Telefon kayıt işlemi nasıl yapılır? İşte yurt dışı telefon IMEI uzatma yöntemleri

2023 yılı için yurtdışından getirilen telefonların IMEI kayıt işlemlerinin nasıl yapıldığını merak eden vatandaşlar birçok arayışın içine girdiler. Konuyla ilgili merak ettiklerinizi detaylarıyla birlikte haberimizde bulabilirsiniz.

Telefon kayıt işlemi nasıl yapılır? İşte yurt dışı telefon IMEI uzatma yöntemleri
Yayınlama: 17.04.2023
A+
A-

Akıllı telefonların özellikle de iPhone telefonların yurt dışından gelişinin daha ekonomik olmasından dolayı kullanım sayısında artışlar yaşanıyor. Yurt dışından bir telefon satın aldığınızda bunu Türkiye’de 120 günden fazla kullanmak için pasaport kaydı gerekiyor. e-Devlet uygulaması üzerinden gerçekleştirilen IMEI uzatma işleminin detayları araştırılıyor. 

Telefon kayıt işlemi nasıl yapılır? İşte yurt dışı telefon IMEI uzatma yöntemleri

YURT DIŞINDAN GETİRİLEN TELEFONLARI NE ŞEKİLDE KULLANABİLİRİZ?

Bilindiği üzere yurt dışından alınmış mobil cihazların Türkiye’de kullanılabilmesi için IMEI numaralarının BTK tarafından kayıt altına alınması işlemine IMEI kaydı denilmektedir. 

Pasaport ile kayıt yaptırarak

Yurt dışından getirilen bir telefonu / iPhone’u kullanmak için en doğru yöntem pasaport kaydı yaptırmak. Bu yöntemde 3 yıl boyunca sadece 1 telefonu kayıt ettirebiliyorsunuz ve 3 yıl boyunca telefonu sizden başkası kullanamıyor. 3 bine yakın da ücret tahsil edilmektedir.

Sürenin sıfırlanması için yılbaşına kadar bekleyerek

BTK’nın tanımlamış olduğu 120 gün kullanım hakkı, 1 takvim yılı için geçerli olduğundan dolayı yeni yılla birlikte yeniden 120 gün kullanım hakkı tanınıyor.

Geçici IMEI kaydı yaptırarak

Ülkeye gelen turistlerin mağduriyet yaşamamaları için 120 gün kullanım hakkı olan yurt dışı telefonlarda sorun yaşamamaları için geçici IMEI süreleri 2 ay daha uzatılabiliyor. Çift SIM kart girişli telefonlarda diğer hat kısmına takıldığında 120 gün daha kullanılabiliyor. Kimlik kartınızla da IMEI kayıt işlemini gerçekleştirebilirsiniz. IMEI kayıt hakkınız varsa, pasaportsuz kimlik ile IMEI kaydı için aşağıdaki adımları takip edin:

Harç bedelini yatırın. (T.C. kimlik numaranız ve kayıt edilecek cihaza ait IMEI numarasını belirtmelisiniz.)
BTK IMEI kayıt sayfasına gidin.
Bilgilendirme sayfasındaki notları okuyup “Devam et”e tıklayın.
Bilgilendirme ekranında yurda giriş yapılan belge türünü “Nüfus cüzdanı veya ID kart” olarak seçerek ilerleyin.

Telefon kayıt işlemi nasıl yapılır? İşte yurt dışı telefon IMEI uzatma yöntemleri

YURT DIŞINDAN GETİRİLEN TELEFONLARIN KAYIT İŞLEMİ

Yurt dışından getirilen telefonun kayıt altına alınması için 120 gün içinde gerekli belgeleri tamamlayarak e-Devlet kapısı üzerinden başvurusunu yapmalıdır. 

E-DEVLET IMEI KAYDI AŞAMALARI

|  BTK IMEI kayıt hakkı sorgulama sitesine girerek, yurtdışı telefon kayıt hakkınız olup olmadığını öğrenin.

Bankalar, vergi daireleri veya sisteme entegre ödeme kuruluşlarına harç ücretini yatırın. (T.C. kimlik numaranız ve cihazın IMEI numarası yazmalı)

e-Devlet üzerinden “BTK IMEI kayıt” sayfasına girip gerekli bilgileri doldurarak (IMEI no, yurda giriş yapılan belge türü, yurda giriş tarihi gibi) IMEI kayıt işlemini gerçekleştirin.

|  IMEI sorgulama sayfasında “Yolcu beraberinde kaydedilen cihaz” yazıyorsa, IMEI kayıt işlemi gerçekleştirilmiştir.

Telefon kayıt işlemi nasıl yapılır? İşte yurt dışı telefon IMEI uzatma yöntemleri

YURT DIŞINDAN TELEFON GETİRME ÜCRETLERİ

Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de ilgili karar yayınlandı. Buna göre 2023 yılında yurt dışından getirilen telefonu Türkiye’de kullanabilmek için yapılması zorunlu olan IMEI kaydının ücreti netleşti. 2023 yılı başından itibaren yeni aboneliklerde 117 TL yerine 260 TL maktu ÖİV alınacak. IMEI kayıt harcı ise 2732 TL’den 6091 TL’ye çıkarıldı. 2023 yılının sonuna kadar bu ücret geçerli olacak.

e-Devlet IMEI kayıt yöntemi

e-Devleet IMEI sorgulama sayfası

 

sonbasin.com / haber7

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş