Yunan medyası manşetten verdi: Türklere alay konusu olduk!
Test uçuşu görüntülerinin Türkiye’de ironik ve alaycı karşılandığını belirten To Vima, Yunanlar geri dönüşümde liderimiz ve Aliexpress’ten mi aldılar? yorumlarını öne çıkardı.
Ankara’da toplanan Milli Güvenlik Kurulu’nda (MGK) alınan kararlar, dakikalar içinde Yunanistan internet siteleri tarafından ilk sayfalara taşındı, televizyonlar İstanbul’dan canlı yayın bağlantıları yaptı.
CNN Yunanistan, ‘Türkiye bir kez daha meydan okuyor: Yunanistan Ege Denizi’ndeki adaları silahlandırmayı acil şekilde bırakmalı’ derken, Kathimerini gazetesi, haberi ‘Türkiye’den yeni gözdağı: Yunanistan adaları derhal silahsızlandırmalı’ başlığıyla sundu. Gazete, Ankara’nın batı komşusunu uluslararası hukuk ve uluslararası antlaşmaları ihlal etmekle suçladığını belirtiyor.
Ethnos gazetesi, ‘Türk Milli Güvenlik Kurulu’ndan yeni meydan okuma: Yunanistan Ege adalarına silah yığmayı durdurmalı’ başlığını seçti. “Türkiye’nin provokasyonları bitmiyor” ifadesini kullanan Ethnos, MGK’daki Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) vurgusunu da öne çıkardı.
Ta Nea gazetesi, Yunanistan ve Kıbrıs başlıklarının bir kez daha Milli Güvenlik Kurulu bildirisine girdiğini, söz konusu iki başlıktan vazgeçilemediğini savundu.
Skai televizyonunun internet sitesinin manşeti, ‘Yeni Türk aşırı uçları-Yunan adalarının silahsızlandırılmasını konuşmaya devam ediyorlar’ oldu. Televizyon, MGK kararlarını ise ‘Türkler Ege Denizi adalarının derhal silahsızlandırılması çağrısını yapıyor’ başlığıyla sundu.
ABDÜLHAMİD HAN TÜRK SULARINDA!
‘Abdülhamid Han Doğu Akdeniz’e açılıyor’ başlığını tercih eden Kathimerini, Türk araştırma gemisinin Kıbrıs adasının kuzeydoğusuna doğru ilerlediğini yazdı. Gazete, 2 Aralık ve 23 Ocak tarihlerini kapsayan NAVTEX ilanını haberleştirdi.
Ta Nea gazetesi, ‘Şu anda-Abdülhamid Han Türk sularında’ manşetini attı, yayımlanan NAVTEX’e göre araştırma gemisinin ‘güvenli sular’da seyrettiğini kaydetti.
Ethnos gazetesi ise, ‘Ankara Abdülhamid Han’ı Doğu Akdeniz’e indiriyor’ başlığını kullandı, Türkiye’nin araştırma gemisini Kıbrıs’ın kuzeydoğusuna göndermekle ‘provokasyon’a giriştiğini ileri sürdü.
BAKLAVA, DÖNER VE CACIKTAN SONRA…
Ethnos’ta ayrıca, Türkiye muhabiri Maria Zacharaki’nin ‘Türk medyası: Baklava, döner ve cacıktan sonra Yunanlar Türk drone’larını kopyalıyor’ başlıklı haberi yayımlandı. Habere göre, Yunan basınında yer alan görseller Türkiye’nin ürettiği insansız hava aracı Alpkuş’un Talos adıyla yeniden üretildiğini ortaya koyuyor.
‘OYUNCAK GİBİ, NEREDEN ALMIŞLAR?’
İlk sayfasında ‘Türkler ilk Yunan drone’u Talos’la alay ediyor: Oyuncak gibi, nereden almışlar’ başlığını atan To Vima gazetesi ise, test uçuşu videosu yayımlanan ilk Yunan insansız hava aracının Türkiye’de ironik ve alaycı yorumlarla karşılandığını bildiriyor. Habere göre, Türk basını Talos adı verilen insansız hava aracının test uçuşunu ‘Daha çok bir oyuna benziyor’ yorumuyla yeniden yayımladı.
To Vima ayrıca, Türklerin medyada yer alan haberlerin altına yazdıkları yorumlara da sayfasında yer verdi. Bir kullanıcı, “Anteni beğeniyorum. Eski bir filmden çıkardılar. Yunanlar geri dönüşümde liderimiz” derken, bir başkası “Aliexpress’ten mi aldılar?” diye sordu.
Kullanıcılardan bir diğeri ise, “Bu gülünç sözde drone günümü güzelleştirdi. Teşekkürler Yunanlılar” diye yazdı.
To Vima, Talos adlı insansız hava aracının sorunsuz şekilde test uçuşunu geçtiğini, 4,4 metre uzunluğundaki drone’un saatte 180 kilometre hıza ulaşabildiğini yazdı. 500 kilometre menzile sahip Talos, 200 kilograma kadar silah taşıyabiliyor.
Doğu Akdeniz’de fırtına koparan krizin 2020 yazında patlak vermesiyle, Yunanistan büyük bir silahlanma yarışına başladı. Türkiye karşısında çaresiz kalan Atina yönetimi, geride kalan iki yılı aşkın sürede silahlanmaya milyarlarca euro harcadı, müttefiki Fransa’dan Rafale jetleri ve savaş gemileri satın aldı.
ABD ile F-16 savaş uçaklarının modernizasyonuna başlayan Atina yönetimi, F-35 almak için de resmen başvuru yaptı. Yunanistan, İsrail’den ise insansız hava araçları kiralayıp Ege Denizi’nin ortasındaki İskiri Adası’na yerleştirdi.
Yunanistan ordusu, Suudi Arabistan’dan İtalya’ya, Birleşik Arap Emirlikleri’nden İspanya’ya neredeyse her ülkeyle tatbikatlara girişti. Atina’ya en büyük desteği sunan ABD, Girit Adası’ndaki Suda Üssü’ne birçok kez uçak gemisi gönderdi.
RESMİ PROGRAMIN ADI: ARCHYTAS!
Dedeağaç Limanı’na tank, zırhlı araç ve silah indiren Amerikan ordusu, kuzeyden güneye Yunanistan’ın birçok noktasında kalıcı üs elde etti. Türkiye, birçok kez Yunanistan’daki ABD üslerinin kime karşı kurulduğunu gündeme getirdi.
Türkiye’nin ürettiği silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) Etiyopya’dan Ukrayna’ya, Suriye’den Libya ve Dağlık Karabağ’a birçok savaşın kaderini değiştirmesiyle, Yunanistan tarafı kırmızı alarm verdi. Türkiye, uluslararası medya tarafından silahlı drone’ların yıldızı olarak tanımlanan Bayraktar TB2’ye yenilerini eklerken, Yunanistan da kendi insansız hava aracı programını başlattı.
Bir gözlem drone’u olan Archytas geçtiğimiz Eylül ayında resmen tanıtıldı, henüz Ege Denizi üstünde uçtuğunu gösteren bir kayıt yok. Yunan medyası, Archytas’ın dikey kalkış ve iniş yapabildiğini yazdı.
Yunan basını ayrıca, iki yıl boyunca birçok kez Türkiye’nin ünü dünyayı aşmış SİHA’larına nasıl karşı konulacağını da birçok kez sordu.
Atina yönetimi, ABD’den uzun menzilli bir SİHA olan MQ-9 Reaper alabilir. Basındaki haberlere göre, Washington Atina’ya gelecek ay söz konusu MQ-9 Reaper’ları teklif edecek.
sonbasin.com / Milliyet.com