Sağlık-Sen Genel Başkanı Doğan’dan aile sağlığı çalışanları açıklaması
Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen) Genel Başkanı Mahmut Faruk Doğan, Son 22 yılda bebek ölüm hızı bin canlı doğumda 42,7’den 9,8’e düştüyse, anne ölüm oranı son 14 yılda yüz bin canlı doğumda 16,4’ten 13,5’e düştüyse aile sağlığı çalışanlarımızın emeği ve başarısı bu noktada yadsınamaz bir gerçektir. Bu tabloyu aile sağlığı çalışanlarımıza borçluyuz. Bu değerli hizmetlere rağmen iş yükü, yetersiz teşvikler ve yetki eksiklikleri gibi sorunlar, aile sağlığı hemşire ve ebelerimizi zor duruma düşürmektedir dedi.
Sağlık-Sen Genel Başkan Doğan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, aile sağlığı hemşire ve ebelerinin yaptığı hizmetlerin toplum açısından büyük değere sahip olduğunu belirtti. Doğan, “Aile sağlığı hemşire ve ebelerinin yaptığı hizmetler, bireyden topluma uzanan güçlü bir sağlık zincirinin temel taşlarını oluşturur. Son 22 yılda bebek ölüm hızı bin canlı doğumda 42,7’den 9,8’e düştüyse, anne ölüm oranı son 14 yılda yüz bin canlı doğumda 16,4’ten 13,5’e düştüyse aile sağlığı çalışanlarımızın emeği ve başarısı bu noktada yadsınamaz bir gerçektir. Bu tabloyu aile sağlığı çalışanlarımıza borçluyuz” diye konuştu.
‘BEBEKTEN YAŞLILIĞA KADAR HER DAİM HİZMET SUNUYORLAR’
Aile sağlığı çalışanlarının omuzundaki yükün fazla olduğunu söyleyen Doğan, “Aile sağlığı ebe ve hemşirelerimiz, doğumdan itibaren çocukların 13 yaşına kadar aşılanmasını sağlıyor. Soğuk zincir yönetiminden aşı reddine kadar zorlu süreçleri büyük bir özveriyle yürütüyorlar. Bebeklerin doğumdan itibaren gelişim takiplerini düzenli yaparak kayıt altına alıyorlar. Çocukların büyüme süreçlerini ve ergenlik dönemindeki sağlık durumlarını titizlikle takip ediyorlar. Gebelik boyunca anne sağlığını izliyor, doğum sonrası lohusalık döneminde annenin fiziksel ve psikolojik durumunu kontrol ederek rehberlik sağlıyorlar. 65 yaş üstü bireylerin tansiyon, kilo ve genel sağlık durumlarını takip ederek aile hekimlerine bilgi aktarıyorlar. Aile sağlığı merkezlerine başvuranların enjeksiyon ve pansumanlarını titizlikle yaparken, perifer bölgelerdeki hastalara mobil sağlık hizmeti sunuyorlar. Köy ve mezralarda yaşayanlara düzenli olarak ulaşarak sağlık hizmetlerini yerinde veriyorlar. 15-49 yaş kadın sağlığı, aile planlaması ve diğer takipleri de düzenli olarak gerçekleştiriyorlar” ifadelerini kullandı.
Doğan, “Bu değerli hizmetlere rağmen iş yükü, yetersiz teşvikler ve yetki eksiklikleri gibi sorunlar, aile sağlığı hemşire ve ebelerimizi zor duruma düşürmektedir. Sağlık-Sen olarak aile sağlığı hemşire ve ebelerimizin her zaman yanlarında olduğumuzu yineliyor, bu noktada mücadelemizi aralıksız sürdürmeye devam edeceğimizi bir kez daha belirtiyoruz” dedi.
sonbasin.com / DHA