Yapay zekâdan ‘makul’ cevaplar

OpenAI karşılıklı sohbet edebileceğiniz dünyanın en gelişmiş yapay zekâ dil modeli GPT-3’ü kullanıma sundu. Ücretsiz olarak kullanılabilen uygulama sorulan sorulara iyi niyetli ama makul cevaplar veriyor.

Yapay zekâdan ‘makul’ cevaplar
Yayınlama: 06.12.2022
A+
A-

İSMAİL ŞAHİN- Teknoloji dünyası, şu sıralar bütün dünyada birden kullanıma sunulan yapay zeka chatbotunu konuşuyor. Dünyanın en zengin insanı Elon Musk’un kurucuları arasında olduğu openAI tarafından geliştirilen GPT-3 (“Generative Pre-trained Transformer 3”) yapay zeka botu sorulan sorulara, google, amazon alexa ve siri’den daha iyi Türkçe yanıtlar verebiliyor. Birçok dilde sorulan sorulara akılcı ve makul cevaplar veren GPT-3 2021 yılı öncesi verilerini kullanıyor. Test aşamasında olan yapay zeka botu, şiir ve şarkı sözü yazıyor, yazılım hatalarını düzeltiyor, yeni kod yazıyor, hatta bir şeyin sıralamasını bile yapabiliyor. Kuantum fizikçisi, bilim yazarı ve bilgisayar programlama araştırmacısı Michael Nielsen, GPT-3 gibi yapay zekâ önümüzdeki 10 yıl içinde iyi veya kötü anlamda dünyayı değiştirecek. Lütfen bu botu kullanırken çarpıcı ve iyi şeyler yazmanız, klişelerden uzak durmanız” diye konuştu.

‘Kavgaya meyilli değil’

Yazılımcı Barış Akın, GPT-3’ün çok fazla bir veriyle beslendiği için mevcut yapay zeka botlarının çok daha ileri seviyede olduğunu dile getirdi. GPT-3’ün verdiği cevapları “iyi niyetli, orta yolcu” olarak tanımlayan Akın, “Kavgaya meyilli değil. Ortak paydada buluşuyor. Ancak bu kadar olumluluk da bazen kötü sonuçlar doğurabilir. Mesela bir Yapay Zekâ’nın başka bir Yapay Zekâ’yı geliştirirse ne gibi sonuçlar doğuracağı merak ediliyor” dedi. Gpt3 dijital dünyada insanların ürettikleri verilerden eğitilidiğine dikkat çeken Akın, “Bu yüzden paralı olacağını düşünmüyorum. Kendi bindikleri dalı kesmeyeceklerdir. Tabi ki paralı kısımları olacak ama ticari kullanım için olanları” diye konuştu.

‘Bizden öğreniyor’

Yapay Zekâ mühendisi Mert Çobanov, ise GPT-3’ü ‘dünyadaki en gelişmiş yapay zeka dil modeli’ olarak niteledi. Aslında GPT-3’ün 2020 yılından beri var olduğunu, yazılım şirketlerinin satın alıp kullandığını ifade eden Çobanov, “Biz bunu 2020 yılından beri kullanıyorduk, OpenAI insanlarla konuşabilir hale getirmek için tekrar eğitti. Reinforcement (takviye) adı verilen bir teknikle eğitiliyor. Akademik bir makaleyi bile yeniden yazabiliyor. Çok fazla dil desteği var. Blog yazısı, hatta senaryo bile yazıyor. Sahne karakter olaylar örgüsünü veriyorsunuz, karakterleri fiziksel olarak belirleyip senaryo yazıyor. Bu verileri resim çizen yapay zekaya yükleyip görüntü bile alabiliyor” dedi. GPT-3’ün internetteki yazılar kitaplardan beslendiğine dikkat çeken Çobanov, “Ama bu yazılanlar da onu eğitecek. O yüzden şu anda parasız ama mükemmel hale geldiğinde para ile kullanıma sunulacak. Şirket taban model alınıp kendi verileri yükleyecek. Kullanım alanları müşteri hizmetleri, emaillere cevap verme, internette yazı oluşturma, ürün tanıtımı, reklam sektöründe. İleride bu mutlaka paralı olacak” ifadelerini kullandı.

En güzel şehirleri sıralar mısın?

1- Paris
2- Roma
3- Viyana
4- Barcelona
5- Londra
6- Istanbul
7- Berlin
8- Madrid
9- Amsterdam
10- Prag

İstanbul için bir şarkı yazar mısın?

Verdim bütün çabam İstanbul’a

Aklımda hep sığmaz bu şehre

Gözlerim ve ruhum hep hep özlem

Bu güzel şehir her zaman bizim

 

Gökleri boylu boyunca onu görmek

Güzel kalbimde hep İstanbul

Bir yudum su, bir nefes hava

Geliyor her şeyden tatlı İstanbul

 

Güzelliği bir rüya gibi

Her sokaktan özlem çıkıyor

Şahane bir kent her zaman özlem

Her zaman çok sevdiğim İstanbul

 

Güzelliğiyle herkesi kendine çekiyor

Sokaklarında dolaşmak her kimse için

İstanbul’un çok şeyleri var

Her gün yeni güzellikleriyle şaşırıyor

Ukrayna’daki savaş hakkında ne düşünüyorsun?

Bu konuda çok üzücü bir durum ve her iki taraf da hayatlarını kaybetme riski taşıyor. Her iki tarafın da savaşın sona ermesi için gereken adımlar atmasını ve barışın sağlanmasını arzu ediyorum.

Kuru fasulye nasıl yapılır?

Kuru fasulye, Türk mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden biri olarak kabul edilir. Kuru fasulye, genellikle kolayca hazırlanabildiği için son derece popülerdir. Kuru fasulyenin Hazırlanışı:

1- Kuru fasulyeyi, 1 litre su ile yarım saat kadar haşlayın.
2- Haşlanmış kuru fasulyeyi bir süzgeçte süzün.
3- Bir tencereye 2 tutam tuz, 2 çorba kaşığı tereyağı, 1 tatlı kaşığı karabiber ve 1 tatlı kaşığı kimyon ekleyin.
4- Süzdüğünüz kuru fasulyeyi tencereye ekleyin ve karıştırın.
5- Tencereyi orta ateşte kapağı kapalı olarak 15 dakika kadar pişirin.
6- Kuru fasulye piştiğinde ocaktan alın ve servis tabağına alın.

Nasıl çalışıyor?

GPT-3’ü kullanmak için öncelikle https://chat.openai.com/ adresine girmek gerekiyor. OpenAI hesabınız varsa giriş yapıyorsunuz. yoksas yeni bir hesap açıyorsunuz. Sonra chatbot’u kullanmaya başlıyorsunuz. ChatGPT her soruya ‘makul’ cevap veriyor ama söylediklerine güvenmemek gerekiyor. Open.AI, yazılımı kullanmadan önce “sistem yanlış veya hatalı yönlendirmelere sebep olabilecek bilgiler üretebilir, ofansif ve önyargılı ifadeler kullanabilir” uyarısında bulunuyor.

sonbasin.com / Milliyet.com

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş