‘Kışın yavaşlayacak!’

Amerikan istihbarat yetkilileri, Ukrayna’daki savaşın son dönemde yavaş bir tempoda seyrettiğini, bunun kış aylarında daha da yavaşlayacağını öne sürdü.

‘Kışın yavaşlayacak!’
Yayınlama: 05.12.2022
A+
A-

DIŞ HABERLER – Amerikan istihbaratı, Ukrayna’da 9. ayına giren savaşın yavaşlamaya başladığını ve kış aylarında da, temponun muhtemelen daha da düşeceğini öne sürdü.

Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines, Kaliforniya’da bir savunma forumunda yaptığı konuşmada, Rusya ve Ukrayna kuvvetlerinin bahar aylarında karşı saldırı için “onarım, ikmal ve yeniden yapılandırmaya” gideceğini kaydederken, çatışmaların şimdilerde Ukrayna’nın doğusundaki Bakhmut ve Donetsk çevresinde yoğunlaştığını vurguladı. Rusya’nın geçen ay Herson bölgesinin batısındaki birliklerini çekmesinin ardından çatışmaların yavaşladığını belirten Haines, “Çatışmaların yoğunluğunun azaldığını görüyoruz ve önümüzdeki aylarda da bunu görmeyi umuyoruz” ifadesini kullandı. Buna karşılık Ukrayna güçlerinin direnişinin zayıfladığına dair bir kanıt olmadığını kaydetti.

Hem Ukrayna hem de Rus ordularının, kıştan sonra herhangi bir karşı saldırıya hazırlanmak isteyeceğini vurgulayan Haynes, “Ancak Rusların bunu yapmaya gerçekten hazır olup olmayacağı konusunda ciddi şüphelerimiz var” dedi.

Ulusal İstihbarat Direktörü, ABD istihbaratının, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in şu aşamada ordusunun ne kadar zor durumda olduğunu tam olarak göremediğine inandığını kaydederek, “Moral eksikliği, ikmal, lojistik ve karşı karşıya oldukları bir dizi sorun nedeniyle cephane kıtlığı görüyoruz” iddiasını gündeme getirdi.

Zelenskiy: Yetmez

Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Batılı müttefiklerinin Rus petrol ihracatına koyduğu tavan fiyatı “zayıf” olarak nitelendirdi ve bunun Rus ekonomisine zarar verecek kadar “ciddi” olmadığını öne sürdü.

Zelenskiy, “Terörist bir devletin bütçesi için oldukça rahat olan Rusya fiyatlarına böyle bir sınır getirilmesine ciddi bir karar diyemezsiniz. Rusya, enerji piyasasını kasıtlı olarak istikrarsızlaştırarak şimdiden tüm dünya ülkelerine devasa kayıplar verdirdi. Ve dünya gerçek enerjisiyle silahsızlanmaya cesaret edemez. Bu zayıf bir pozisyon. Ve bu sadece an meselesi. Daha güçlü araçların kullanılması gerekecek. Bu zamanın kaybedilecek olması üzücü” ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği (AB), G7 ülkeleri ve Avustralya, Rusya’dan deniz yoluyla taşınan petrole varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulanmasında anlaşmıştı. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov da, Moskova’nın petrolünü üst sınırın altında satmayacağını açıklamıştı.

sonbasin.com / Milliyet.com

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş