünme işleminden geçiyor. Bu gelişme tıpkı hisse senedi bölünmelerinde olduğu gibi varlığın değerinde hiçbir gerçek değişim yaratmasa da bölünme genellikle fiyatlara olumlu yansıyor.

JPMorgan stratejisti bölünme sürecini açıklarken, “Bu ceteris paribus’tan uzak bir adım olsa da Bitcoin maliyetini mekanik olarak yaklaşık 40 bin dolara çıkaracak ve olumlu bir psikolojik etki yaratacak. Bunun sebebi Bitcoin’in üretim maliyetinin tarihsel olarak etkin bir alt sınırda hareket etmesidir” dedi.

Bitcoin’de daha önceki bölünmeler 2016’da ve 2020’de gerçekleşmişti. Piyasalar Bitcoin bölünmesini takiben kripto para biriminde güçlü bir boğa piyasası yaşanmıştı.

sonbasin.com / haber7

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş