29 Nisan Veteriner Hekimler Günü Kutlandı

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ender Yarsan, hayvan sağlığı, halk sağlığı ve çevre sağlığı konularında aktif şekilde çalışan tüm veteriner hekimlerin, ’29 Nisan Veteriner Hekimler Günü’nü kutladı.

29 Nisan Veteriner Hekimler Günü Kutlandı
Yayınlama: 29.04.2023
A+
A-

ANKARA Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ender Yarsan, hayvan sağlığı, halk sağlığı ve çevre sağlığı konularında aktif şekilde çalışan tüm veteriner hekimlerin, ’29 Nisan Veteriner Hekimler Günü’nü kutladı.

?Prof. Dr. Yarsan, ‘Veteriner Hekimler Günü’ nedeniyle yazılı açıklama yaptı. Yarsan, Dünya Veteriner Hekimleri Birliği’nin 2000 yılında aldığı kararla her yıl nisan ayının son cumartesi gününün, uluslararası ölçekte ‘Veteriner Hekimleri Günü’ olarak kutlandığını belirterek, “Türkiye’de ‘Veteriner Hekimler Günü’ ilk olarak 28 Nisan 2001’de Türk Veteriner Hekimleri Birliği’nin düzenlediği bir organizasyon ile kutlanmıştır. ‘Veteriner Hekimler Günü’, son derece kapsamlı ve çok yönlü görevler üstlenen veteriner hekimlerin uluslararası ölçekte bir araya gelmeleri, birlikteliklerini artırmaları ve mesleğin toplum nezdindeki önemini vurgulamaları yönüyle değerlendirilen bir etkinliktir. 2004 yılından itibaren de bir tema ile kutlanmıştır. ‘Tek Dünya, Tek Sağlık’, ‘Antimikrobiyal Direnç’, ‘Kuduz’, ‘Aşılama’, ‘Vektörlerle Bulaşan Zoonoz Hastalıklar’, ‘Hayvan Refahı’, ‘Covid Süreci’ gibi başlıklar tema olarak seçilmiştir. Bu yıl itibariyle 2023 için belirlenen tema ise veteriner hekimlerin çalışma alanlarının çeşitliliği, kapsayıcılığı ve eşitlik ilkesi içerisinde faaliyetlerini gerçekleştirmeleri konularında meslektaşlarımızın, veteriner hekimlerin teşvik edilmesi, motive edilmesidir” ifadelerini kullandı.

‘BEŞERİ HEKİMLİĞİN GELİŞİMİNE BÜYÜK KATKI SAĞLADI’

Veteriner hekimliğin hayvanların evcilleştirilmesi ile tarih sahnesine çıkmış dünyanın en saygın ve en köklü mesleklerinden olduğuna işaret eden Prof. Dr. Yarsan, “Veteriner hekimliği eğitiminin başlaması ile birlikte özellikle hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, beşeri hekimliğin gelişmesine de büyük katkılar sağlamıştır. Veteriner hekimler, hayvan sağlığının ve aynı zamanda insan sağlığının korunması, hayvan refahının iyileştirilmesinin yanı sıra; gıda güvenliğinin sağlanması, küresel açlığın azaltılması, zoonoz hastalıkların önlenmesi, hayvan ıslahı, tıbbi araştırmalar ve biyolojik çeşitliliğin korunması alanlarında yaptıkları çalışmalarla insanlığa büyük katkılar sağlamışlardır” dedi.

‘HALK SAĞLIĞINA ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLAMAKTADIR’

Zoonotik hastalıkların, toplum sağlığı yönüyle son derece önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Yarsan, “Bakteri, virüs, parazit, mantar gibi birçok mikroorganizma tarafından oluşturulmaktadır. İnsanlarda görülen enfeksiyon hastalıkların yüzde 60’ını oluşturan 200’den fazla zoonotik hastalık bulunmaktadır. Son 30 yılda yeni ortaya çıkan enfeksiyonların yüzde 75’i zoonotik karakterlidir. Zoonotik hastalıklarla mücadelede en önemli husus, hayvanlarda hastalığı yok etmektir. Zoonozlar bir taraftan hayvan sağlığını etkileyerek ekonomik kayıplara neden olmakta, diğer taraftan insanlara bulaşarak halk sağlığını etkilemektedir. Bununla birlikte yine son derece önemli olan ve ileriye dönük küresel bir pandemi riski taşıyan ‘Antimikrobiyal Direnç’ konusu da toplum sağlığını etkileyecek boyutlardadır. Bütün bu sorunlarla, özellikle çözümleri noktasında veteriner hekimler aktif şekilde çalışmalarını sürdürmekte, halk sağlığının korunmasına önemli katkılar sağlamaktadırlar” açıklamasında bulundu.

‘EN İÇTEN DİLEKLERİMİZLE KUTLUYORUZ’

Yarsan, veteriner hekim mesleğinin ilk uygulamalarının geleneksel yaklaşımlar şeklinde olduğuna değinerek, devamında şunları kaydetti:

“Ancak özellikle 18’inci yüzyılda Avrupa’da meydana gelen sığır vebası pandemisi ve bunun geniş kapsamlı etkileri veteriner hekimliğin bilimsel temellerle yapılması gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Bu düşünceyle dünyada ilk veteriner okulu, Fransa Lyon’da 1762 yılında açılmıştır. Ülkemizde ise bu tarihten 80 yıl sonra 1842’de İstanbul’da Askeri Veteriner Okulu olarak 12 öğrenci eğitime başlanmıştır. Tarihsel süreç içerisinde 1889 yılında sivil veteriner okulu kurulmuş, bu iki kuruluş 1921’de birleştirilmiş; 1948 yılında ise fakültemiz, Cumhuriyetin ilk üniversitesi olan Ankara Üniversitesi bünyesine katılmıştır. Bugün ülkemizde, Kırgızistan ve Kıbrıs’ı da dahil edersek aktif fakülte sayısı 32’dir ve yaklaşık 40 bin civarında da veteriner hekim mevcuttur. Başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere Sağlık Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, belediyeler gibi birçok kamu kurumunda ve serbest olarak kliniklerde görev yapan veteriner hekimler hayvan sağlığını, çevre sağlığını ve halk sağlığını korumak için etkin şekilde çalışmaktadırlar. Hayatın her alanında aktif şekilde çalışan; hayvan sağlığı, hayvan refahı, halk sağlığı ve çevre sağlığı konularında aktif rol üstlenen meslektaşlarımızın, veteriner hekimlerin bu güzel ve anlamlı gününü en içten dileklerimizle kutluyoruz. ’29 Nisan Veteriner Hekimler Günü’ kutlu olsun.”


sonbasin.com / haberler.com

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş