Senegal’de taşıma sektöründeki grev çağrısı çalışanları ikiye böldü

Senegal’de taşıma sektöründe, 8 Ocak’ta 41 kişinin hayatını kaybettiği trafik kazası sonrası duyurulan yeni önlemleri protesto etmek amacıyla alınan iş bırakma kararı, şoförleri ikiye böldü.

Senegal’de taşıma sektöründeki grev çağrısı çalışanları ikiye böldü
Yayınlama: 18.01.2023
A+
A-

DAKAR (AA) – Senegal Ulusal Kara Yolu Taşımacılığı İşçileri Sendikasının (SNTTRS) 17 Ocak’ta başlattığı iş bırakma eylemi, sektör çalışanları arasında görüş ayrılığına neden oldu.

Başkent Dakar ve banliyölerinde toplu taşıma, Dakar’ın ana toplu taşıma operatörü “Dakar Dem Dikk”, üzerindeki yazılarla şehrin simgelerinden biri kabul edilen sarı renkli dolmuşlar “Car Rapide” ve hem şehir içi hem şehirler arası yolcu taşıyan “Ndiaga Ndiaye” isimli dolmuşlarla sağlanıyor.

Dakar Dem Dikk iş bırakmayacağını açıklasa da diğer toplu taşıma şoförleri grev konusunda farklı görüşleri savunuyor.

Grev kararı, 8 Ocak’ta 41 kişinin öldüğü trafik kazası sonrası alınan bir dizi önlemi protesto amacıyla alınsa da bazı şoförler, yükselen benzin fiyatları nedeniyle çalışmak zorunda olduğunu söylüyor.

AA muhabiri, Dakar’ın Colobane semtindeki Ndiaga Ndiaye dolmuşlarının durağında, şoför ve yolculara grev konusundaki fikirlerini sordu.

Durak sorumlusu ve aynı zamanda şoför olan Baye Babou Diop, iş bırakma kararına rağmen çalıştığını ve yeni önlemlerin çoğunun gerekli olduğunu belirtti.

Diop, “Grev kararı hükümetin yeni seyahat düzenlemesine tepki olarak alındı. Açıkçası önlemlerin çoğunu destekliyorum. Sadece bagaj kısıtlaması uygulamasının geri çekilmesi lazım. Bu hafta yeni bir trafik kazasında 22 kişi daha öldü. Bu da önlemlerin gerekli olduğunu gösteriyor.” dedi.

Benzin fiyatlarının arttığına, dolayısıyla birçok şoförün grev yapma lüksünün olmadığına dikkati çeken Diop, “Hükümetle diyalog kurma çabası içindeyiz. Grev ancak halkı mağdur edecek. Hal böyleyken kontak kapatmak mantıklı değil.” diye konuştu.

“Hükümet geri adım atana kadar çalışmayacağım”

Bir diğer şoför Abdoul Aziz Diop ise iş bıraktığını belirterek hükümetin yeni önlemleri sektör çalışanlarıyla müzakere etmeden aldığını ifade etti.

Diop, “Hükümet bize bu önlemleri adeta dayattı. Bagaj kısıtlaması, yolcu kısıtlaması, bir de üzerine benzin fiyatlarındaki artış. Çalışsak bile ne kazanacağız? O nedenle greve sonuna kadar destek veriyorum. Hükümet yeni önlemler konusunda geri adım atana kadar çalışmayacağım.” ifadelerini kullandı.

Kazaların ana sebebinin kötü yollar ve yetersiz ışıklandırma olduğunun altını çizen Diop, hükümetin asıl fiziki şartları iyileştirmesi gerektiğini vurguladı.

Yolculardan Cheikh Cisse da grev kararının halkı çok zor duruma sokacağını, Dakar’da çalışan nüfusun büyük kısmının banliyölerde yaşadığını ve toplu taşımaya mecbur olduğunu anlattı.

Cisse, “Grev kararı ancak toplu taşıma kullananları mağdur eder. Hükümet sektör çalışanlarıyla masaya oturmalı. Banliyöde yaşıyorum, Dakar’da çalışıyorum. Toplu taşıma çalışmazsa işe neyle gideceğim?” dedi.

Greve kararına neden olan yeni uygulamalar

Dakar’a 250 kilometre mesafedeki Kaffrine kenti yakınlarında, 8 Ocak’ta 2 otobüsün çarpışması sonucu 41 kişi hayatını kaybetmiş, 100 kişi yaralanmıştı.

Kamuoyunda yol güvenliği konusunda ciddi tartışmalara neden olan kaza sonrası hükümet, bir dizi uygulamayı hayata geçirmişti.

Buna göre, şehirler arası yolcu ve mal taşıyan otobüslerin 23.00-05.00 saatlerinde çalışması yasaklanmış ve 2. el lastik ithalatı durdurulmuştu.

Yeni önlemler kapsamında yolcu bagajlarının otobüslerin üst kısmında taşınmasına da yasak getirilmişti.

Özellikle gece seyahat yasağı ve bagaj uygulaması hem yolcular hem de şoförler tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Yeni düzenlemeleri protesto etmek isteyen taşımacılık sektörü çalışanları, 17 Ocak itibarıyla süresiz iş bırakacaklarını duyurmuştu.

Bir haftada 63 kişi trafik kazalarında can verdi

Hafta başında Dakar’a 320 kilometre mesafedeki Saint-Louis-Louga hattında meydana gelen bir diğer kazada da 22 kişi ölmüştü. Bu da eklenince ülkede bir haftada meydana gelen trafik kazalarında toplamda 63 kişi can verdi.

Resmi rakamlara göre, 17 milyon nüfuslu Senegal’de her yıl yaklaşık 700 kişi trafik kazalarında yaşamını yitiriyor ve kazaların yüzde 90’ı, insan hatasından kaynaklanıyor.

Muhabir: Fatma Esma Arslan

sonbasin.com / AA

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş