ATIŞKAN ALÇI A.Ş nin, Arkasına Ak Partili yöneticileri alarak Grev yapan işçilere psikolojik zulüm ettiği iddiaları gündeme bomba gibi düştü.

Atışkan Yapı ve Endüstriyel Alçı Ürünleri San. ve Tic. A.Ş.’nin Eskişehir’de fabrikasında çalışan 165 işçi, kötü çalışma koşullarına, açlık ve yoksulluk sınırının çok altındaki ücret dayatmasına karşı Türk-İş’e bağlı Kristal-İş sendikasında örgütlendi. İşçiler TİS sürecinde taleplerinin karşılanmaması üzerine greve devam etmem kararı aldılar.

ATIŞKAN ALÇI A.Ş nin, Arkasına Ak Partili yöneticileri  alarak Grev yapan işçilere psikolojik zulüm ettiği iddiaları gündeme bomba gibi düştü.
Yayınlama: 25.07.2022
A+
A-

.

Kasım 2021 de örgütlendiğimiz Atışkan alçı da Aralık ayında kristal iş sendikası yetki aldıklarını, yetkiye itiraz süresini kaçırdıları, sendika ile 25 Şubat 2022 tarihinde ilk görüşme yapıldığını bildiren işçiler,

Zam görüşmelerinde yetkili  sendika %50 bürüt ücrete zam talep ettiş, işveren 2021 Ocak ayı bürüte %60 verdi buda 2022 Ocak ayı maaşı na %9 olarak yansıdığını söyleyen işçi sendika yetkilileri ;

Sendika ikinci görüşme de %50 olan zam talebi ni %30 düşürmesine rağmen işveren tarafından hiçbir olumlu yaklaşım göstermediği gibi, 2021 yılında pirim ödemesi alırken pirimi kaldırdığı yakacak parasını, izin ödemesini, giyecek ödeneği nin taslakdan çıkartılmasını istedğini anlatan yetkililer,

 “16 Haziran 2022 de 30 Haziran 2022 geçerli olmak üzere grev kararı aldı işveren 22 Haziran 2022 tarihinde lokavt kararı aldı.

Uygulama tarihi belirtilmedi 28 haziran2022 tarihine kadar yapılan 4 görüşmede hiç bir yaklaşım olmadı son görüşme de sendika zam talebini %26 (işveren in teklifi %9 da kaldı) onuda kabul etmedi 30haziran 2022de kristal iş sendikası önderliğinde 120 üyenin 120 Side greve çıktı toplam çalışan sayısı 165 124 mavi yakanın 4 tanesi sendika ya üye olmadı geriye kalan 41tanesi beyaz yaka olarak çalıştığını anlatan tetkili sendika yöneticileri,

 

 Atışkan Alçı yönetim kurulunun bütün işçileri mağdur etttiği Siyasal anlamda hiç destek alamadıklarını anlatırken, Cumhurbaşkanımız işçilere ve çalışanlara bu kadar sahip çıkıp enflasyona ezdirmeyeceğiz dediğinde umutlanmıştık fakat Hükümet işçilere her türlü desteği verirken İktidar partisinin hiçbir yetkilisinin kendilerine destek olmadığını ,İşveren tarafının ailesinin bazı üyelerinin Ak Parti çatısı altında yöneticilik yaptığını, İktidar partisinin ilçe başkanının hiçbir surette kendileriyle ilgilenmediğini, Ak Parti binasına zam görüşmelerine destek olmasını istediğimiz için gittiğimiz  yöneticilerden aşağılanarak ve küçümsenerek yollandıklarını iddia ettiler.

SONBASIN.COM’a  konuşan Kristal-İş Sendikası İşyeri Temsilcisi İsmail Saraç, “Hakkımız olan ücreti talep ettik. Bize verdikleri ücret asgari ücretin yaklaşık 200 ila 300 TL üzerinde bir rakam. Biz içerideki sağlıksız, güvencesiz çalışma koşullarını düzeltmek ve ücretimizin yüksek olması için sendika kurmaya karar verdik. Kristal-İş sendikası bize destek oldu” dedi.

Saraç, şöyle devam etti: “Taleplerimiz çok yüksek rakamlar değil. Biz 2022 yılında aldığımız maaşa net yüzde 30 zam talep ettik. İşveren ilk başta herhangi bir teklifle gelmedi. Daha sonra ise 2021 Ocak ayı maaşına brüt yüzde 60 teklif etti. Bu bizim istediğimiz net yüzde 30 zammın çok daha fazla altında kalıyor. Yakacak parası, bayram parası gibi sosyal hakları kabul etmiyor. 9 aydır biz mücadeleyi veriyoruz ve 4 kez toplantı yaptık. Toplantılar sonucunda geldiğimiz nokta grev oldu. 165 çalışanı olan fabrikada 119 sendika üyesi işçi olarak grevdeyiz. Greve çıkmadan önce son ana kadar bekledik ama görüşme için herhangi bir davet gelmedi ve hala hiçbir talep yok. Greve çıktık ve bundan sonra taleplerimiz kabul edilene kadar bu süreci devam ettireceğiz.”

Kristal-İş Sendikası tarafından yapılan açıklamada ise, “Atışkan Yapı ile 2022 yılının Şubat ayından bu yana sürdürdüğümüz toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde 60 madde ve geçici 3 maddeden oluşan taslak üzerinde henüz tam bir mutabakat sağlanamadı. Sözleşmede yer alan maddelerin sadece 3/2’sinde anlaşmaya varılabildi. Geriye kalan diğer maddelerin ise neredeyse tamamı ücret ve sosyal haklara yönelik talepleri içeriyor. Ortalama ücretlerin asgari ücret seviyelerinde olduğu fabrikada işveren, verdiği tekliflerde uzlaşıdan çok ötede, yaşanan enflasyonun altında zam teklif ediyor. Bazı sosyal hak taleplerinin ise sözleşme taslağından tamamen çıkarılmasını istiyor” ifadeleri kullanıldı.

 

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş