Bakan Kacır: Özel sektörümüzün ikiz dönüşüm yatırımlarına ivme kazandıracağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Sanayimizin dijital dönüşümünde öncü rol üstlenen model fabrikalarımızın sayısını yakın dönemde 14’e çıkaracağız. Hayata geçireceğimiz ‘Dijital ve Yeşil Dönüşüm Destek Programları’yla özel sektörümüzün ikiz dönüşüm yatırımlarına ivme kazandıracağız dedi.

Bakan Kacır: Özel sektörümüzün ikiz dönüşüm yatırımlarına ivme kazandıracağız
Yayınlama: 05.06.2024
A+
A-

Bakan Kacır, Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) tarafından Ankara’daki bir otelde düzenlenen ‘YASED Küresel Yatırım Günleri ve Ankara Resepsiyonu’na katıldı. Burada konuşan Bakan Kacır, yatırımcıların uzun vadeli ve uygun koşullarda yatırım kredisine erişimini kolaylaştıran program sayesinde Türkiye’nin uluslararası rekabet gücünün arttığını belirterek, “Milli teknoloji hamlesi hedeflerimiz doğrultusunda ülkemizi yüksek teknolojili ve katma değerli üretimin adresi haline getirirken, sanayimizde ikiz dönüşümü adım adım gerçekleştiriyoruz. Bu doğrultuda, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’’nın katkılarıyla çelik, alüminyum, çimento ve gübre sektörleri için karbonsuzlaşma yol haritaları hazırladık. Bu planlar aracılığıyla, bu stratejik sektörlerde alternatif teknolojilerin uygulanabilirliğini, beklenen emisyon düşüşlerini, gereken yatırımların boyutlarını ve uygulanacak politikaları inceledik. Sektörel yol haritaları geliştirerek, geleceğe yönelik bir yaklaşım geliştirdik” dedi.

‘DİJİTAL TEKNOLOJİ ARAÇLARINI YAYGINLAŞTIRIYORUZ’

Organize sanayi bölgelerinin (OSB), yeşil OSB’lere dönüşümünü hızlandırmak amacıyla Dünya Bankası destekli ‘Türkiye OSB Projesi’ni hayata geçirdiklerini hatırlatan Kacır, “Yine Dünya Bankası iş birliğinde hayata geçirdiğimiz ve yeşil dönüşüm alanında şimdiye kadar gerçekleştirdiğimiz en kapsamlı program olan ‘Türkiye Yeşil Sanayi Projesi’ni geçtiğimiz aylarda uygulamaya aldık. Başta KOBİ’lerimiz olmak üzere firmalarımızın dijital dönüşümüne yönelik desteklerimizi güçlendirmek amacıyla geçtiğimiz dönemde 8,2 milyar avro bütçeli ‘Dijital Avrupa Programı’na katıldık. Sanayimizin dijital dönüşümünde öncü rol üstlenen model fabrikalarımızın sayısını yakın dönemde 14’e çıkaracağız. Hayata geçireceğimiz ‘Dijital ve Yeşil Dönüşüm Destek Programları’yla özel sektörümüzün ikiz dönüşüm yatırımlarına ivme kazandıracağız. Bizler sanayinin dijital dönüşümü kadar kamunun dijital dönüşümünü de önceliklendiriyoruz. Vatandaşlarımıza, girişimcilerimize daha verimli, şeffaf ve maliyet etkin bir şekilde hizmet sunabilmek adına dijital dönüşümü bir fırsat olarak görüyoruz. Dijital Türkiye vizyonumuz doğrultusunda kamu hizmetlerinde dijital teknoloji araçlarını yaygınlaştırıyoruz. Binden fazla kurumun 8 binden fazla hizmetine tek bir noktadan ulaşma imkanı sunuyoruz. e-Devlet çalışmalarımızı yaygınlaştırarak kamu hizmetlerinin daha etkin ve verimli bir şekilde sunulmasına devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

‘ÜLKEMİZ KÜRESEL YATIRIMCILAR İÇİN BİR ÇEKİM MERKEZİNE DÖNÜŞTÜ’

İmalat sanayinin daha rekabetçi, katma değer ve yüksek teknoloji odaklı dönüşümünü sağlayarak küresel değer zincirindeki rolünü perçinleyeceklerini söyleyen Kacır, “İlk kez Togg’da hayata geçirdiğimiz yeni nesil sanayi politikamızı yaygınlaştırarak; 5G teknolojilerinden uçan akıllı mobilite sistemlerine, bataryadan çip teknolojilerine, güneş panellerinden rüzgar türbinlerine, biyoteknolojik ilaçlardan yeni nesil uydu teknolojilerine kadar birçok alanda büyük atılımlar gerçekleştireceğiz. Yatırım teşviklerinde yeni yaklaşımın ilk örneği olarak da teknolojik ve stratejik yatırımlara odaklanan Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) programını geçtiğimiz aylarda hayata geçirdik. Son 22 yılda inşa edilen siyasi ve makroekonomik istikrar, modern teşvik sistemi, bürokrasiyi azaltan ve iş ortamını iyileştiren yapısal reformlar, yetenekli ve rekabetçi iş gücü ile iş yapma kolaylığı sağlayan mevzuat altyapısının bir sonucu olarak; ülkemiz son 22 yılda küresel yatırımcılar için bir çekim merkezine dönüştü. Doğrudan yabancı yatırımların ülkemizin rekabet gücü kazanmasında, istihdamı artırmasında ve Ar-Ge ekosisteminin beslenmesinde kritik rol üstlendiği bilinciyle hareket etmeye devam edeceğiz. Geçtiğimiz günlerde yayımladığımız 57 maddelik Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu (YOİKK) Eylem Planı, yatırımcıların karşılaştıkları sorunları çözme ve iş yapma ortamını daha da iyileştirmeye yönelik kararlılığımızın nişanesidir. Türkiye uluslararası yatırımcıların sağlam ve dayanıklı yatırım ortağı olmaya devam edecek” dedi.

sonbasin.com / DHA

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş