İstanbul’un Fethi’nin 571’inci yıl dönümü ‘Fetihname Konseri’ ile kutlandı

İstanbul’un fethinin 571’inci yıl dönümü Yedikule Hisarı’nda düzenlenen ‘Nevbeti Uyandırmak Fetihname Konseri’ ile kutlandı. Konserde şarkılar ve ilahiler modern bir ‘Nevbet’ türünde dinleyicilerle buluştu. Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan, “Fatih’e hizmet ederken en büyük gücümüz ve motivasyonumuz ecdadımızın bu topraklara yayarak manevi bir iklim oluşturduğu bu fetih ruhu” dedi.

İstanbul’un Fethi’nin 571’inci yıl dönümü ‘Fetihname Konseri’ ile kutlandı
Yayınlama: 30.05.2024
A+
A-

Fatih Belediyesi İstanbul’un Fethi’nin 571’inci yılını bir dizi etkinlikle kutladı. Mihrimah Sultan Camii önünden Saraçhane Anıt Parkı’na yürüyüşle başlattığı etkinlikler Yedikule Hisarı’ndaki ‘Nevbeti Uyandırmak Fetihname Konseri’ ile son buldu. Akşamüstü 17:00’de başlayan ve gecenin geç saatlerine kadar süren etkinliklere Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan, Belediye Başkan Yardımcıları, Vali Yardımcısı Hüseyin Yılmaz ve çok sayıda ilçe sakini katıldı.

İstanbul’un Fethi’nin 571’inci yıl dönümü ‘Fetihname Konseri’ ile kutlandı

“İSLAM’IN MANEVİ MİMARİSİNİ RUHLARINA GİYDİRMİŞLERLER”

Konser açılışında açıklamalarda bulunan Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan, “Tarihimizin en şanlı zaferlerinden olan İstanbul’un Fethi’nin 571’inci yıl dönümünü ‘Fetih’in en önemli sembollerinden biri olan ve Fatih Sultan Mehmet Han’ın yadigarı Yedikule Hisarı’nda anmış olacağız” dedi.

İstanbul’un Fethi’nin 571’inci yıl dönümü ‘Fetihname Konseri’ ile kutlandı

Turan İstanbul fethedilirken savaşan şehitlere minnet duyduğunu aktararak sözlerine şöyle devam etti:

“Hz. Peygamberimiz tarafından kendilerine ‘Nimel Ceyş’ yani ‘Mutlu Askerler’ denilen fethin kahramanları medeniyetimizin hem beşiği hem de evi olan bu güzel şehri canlarıyla ve kanlarıyla mühürlediler. Üstat Sezai Karakoç’un ifadesiyle ‘İslam’ın manevi mimarisini ruhlarına giydirmişlerler’. Bunun yanında kendi devirlerinin en yüksek bilgisi ile donanmışlardı. Fethin başarısının özellikle gençlerimiz nezdinde daha çok bu yönden okunması gerektiği kanaatindeyim. Fatih ilçesi İstanbul’un özü, ruhu. Fatih’e hizmet ederken en büyük gücümüz ve motivasyonumuz, ecdadımızın bu topraklara yayarak manevi iklim oluşturduğu bu ‘Fetih Ruhu’. Biz de aynı inanç, kararlılık ve azimle hareket etmeye özen gösteriyoruz.“

İstanbul’un Fethi’nin 571’inci yıl dönümü ‘Fetihname Konseri’ ile kutlandı

ARZEN : FETİH GÜÇSÜZÜN EYLEMİDİR, GÖNÜLLÜ KABULLÜKTÜR

Konser öncesi besteci sanatçı ve 22’nci dönem milletvekili Yüzel Arzen Hacıoğulları da Fetihname Konseri’ ile gençlere anlatmak istediklerinin ne olduğu hakkında açıklamalarda bulundu. “Fetih güçlünün güçsüze kendisini kabul ettirmesi değildir aksine kabul olunmasıdır” diyen Arzen, “Fetihnameler Fatihlere yazılır. Biz hem Fatih’e yazılmış fetihname hem de bugünün evladı Fatihlere, buraya gelen gençlere mesuliyet atfedeceğiz” diye konuştu.

‘Fetih’ kavramına sunduğu farklı bakış açılarını ise şöyle aktardı:

“Suredir, Fatiha Suresidir fetih. Aslında en çok müracaat ettiğimiz kavramdır ve Fatihlik yani fetih güçlünün güçsüze kendisini kabul ettirmesinin adı değildir. Tam olarak güçsüzün güçlüyü kabul etmesinin eylemidir, güçsüzün eyleminin adıdır. Fethi kabul ettirmek değil kabul olunmaktır. Onu işgalden ayıran esas ayraç kabul olunmaktır. Gönüllü kabullüktür. Burada Kıvami’nin 2’nci Sultan Beyazıt’a yazdığı Fetihname’ye göndermeler yaparak ama Necip Fazıl Kısakürek’in ‘Fetih’ kavramıyla ilişkilendirerek bir izlek süreceğiz. Biz bir müzikal kompozisyon, bir müzikal terkip sunacağız. Şimdi izleyiciyle beraber ve buna korkusuzca ‘Nevbeti Uyandırmak’ diyeceğiz. Çünkü nöbet tutulmadan bir anlamı yoktur Türk olmanın.”

İstanbul’un Fethi’nin 571’inci yıl dönümü ‘Fetihname Konseri’ ile kutlandı

sonbasin.com / DHA

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş