40 dakika boyunca ölüp ölüp dirildi! ‘Benim gibi bir kişi daha var’ diyerek anlattı

Her zaman yaptığı gibi evindeki kanepeye oturmuş dinleniyordu. Hafta sonu nişanlısıyla vakit geçirmek için işten izin almıştı ancak hiçbir şey planladığı gibi olmadı. Nişanlısı eve geldiğinde hayati hiçbir belirti göstermiyordu, ta ki o ana kadar. Genç kadın 40 dakika boyunca ölüp ölüp dirildiği o anda yaşadıklarını anlattı.

40 dakika boyunca ölüp ölüp dirildi! ‘Benim gibi bir kişi daha var’ diyerek anlattı
Yayınlama: 02.12.2022
A+
A-

Derleyen: Fazilet Şenol / Milliyet.com.tr – İngiltere’de yaşayan Stu, geçen ocak ayında eve geldiğinde sevdiği kadını kanepede gözleri açık ancak cansız ve tepkisiz buldu. Üstelik derisinin her yerinde garip altıgen desenler vardı ve cildi koyu kırmızı bir renk almıştı. Stu nişanlısı Bortoft’un hayatından endişe etmeye başladı ve derhal acil servisi aradı.

40 dakika boyunca ölüp ölüp dirildi! 'Benim gibi bir kişi daha var' diyerek anlattı

İKİ KEZ KALBİ DURDU

Stu öncelikle nişanlısını yere yatırdı ve acil durum servisleriyle telefonda konuşurken kalp masajı yapmaya başladı. Sağlık ekipleri eve geldiğinde Bortoft’u çeşitli makinelere bağladıktan sonra zayıf kalp atışını doğal ritmine döndürmeye çalıştı. Genç kadın hastaneye kaldırıldığında nefes almıyordu ve yaklaşık 40 dakika kalbi durmuştu. Sağlık görevlileri onu kurtarmak için ellerinden geleni yapsalar da nişanlısı Stu’ya hayatta kalma ihtimalinin yüzde 6’dan az olduğunu söylemişlerdi.

Bunun üzerine bir kez daha kalp krizi geçirdi ve komaya girdi. Doktorlar, Bortoft’un ailesine en kötüsünü beklemeleri söyledi. Stu’ya Bortoft’un vücudundaki her fonksiyonun bir makine tarafından sağlandığı bilgisi verildi. Bir süre sonra doktorlar herhangi bir beyin hasarı olup olmayacağından emin olmasalar da yaşam desteğini kapatmaya ve vücudunun kendi kendine bilinç kazanmasına izin vermeye karar verdiler.

40 dakika boyunca ölüp ölüp dirildi! 'Benim gibi bir kişi daha var' diyerek anlattı

YAŞAM KOÇUNU GÖRÜP HAYATA DÖNDÜ

Ancak 18, 20 ve 21 yaşlarında üç oğlu olan Kristy, acil servis personeli onun hayatını kurtarmak için mücadele ederken çok farklı bir yolculuğa çıkıyordu. Komadayken de yaşam koçunu görmüştü. Yaşam koçu ona yaşadıklarının büyülü olduğunu söylüyordu. Bu anından sonra Bortoft kısa bir süre sonra hayata döndü. İyileştikten sonra tecrübelerini anlatan Bortoft, “Hayatta ikinci bir şans yakaladığımda her şey değişti ve ölmekten korkmama gerek olmadığını biliyorum” dedi. Üstelik yaşadığı bu manevi deneyimi TikTok hesabından da yayınladı. Bu talihsiz olayı yaşamadan önce 2011’de İspanya’ya gittiğini, toksik bir ilişkiyle uğraştıktan sonra 2015’te keşiş olduğunu ve şimdilerde Ishaya rahiplerinden öğrendiği teknikleri düzenli olarak uyguladığını paylaştı.

Bortoft, “Hayata döndüm ve anında Stu’yu istedim. Bunalmış bir şekilde ağlamaya başladım ve bunun neden olduğunu hiçbir zaman tam olarak anlayamamalarına rağmen tıbbi araştırmalara başlamıştım. Benimki gibi bir sorun yaşayıp hayatta kalan yalnızca bir vaka var ifadelerini kullandı.

Bortoft komadan uyandıktan birkaç gün sonra Stu ona evlenme teklif etti. Aslında o gün Stu’nun evde olması da bir mucizeydi. Çünkü Stu’nun bir müşteriye yardım etmek için çalışması gerekiyordu, ancak bir başkası Stu’nun işini devraldığı için ona ihtiyaç kalmamıştı. Yaşadıkları üzerine Bortoft, “Gitmiş olsaydı, bugün burada olmazdım” diye konuştu.

40 dakika boyunca ölüp ölüp dirildi! 'Benim gibi bir kişi daha var' diyerek anlattı

‘KUTSANMIŞ HİSSEDİYORUM’

Bortoft, bilinci yerine geldikten sonraki farkındalıklarını da paylaşmaya devam etti. İyileşme süreci sonrası insanlara korku içinde yaşamayı bırakmalarını söyleme umuduyla hikayesini başkalarıyla paylaşıyor. “Endişelenmek veya fazla düşünmek için zaman kaybetmiyorum ve bu artık daha cesur olduğum ve pişmanlık duymadığım anlamına geliyor” diyen Bortoft sahip olmadıklarından çok, sahip olduklarına odaklandığını söyledi. Şimdi, Bortoft ve Stu 2023 için düğünlerini planlıyorlar.

Ölümden dönme ya da koma gibi durumlarda beyin içindeki hareketliliğin karmaşıklığına dikkat çeken Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ramazan Sarı, kişilerin ölüme yaklaştıklarında beyinlerinde ‘iskemi’ denilen hasarların oluştuğunu söyledi. Doç. Dr. Sarı, “Gerçekliği olmayan şeyleri görme durumu da söz konusu olabilir. Yani ‘Ölümden döndüm’ denilerek paylaşılan anılar belki de beyindeki iskemiye bağlı hasarlardan çıkmış anılar ya da anı gibi gözüken şeyler olabilir” diye konuştu. Doç. Dr. Sarı ayrıca ölüm anında hissedilenler hakkında şu an için kesin bir yorum yapılamayacağının da altını çizdi.

sonbasin.com / Milliyet.com

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş