Yapımcı Ferhat Eşsiz, Gönül Dağı dizisini ve gelecek projelerini anlattı
“Gönül Dağı”, “Egenin Hamsisi”, “Tabula Rosa” adlı dizi ve filmleri izleyiciyle buluşturan yapımcı Ferhat Eşsiz, TRT 1’de üç sezondur reyting rekorları kıran Gönül Dağı dizisinin başarısının nedeninin “Anadolu insanının samimiyeti” olduğunu söyledi.
İSTANBUL (AA) – Köprü Film’in sahibi Eşsiz, ekrana geldiği ilk bölümden itibaren izleyicilerin ilgisini çeken Gönül Dağı’nı ve yeni projelerini AA muhabirine anlattı.
Anadolu topraklarının harcının “samimiyet” olduğunu söyleyen Eşsiz, dizinin senaryo ekibinin kaleminin güçlü olduğunu belirterek, yetenekli ve uyumlu bir oyuncu ekibiyle bozkırın kalbi Sivrihisar’da çekimleri gerçekleştirdiklerini aktardı.
“İnsanların bize beslediği muhabbet engelleri engel olmaktan çıkardı”
Ferhat Eşsiz, 3 yıldır devam eden projede oyuncuların yüzde 97’sinin değişmediğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
“Nerede çekim yapabiliriz diye İç Anadolu Bölgesi’nde birçok şehri gezdim. Sivrihisar’ı gördüğümüzde tamam dedim. Oyuncu arkadaşlara ve teknik ekibe Eskişehir’de çekeceğiz dedik ama Sivrihisar olduğu belli değildi. Dolayısıyla da şartları ve havası çok farklı. Biz orada kendi konforumuzu kendimiz ürettik. Kasabamızın adı ‘Gedelli’; engebeli demek. Senaristimizin bize verdiği armağan, engebeli bir coğrafya oldu. Bir süre sonra anlattığımız iş, insanların bize beslediği muhabbet, yolda karşılaştığımız insanların sevgisi, samimiyeti engelleri engel olmaktan uzaklaştırdı. Bütün oyuncu kadromuzla, teknik ekibimizle inşallah son perde kapanıncaya kadar da el ele tutuşup selam vereceğimiz şekilde bitiririz.”
Çekimlerde unutamadığı anılar yaşadıklarını da dile getiren Eşsiz, şu bilgileri verdi:
“Bizim ‘uçarı’ olarak bildiğimiz arı kanadı uçuş sistemimiz var. Senaristimiz Ali Asaf Elmas, ‘Bize bir başarı hikayesi gerekiyor.’ dedi. Düzceli mucit Hasan Kum ile sosyal medyada karşılaştık. ‘Hasan Amca biz böyle bir şey düşünüyoruz. Sizin de arı kanadı uçuş sisteminiz var. Biz bu fikrin üzerine bir hikaye geliştirip hayata geçirmek istiyoruz.’ dedik. ‘Bizim amcaoğullarımız dümdüz piste gidecek, tam uçak kalkmak üzereyken sol motoru yanacak’ deyince ‘Tamam evladım. Ben de aynısını yaşadım’ dedi. Taner’in mucitlik kostümü Düzceli Hasan Kum’dur.
Bize minik bir prototip geldi ama bizim buna iki kişiyi oturtmamız gerekiyordu. Taner ile Dilek oturacak ve uçak hikayemiz için nispeten bir final yapacağız. Tabii bunun bir sanayi aşaması oldu. Deneme yanılma usulüyle gidildiği için küçük bir el arabası tekerleği koca uçağın önünde… Bunu taşır mı, taşımaz mı derken bir gün harcadık. Tam çekim günü gelip uçağın kesinlikle ayağa kalkamamasını unutmuyorum. Uçurmaya çalışırken vinçte sallanan Çiğdem Aygün’ü (Keriman) unutmuyorum. ‘Selami, Selami’ deyişini… Bunlar işin eğlenceli kısmı, bir de duygusal kısımlar var ki o da bizim ta senaryodan başlayan hikayemiz. Bizler senaryoyu okurken müzikleriyle finaliyle hayal ederek okuyoruz. Oturmuş olan projede, oyuncuların sesleriyle okumaya başlıyorsun.”
“Gönül Dağı gönülleri dağlayarak devam edecek”
İyiliği anlatmanın karşılıksız kalmayacağına inandığını dile getiren ve reyting başarısını buna bağlayan Eşsiz, “Eğer bir kasabanın kahvehanesinde Anadolu insanı seni ciddi anlamda samimiyetiyle etkiliyorsa ve biz o samimiyeti ekranda yansıtabilirsek bunun etkisinin muhakkak ekranda olacağına ben inanıyordum. Tabii bu kadar büyük bir sevgiyi açıkçası hesap etmemiştim.” diye konuştu.
Yapımcı Eşsiz, Gönül Dağı’nın tamamıyla özgün tasarlanmış bir proje olduğuna vurgu yaparak, hikayenin telif sorunları sebebiyle Mustafa Çiftçi’nin eserlerinden uyarlanmadığını, bazı köşe yazılarının projenin esin kaynağı olduğunu ifade etti.
Köprü Film adının farklı kültürler arasında köprü kurmak ve farklılıkları zenginlik olarak görmekten geldiğini belirten Eşsiz, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Farklılıkları zenginlik olarak görüyor, o zenginliği bir şekilde açığa çıkarmaya çalışıyoruz. Çünkü Anadolu kadim hikayeleriyle bir cevher. Biz bir şey yapmıyoruz. Biz sadece elimizle unutulan o kadim hikayelerin üstündeki tozları alabilsek zaten onunla şerefleniyoruz. Gönül Dağı’nda 42 ana cast’ımız var. Her birinin iç dünyasını farklı perspektiflerle izleyebileceğimiz, onların arka plandaki hayat hikayelerine şahit olacağımız formatta ilerleyecek. Bir hikaye örgüsüyle devam edecek dersem bütün karakterlerimizin iç dünyasını kısıtlamış olurum. Gönül Dağı, gönülleri dağlayarak devam edecek.”
“Biz birleştirmek için geldik, ayırmak için değil”
Ferhat Eşsiz, Mevlana Celaleddin Rumi’nin “Biz birleştirmek için geldik, ayırmak için değil” sözünü hatırlatarak, bu söze hizmet edecek bütün projeleri yapmak istediklerini dile getirdi.
TRT Dijital için “Modern Doğu Masalları” adlı bir dizi çektiklerini söyleyen Eşsiz, dizinin konusunu ilişkin, “Birbirinden ayrı büyümüş yetişkin iki kardeşin babalarının cenazesini vasiyeti üzerine memlekete defnetme hikayesi. Sekiz bölüm boyunca bir şifre üzerine gidiyorlar. Her bölüm hedefe biraz daha yaklaştıkları bir yolculuk. İstanbul, Çanakkale, Tekirdağ ve Urfa’da çektik.” ifadelerini sözlerine ekledi.
Eşsiz, Gönül Dağı dizisinin müziklerinde Neşet Ertaş, Murat Çobanoğlu, Mahmut Tuncer, Oğuz Yılmaz, Kamuran Akkor gibi müzisyenlerin eserlerini dinlediklerini belirterek, “Gönül Dağı, kendi coğrafyasının ötesinde çok büyük kitlelere ulaştı. ‘Bir Anadolu Masalı’ diye çıktığımız yolda gerçekten de Anadolu’nun masalı pozisyonuna geldi. Bundan dolayı çok mutluyuz.” değerlendirmesinde bulundu.
Muhabir: Fatih Türkyılmaz
sonbasin.com / AA