Ukrayna’nın Liman şehrinde halk saldırılar altında yaşam mücadelesi veriyor

Ukrayna’da yaklaşık 4,5 ay önce tekrar Ukrayna ordusunun kontrolüne geçen Donetsk bölgesine bağlı Liman şehrinde yaşayan sivillerin ağır şartlardaki yaşam mücadelesi sürüyor.

Ukrayna’nın Liman şehrinde halk saldırılar altında yaşam mücadelesi veriyor
Yayınlama: 14.02.2023
A+
A-

LİMAN (AA) – Ukrayna ordusunun Ekim 2022’de yeniden kontrolü sağladığı Liman’daki siviller, altyapının ağır hasar gördüğü şehirde ayakta kalmaya çalışıyor.

Savaşın acı yüzünü yansıtan ve sokaklarda oldukça az insanın görüldüğü şehirde, cephedeki ağır çatışmaların sesleri yoğun ve net bir şekilde duyuluyor.

Kış nedeniyle yolların buz tuttuğu, hava sıcaklığının sıfırın altında 15 dereceye kadar düştüğü şehirde evlere gaz ve içme suyu hizmetleri sağlanamazken, sivil altyapı yerle bir olduğu için elektrik de kısmen veriliyor.

Rus ordusunun, Donetsk ve Luhansk cephelerinde son dönemlerde saldırılarını artırması nedeniyle Liman şehri ve çevresinde Ukrayna askerlerinin yoğunluğu dikkati çekiyor.

Saldırı tehlikesi nedeniyle birçok kişinin bugüne kadar sığınak veya evlerin depolarında yaşamayı sürdürdüğü şehre yönelik Rus hava saldırıları halkın durumunu daha da ağırlaştırıyor.

“Saldırılar bitti sanıyoruz ama tekrar başlıyor”

Liman’da hasar görmüş binada yaşayan 63 yaşındaki Nadya Roiko, AA muhabirine, şartlarının çok zor olduğunu söyledi.

Roiko, röportaja başlamadan yaklaşık yarım saat önce, Rus güçlerince düzenlenen hava saldırısında bombanın, yaşadığı evin yanına düştüğünü ve evinin hasar gördüğünü belirtti.

Kısa bir süre önce meydana gelen patlamanın şiddetinden evinin pencere ve kapılarının da kırıldığını dile getiren Roiko, evde yalnız yaşadığını, bugünden itibaren kışın soğuk gecelerinde penceresiz bir evde yaşamak zorunda kalacağını kaydetti.

Şehre yönelik saldırıların sürdüğüne dikkati çeken Roiko, “Ne zaman saldırı olacak belli değil. Bazen saldırıları unutmaya çalışıyoruz ve tekrar saldırı oluyor. Bugün, 20 veya 30 dakika önce buraya saldırı düzenlendi.” dedi.

Yaşadıklarını anlatırken gözyaşlarını tutamayan Roiko, Rusya’nın saldırılarına tepki göstererek “Tüm bunlar ne zaman bitecek? Artık gücümüz bunu kaldıramıyor, gücümüz kalmadı. Korkunç şartlarda yaşıyoruz. Saldırılar bitti sanıyoruz ama tekrar başlıyor.” diye konuştu.

Roiko, şehrin önemli kısmının yıkıldığını belirterek “Her şey yıkıldı. Tüm bunlar yeniden nasıl inşa edilecek, nasıl yapılacak bilemiyorum. İşte bu şekilde yaşıyoruz. Birbirimize destek veriyoruz, dayanışma içindeyiz.” ifadelerini kullandı.

10 aydır komşularıyla sığınakta yaşıyor

Liman’ın bir diğer semtindeki apartmanın deposunda sığınak olarak kullanılan alanda aylardır yaşayan 38 yaşındaki Saşa da evlerde kalmanın güvenli olmadığını belirtti.

Güvenlik nedeniyle soyadını belirtmeyen Saşa, savaş başladığında eşi ve çocuğunu daha güvenli bir yere gönderdiğini, kendisinin de evine sahip çıkmak için burada kaldığını ifade etti.

Isınmak için odun sobası kullandıkları için kaldıkları yerin dumanla dolduğunu anlatan Saşa, burada komşularıyla kaldığını, toplam 7 kişi olduklarını kaydetti.

Yaklaşık 10 aydır bu sığınakta yaşam mücadelesi verdiklerini dile getiren Saşa, “Sonuçta bu yaşamak değil, bu bir hayatta kalma mücadelesi.” dedi.

Muhabir: Davit Kachkachishvili

sonbasin.com / AA

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş