Saldırıda ABD parmağı! CNN ‘savaş oyunu’ manşetiyle duyurdu

Ukrayna’nın Herson’u Rus işgalcilerden geri almak için başlattığı karşı taarruzun ardından Rus medyasındaki haberler dikkat çekici. CNN International ise, tek cephede ilerleyen saldırının perde arkasını araladı.

Saldırıda ABD parmağı! CNN ‘savaş oyunu’ manşetiyle duyurdu
Yayınlama: 01.09.2022
A+
A-

Avrupa’nın en büyük nükleer santrali Zaporijya’ya ev sahipliği yapan Energodar’da gece boyunca patlama sesleri kesilmezken, santrali ziyaret etmeye hazırlanan Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) yetkilileri bu sabah Zaporijya’ya doğru yola çıktı.

Energodar belediye başkanı, sabah 05.00’den bu yana Rus işgalcilerin şehre top mermileri ateşlediğini ve makineli tüfek sesleri duyduklarını söylüyor.

Sivillerin yaşadığı birçok hedefin vurulduğunu aktaran belediye başkanı, hayatını kaybedenlerin olduğunu açıkladı.

Energodar’da yaşayanların sosyal medya paylaşımları da, şehre düşen top mermilerini doğruluyor.

Kentte bulunan Rus Interfax haber ajansı muhabiri, üç dört dakika aralıklarla farklı bölgelerde patlama gerçekleştiğini bildirdi. Muhabir, yerleşim yerlerinin yanı sıra yönetim binalarının yakınlarında patlama olduğunu söyledi.

Ukrayna Savunma Bakanlığı ise, Rus ordusunun K-52 helikopterleriyle Energodar’daki binalara saldırdığını duyurdu.

Energodar’daki patlamalardan Ukrayna’yı sorumlu tutan işgalci Rus ordusu, bir ‘sabotajcı grubun’ Zaporijya yakınlarına ulaştığını ve helikopterler kullanılarak yok edildiğini savunuyor. Moskova’ya göre, iki tekneyle Dinyeper Nehri üstünden nükleer santrale yaklaşan Ukraynalı grubun araçları helikopterler tarafından batırıldı.

Tüm bu gelişmelere rağmen, IAEA ekibi santrale gitmeye çalışıyor. IAE yöneticisi Rafael Grossi, santral çevresinde artan askeri hareketlilikten haberdar olduklarını ancak Zaporijya’yı ziyaret ve çalışanlarla görüşmek için ilerlemeye devam ettiklerini aktardı.

Energodar’ı sarsan patlamaların Zaporijya’da bir nükleer felakete yol açmasından korkuluyor.

KREMLİN’İN ÇABASI GÖZDEN KAÇMADI

Ukrayna ordusunun karşı saldırıya geçtiği güney cephesindeki Herson’da ise yoğun çatışmalar var. 24 Şubat’ta başlayan işgali yakından izleyen Savaş Araştırmaları Enstitütüsü (ISW), Ukrayna birliklerinin ilk savunma hattını aşmasıyla birlikte Kremlin’in karşı saldırının başarısız olduğuna Rusları ikna etmek için yoğun çaba harcadığını belirtiyor.

Rusya Savunma Bakanlığı’nın Herson saldırısı başlar başlamaz bir ‘bilgi operasyonu’na giriştiğini vurgulayan ISW, Kremlin karşıtı askeri bloggerların bile söz konusu seferberliğe katıldığını bildiriyor.

‘İşgal’, ‘istila’, ‘saldırı’ gibi kelimeleri kullanması yasak olan Rus medyası, özellikle Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy ile Genelkurmay Başkanı Valeriy Zaluzhny arasında bir anlaşmazlık olduğunu savunuyor. Haberlere göre, 29 Ağustos’ta başlayan karşı saldırı öncesinde Ukrayna ordusu henüz hazır olmadığını Zelenskiy’e iletti.

CNN: BİRLİKTE KARAR VERDİLER

Ukrayna birlikleri, özellikle uzun menzilli füzelerle Herson’u Kırım’a bağlayan köprüleri hedef alıyor ve şehirle yarımada arasındaki sevkiyat hattını koparmaya çalışıyor.

Amerikan CNN International, geride kalan altı ayda Ukrayna’ya milyarlarca dolar silah yardımı yapan ABD’nin ‘karşı saldırı’nın planlamasında rol aldığını bildiriyor.

‘Karşı saldırı öncesinde ABD ile Ukrayna’nın savaş oyunu ve daha sınırlı görev teşviki’ başlığını kullanan CNN’e göre, Ukraynalılar Rus birliklerini işgal ettikleri yerlerden çıkarmak için daha geniş bir cephede saldırı düşünüyordu. Ancak ABD’lilerle yapılan görüşmelerin ardından yalnızca güney cephesindeki Herson’da taarruz kararı verildi.

‘Washington Ukrayna’dan karşı saldırının ölçeğini küçültmesini istedi’ diyen CNN’e göre, komuta-karargah tatbikatı veya kağıt üstündeki savaş oyunuyla Ukraynalılar başarı için muhtelif senaryolarda hangi güçlere ihtiyaç duyduklarını daha iyi kavradı.

İSTİHBARAT KIRIMLILARDAN GELDİ

Ukrayna lideri Zelenskiy ise, son yaptığı açıklamada Kırımlılara verdikleri istihbaratlar için özel olarak teşekkür etti. Ukrayna ordusu, Vladimir Putin’in 2014 yılında işgal ettiği Kırım’daki bir hava üssünü Ağustos ayında vurdu ve tek seferde dokuz Rus savaş uçağını yok etti.

Kırım sakinlerinden güvenilir istihbarat aldıklarını vurgulayan Zelenskiy, “Düşmana yarımadanın kimin yeri olduğunu unutturmayalım” dedi.

Kırım’ın hemen kuzeyinde yer alan Herson şehriyle yarımadayı Dinyeper Nehri ayırıyor. Herson, işgalin ilk günlerinde Rusların kontrolüne geçmişti.

Ukrayna’da 75 bin kadar askeri ölen ya da yaralanan Rus ordusu, cepheye sürmek için özellikle gönüllüler arıyor. Yeryüzünün en büyük yüzölçümüne sahip ülkesinde, neredeyse her şehirde ‘gönüllü asker’ ilanları var.

Rus lider Putin, orduya 137 bin ek asker katılmasına yönelik kararnameyi imzaladı. 1 Ocak 2023’te yürürlüğe girecek kararname ile birlikte Rusya’nın halihazırda 1 milyonun üzerinde olan asker sayısı 1 milyona 150 bine yükselecek.

Rusya’da 18-27 yaş arasındaki erkekler bir yıllık zorunlu askerlik hizmetine tabi tutuluyor. Ancak öğrenci olduğunu kanıtlayanlar ya da sağlık sorunlarını gösterenler zorunlu askerlikten muaf tutuluyor.

CNN’ne konuşan ABD’li bir yetkili, Rusya’nın ciddi bir asker sıkıntısıyla yüzyüze olduğunu söyledi. Söz konusu yetkili, kısa süreli sözleşmelerle gönüllülerin Ukrayna’ya gönderildiğini, yaralı olarak Rusya’ya dönen askerlerin bile tekrar savaşa katılmaya teşvik edildiğini belirtti.

SAVAŞIN BAŞINDAN BU YANA BİR İLKÇin ordusu Rusya’da!Haberi GörüntüleABD’den alınan füzelerin maketleri cephede Ruslar boşa mühimmat harcıyor!Haberi Görüntüle160 RUS ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜHedef Herson!Haberi Görüntüle

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş