16 bin ışık yılı uzaklıkta! NASA görüntüledi: İnsan eline çok benziyor!

NASA’nın yeni teleskobu, Dünya’dan 16.000 ışık yılı uzaklıktaki bir süpernovanın ürkütücü kalıntılarını yakaladı. Görüntüde yer alan süpernovanın insan elini andırdığı fark edildi.

16 bin ışık yılı uzaklıkta! NASA görüntüledi: İnsan eline çok benziyor!
Yayınlama: 31.10.2023
A+
A-

NASA’nın “ürkütücü” Görüntüleme X-ışını Polarimetri Kaşifi (IXPE), iskeletten bir eli andıran göksel bir yapı olan MSH 15-52’yi keşfetti. Görüntü ölen bir yıldızın son halini ortaya koyuyor.

BÜYÜK BİR ELİ ANDIRIYOR

Araştırmayı yöneten Stanford Üniversitesi’nden Roger Romani şunları söyledi: “IXPE verileri bize ‘el’deki manyetik alanın ilk haritasını veriyor.

X-ışınlarını üreten yüklü parçacıklar manyetik alan boyunca hareket ederek, tıpkı bir insanın elindeki kemiklerin yaptığı gibi nebulanın temel şeklini belirler.”

16 bin ışık yılı uzaklıkta! NASA görüntüledi: İnsan eline çok benziyor!

Wilhelm Röntgen’in 1895’te insan elindeki kemikleri ortaya çıkarmak için X-ışınlarını kullanmasına paralel olarak, NASA’nın X-ışını uzay teleskoplarından ikisi şimdi uzaydaki büyüleyici el şeklindeki bir yapının manyetik alan “kemiklerini” çözdü.

Yaklaşık 1.500 yıl önce, Galaksimizdeki devasa bir yıldız nükleer yakıtını tüketti. Bu dehşet verici olay, nötron yıldızı olarak bilinen yoğun bir varlığın oluşumuna yol açtı.

NASA’ya göre, güçlü manyetik alanlara sahip hızla dönen nötron yıldızları olan pulsarlar, ekstrem fizik için laboratuvar görevi görerek dünyadaki kopyaların ötesinde koşullar sunuyor.

16 bin ışık yılı uzaklıkta! NASA görüntüledi: İnsan eline çok benziyor!

BU GÖRÜNTÜYE “PULSAR RÜZGAR NEBULASI” DENİYOR

Genç pulsarlar kutuplarından yayılan madde ve antimadde akımları üretebilir, güçlü bir rüzgarla birleşerek “pulsar rüzgar nebulası” olarak bilinen şeyi oluştururlar.

Bu bulgular, parçacıkların pulsarın avuç içi yakınındaki türbülanslı bölgelerde bir enerji artışı aldığını ve sonunda NASA tarafından açıklandığı gibi manyetik alanın bilek, parmaklar ve başparmak boyunca düzgün bir yol izlediği bölgelere doğru aktığını göstermektedir.

sonbasin.com / haber7

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş