Tunus Müslüman mı? Tunus’un dini nedir? Tunus nerede?
Tunus’un Müslüman bir ülke olup olmadığı merak ediliyor. Kuzey Afrika’da, Akdeniz’e kıyısı olan bir ülkedir. Batısında Cezayir, doğusunda Libya ve Akdeniz, Kuzeyinde de Akdeniz yer alır. Ülkenin güney kısmını Büyük Sahra Çölü kaplar. Peki, Tunus Müslüman mı? Tunus’un dini nedir? Tunus nerede?
Kuzey Afrika’da bulunan Tunus, Mağrip Bölgesi’nin en küçük ülkesidir. Sicilya Boğazı ile Avrupa kıtasından ayrılan Tunus, Avrupa’ya 140 km uzaklıktadır. Peki, Tunus Müslüman mı? Tunus’un dini nedir? Tunus nerede? İşte detaylar haberimizde…
TUNUS MÜSLÜMAN MI, NEREDE?
Tunus Cumhuriyeti, kısaca Tunus, Kuzey Afrika’da, Akdeniz’e kıyısı olan bir ülkedir. Kurucusu Habib Burgiba’dır. Batısında Cezayir, doğusunda Libya ve Akdeniz, Kuzeyinde de Akdeniz yer alır. Ülkenin güney kısmını Büyük Sahra Çölü kaplar.
TUNUS COĞRAFYASI
Kuzey Afrika’da bulunan Tunus, Mağrip Bölgesi’nin en küçük ülkesidir. Sicilya Boğazı ile Avrupa kıtasından ayrılan Tunus, Avrupa’ya 140 km uzaklıktadır. Dağlar kıyıya paralel uzanmaktadır. Ülkenin güneyinde birçok mevsimsel sığ gölü ve büyük tuz gölleri vardır.
Tunus’un Cezayir ile 965 km, Libya ile 495 km sınırı vardır.
TUNUS MÜSLÜMAN MI?
Tunus halkının %99 kadarı Müslüman’dır ve Arapça konuşur. Ülkenin güneyinde yaşayanlar Berberice konuşur. Bu kesim Müslüman nüfusun %1’i kadardır. Ülkedeki yabancılar genellikle Fransız veya İtalyan’dır.
Tunus
TUNUS TARİHÇE
Tunus, Fenike kökenli Kartaca Uygarlığıyla anılır. Kartacalılar, Sicilya ve İspanya’ya kadar koloniler kurmuşlardır. Yeni kurulmakta olan Roma İmparatorluğu için ilk gerçek tehdit olmuşlardır. Ama Pön Savaşları sonucu yenilip Tunus’tan sürülmüşlerdir. Roma egemenliğinde Afrika Eyaleti olarak yönetilmiştir.
Tunus, 16 Ağustos 1534 tarihinde Barbaros Hayreddin Paşa tarafından Hafsi egemenliğine son verilmesiyle Osmanlı İmparatorluğu hâkimiyetine girdi. Ancak V. Karl, 1535 yılında bölgeyi geri aldı ve İspanyol İmparatorluğu’nun kontrolünde Hafsî Hanedanı’nın yönetimine bıraktı. Başşehir Tunus 1574 yılına kadar tekrar Hafsi Hanedanlığı’nın elinde kaldı. Bu arada Barbaros Hayreddin Paşa ve Turgut Reis 1556’da Gafsa’yı, 1558’de Kayrevan’ı ele geçirdiler. Tunus’un doğu ve güney sahilleri Osmanlı himayesi altına girdi. Cerbe Adası deniz üssü olarak kullanıldı. Barbaros Hayreddin Paşa, İspanya’daki Endülüslü Müslümanlardan 100.000 kadarını kurtararak Kuzey Afrika’ya getirdi.[kaynak belirtilmeli] 13 Eylül 1574’te Uluç Ali Reis ile Sinan Paşa, Tunus şehrini (Halkul-Vad Kalesi’ni), ele geçirmek suretiyle bütün Tunus, Osmanlı Devletinin bir eyaleti haline geldi. 1881’de Fransa ile yapılan Bardo Antlaşması ile bu ülkenin himayesine girmiştir.
20 Mart 1956’da Fransa’dan bağımsızlığını kazanan Tunus, 1957 ile 1969 arası Başbakanlık makamını kaldırmıştır.
sonbasin.com / haberler.com